fbpx
Selecteer een pagina

De zomervakantie staat voor de deur en daarom deel ik in deze blog de beste lees, kijk en luistertips van het afgelopen jaar met je. Het is tijd om je in alle rust weer op te laden en weer ruimte in je hoofd te laten ontstaan om fris aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Zelf vind ik het in deze periode juist fijn om over onderwijs te lezen, zodat ik er in alle rust over na kan denken. Ik wens iedereen een hele fijne vakantie en ik hoor graag of je iets aan de tips hebt gehad.

Leestips voor leerkrachten

 1. Onderwijs voor de 21ste eeuw
   

  9200000050008584

  Dit boek biedt een antwoord op de grote vragen over het onderwijs van de 21ste eeuw. Geschreven in een heldere taal, opgefrist met concrete ideeën uit de onderwijspraktijk en overgoten met een stevige dosis optimisme. Want ons onderwijs is uitstekend maar het kan nog beter. Beter aangepast aan de moderne tijden, beter voor leerlingen en hun ouders, beter voor leerkrachten.
  Onderwijs voor de 21ste eeuw is een must voor iedereen die geeft om de kwaliteit van ons onderwijs. Iedereen dus.

   

 2. Klaskit

  9200000079823042

  Lesgeven kan je niet aan de hand van een checklist. Er is geen lijst van recepten die ervoor zorgt dat leerlingen dag na dag een geijkt stappenplan doorlopen en aan het eind van het schooljaar de juiste leerstof kunnen opdreunen. Niet alles werkt bij iedereen met hetzelfde resultaat of in dezelfde context. Maar dat betekent niet dat er geen hulpmiddelen zijn die echt impact hebben.
  In dit boek gaat pedagoog Pedro De Bruyckere vanuit die gedachte op zoek naar succesvolle manieren die écht werken, en onderzoekt hij in welke omstandigheden ze werken, voor welke doelgroep, en waarom.

 3. Anders vasthouden

  9200000081071756-2

  Steeds meer organisaties proberen de slag te maken van het werken vanuit het systeem naar het werken vanuit de bedoeling. Maar dat is in de praktijk nog niet zo gemakkelijk.
  Na zijn bestseller Verdraaide organisaties zet Wouter Hart in ‘Anders Vasthouden’ de volgende stap. Hij beschrijft met talloze voorbeelden en metaforen negen sleutels die de lezer handvatten bieden bij:
  * het leren sturen vanuit de bedoeling;
  * het vergroten van eigenaarschap;
  * het vormgeven van ondersteunende systemen.

 4. Grip op de groep

  Grip op de groep

  Grip op de groep gaat uitgebreid in op het groepsproces in een klas en hoe een leerkracht een positieve leeromgeving creëert aan het begin van het schooljaar. Grip op de groep is geen methode, maar biedt inzicht in processen die in een groep spelen en geeft handvatten om in een groep een positieve sfeer te maken.
  Hoe ga ik met de groep om? Hoe hou ik orde en zorg ik voor een goede sfeer? Hoe voorkom ik pesten? Grip op de groep geeft antwoord op vragen waar uw studenten direct mee te maken krijgen als zij voor de klas staan. Dit boek legt voor hen een basis, waarin kinderen kunnen leren in een prettige, positieve leeromgeving.
  Meer oefeningen, meer aandacht voor jongensgedrag

 5.  Motiverend lesgeven

  Schermafbeelding 2018-07-15 om 12.05.11.png

  In eerder onderzoek is regelmatig gebleken dat veel docenten in het basisonderwijs en het vmbo het lastig vinden hun leerlingen optimaal te motiveren voor school, zeker in klassen met een diverse leerlingpopulatie.Het genoemde onderzoeksproject had daarom tot doel docenten door middel van een training handreikingen te bieden waarmee zij beter in staat zijn een motiverende leeromgeving te creëren voor hun leerlingen. De basis van de training vormden de negen praktijkprincipes die in deze handleiding beschreven worden. Deze praktijkprincipes zijn gebaseerd op recente inzichten uit wetenschappelijke literatuur over het motiveren van leerlingen voor school. In samenwerking met een ontwikkelteam van docenten uit het basisonderwijs en vmbo, die feedback op de handleiding hebben gegeven en veel van de voorbeelden hebben aangedragen, hebben we deze praktijkprincipes verwerkt in deze handleiding.

Luistertips voor leerkrachten

 1. Maaike ouboter – Podcast
  Maaike Ouboter spreekt Sara Giampaolo over haar ontmoeting met Dorien Folkers en wat dat voor haar betekend heeft. Sara Giampaolo is theatermaakster en werkt op de educatieafdeling van Maas theater en dans in Rotterdam. Dorien Folkers is docent, schrijver, regisseur en actrice.
  170x170bb.jpg
 2. Onderwijsvragen – Claire BoonstraSchermafbeelding 2018-07-15 om 13.03.39.png
 3. Podcast: Help, de scholen platformiseren
  Schermafbeelding 2018-07-15 om 13.08.11.png

Kijktips voor leerkrachten

 1. Rita – Netflix

https://www.netflix.com/nl/title/70285368

2. Van moetivatie naar motivatie

https://www.leraar24.nl/leerlingen-intrinsiek-motiveren/

3. Hoe Sjef drummen ruimte maakt door leervoorwaarden te optimaliseren – Happyplaces Project

Marcel Kampman maakt een prachtige serie over het maken van ruimte. In deze serie sprak hij ook met Sjef Drummen. Een prachtig interview met een uitleg hoe je kunt voorkomen dat er mayonaise in de hersenen komt.

Schermafbeelding 2018-07-15 om 12.52.02.png

Bekijken op Medium.com

Bekijken op Medium.com

En nog een aanrader is het interview van Marcel met Emer Bemear over creativiteit:

Schermafbeelding 2018-07-15 om 12.53.59.png

4. De kleuter is geen schoolkind – Ewald Vervaet

5. Inspirerend onderwijs: werken met een halfjaar systeem – JufSanne.com

Bekijken op Medium.com

Bekijken op Medium.com

Bekijken op Medium.com

Bekijken op Medium.com

Bekijken op Medium.com

%d bloggers liken dit: