|

Wij gaan weer naar school – tips voor een goede start van Meester Sander

11 mei starten alle scholen in Nederland weer op. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen maakt ieder school zijn eigen plan. Fantastisch om te zien hoe hard er (in de vakantie) gewerkt wordt. In deze blog geef ik tips om de start zo goed mogelijk te laten verlopen. De blog is onderverdeeld in verschillende onderdelen.

  1. Kinderen ontvangen op school
  2. Lesgeven op 1,5 meter afstand
  3. Planning maken voor de laatste periode
  4. Oudergesprekken
  5. Tips voor thuis

Disclaimer: Ik begrijp dat niet iedereen blij is met de herstart van de scholen. In deze blog zoek ik naar oplossingen en probeer je als leerkracht zo goed mogelijk te helpen. Dit staat los van het feit of het nu wel of niet verstandig is om de scholen weer te openen.

1. Kinderen ontvangen op school

Het is gek, maar ook in de onderbouw zullen er geen ouders meer mee de klassen ingaan. Hieronder vind je handige tips en downloads om dit zo goed mogelijk te organiseren.

Gratis downloads
Ik heb een aantal posters gemaakt die jij kunt gebruiken in de klas. Deze kun je ophangen

Verzamelen en routes uitzetten
Met deze handige posters en pijlen kun je eenvoudig duidelijk maken waar de verzamelplek is voor je klas. Voor verschillende groepen heb ik een poster gemaakt. Ook vind je pijlen en een verboden toegang bordje, zodat je de looproutes in de school kunt aangeven.

In deze download vind je:
– Poster ‘Alleen toegang voor kinderen en personeel’
– Posters ophaalplaats voor groep 1, 2, ½, ⅔, 3 en kleuters
– Pijlen en verbodentoegangbordje.

Op verzoek ook posters voor groep 4 t/m 8:

Op verzoek ook posters met zelf in te vullen groepen.

Wil je een eigen poster maken? Gebruik dan Canva. Klik hier om een uitleg video te bekijken over Canva.

Wanneer moet je handen wassen?

Kinderen moeten nu extra vaak hun handen wassen. Ik heb een poster gemaakt om voor kinderen inzichtelijk te maken wanneer je je handen moet wassen.

Stappen plan handen wassen
Dit stappenplan kan je ophangen bij de wastafel, zodat het voor kinderen duidelijk is hoe ze hun handen moeten wassen.

Knetterzeep
Knetterzeep is zeep met een bijzondere geur en het knettert. Dat maakt handen wassen pas leuk! Ik ben het ooit een keer tegengekomen bij een collega en de kinderen zijn er dol op.

https://www.knetterzeep.nl/webshop/

Speelgoed schoonmaken
Het is ook belangrijk om de materialen in de klas schoon te maken. Daarom heb ik een checklist gemaakt wat je aan het eind van de dag moet schoonmaken. Deze checklist kan je lamineren en zo elke dag opnieuw gebruiken.

Poster: Hier ‘vies’ speelgoed plaatsen.
Deze poster kan je op een plek in de klas hangen, zodat kinderen speelgoed waarmee gespeeld is op een plek kunnen verzamelen.

Wil je meer informatie over schoonmaken in het onderwijs? Klik dan hier.

Tip! Video voor 4-jarigen en hun ouders

Voor iedereen zal het begin spannend zijn en helemaal voor kinderen die voor het eerst naar school gaan. Veel leerkrachten hebben al video’s gemaakt in de klas tijdens de afgelopen periode. Deel deze video’s met de nieuwe kinderen, zodat de ouders samen met het kind naar de leerkracht kunnen kijken en zo al kennis maken.

Je kunt ook een welkomstvideo maken en deze naar de ouders/kinderen sturen. Zo weten ze precies wat ze kunnen verwachten van de eerste schooldag. Wij hebben deze video een paar jaar geleden gemaakt:

Handig voor op school

Hieronder heb ik materialen verzameld die je kunt gebruiken op school. Zoals een afstandstape voor op de grond en vloerstickers om een looproute in de school aan te geven.

Voor in de personeelskamer:
Wanneer je de personeelskamer toch wilt gebruiken kan het handig zijn om aan te geven welke stoelen er gebruikt gaan worden. Hieronder twee manieren om stoelen af te schermen.

Schoonmaken van laptops, tablets en andere apparaten met handzeep
Op YouTube kijk ik vaak naar het kanaal van Bright. Zij hebben toffe video’s over technologie. In deze video leggen ze uit hoe je je apparaten kunt schoonmaken. Zo ook tablets en computers. Het beste is om het apparaat uit te zetten en dit met handzeep schoon te maken. Een gouden tip wat mij betreft.

2. Lesgeven op 1,5 meter afstand

Wat een uitdaging. Lesgeven aan jonge kinderen op anderhalve meter afstand. Hierbij een aantal tips om dit eenvoudig mogelijk te maken.

Wat zegt het protocol?
Op de website van de AOB staat deze informatie:

Hoe zit het met de 1,5 meter afstand in kleuterklassen? Hoe worden deze leerkrachten extra beschermd?

Het is voor kinderen onderling op school niet nodig om 1,5 meter afstand te houden. Dat geldt wel zo veel mogelijk voor de afstand tussen kinderen en volwassenen en volwassenen onderling. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat afstand houden voor bepaalde categorieën leerlingen in de praktijk lastig zal zijn, zoals kleuters. Voor de bescherming van ouders en docenten is een protocol opgesteld door het ministerie. Lees het nieuwsbericht hierover via deze link. Het protocol voor het reguliere onderwijs vind je hier. Het document voor het speciaal onderwijs is via deze link te lezen. 

Social emotioneel!
Deze alinea heb ik later toegevoegd, vooral omdat ik dit heel vanzelfsprekend vind. Geef kinderen de ruimte om elkaar te ontmoeten, om weer met elkaar te spelen. Zorg voor de ruimte die hiervoor nodig is en plan je dagen niet gelijk bomvol met ‘lesjes’. Wees je bewust van de situatie en geef kinderen de tijd om weer te wennen. Deze periode was nog langer dan de zomervakantie en ook al hadden jullie digitaal contact, voor jonge kinderen is het een hele overgang. Tevens gaan ze nu niet elke dag naar school en kan dit voor sommige kinderen lastig zijn.

Kijk op de website van juf Anke voor meer tips: Thema vriendschap

Lessen opnemen om te kunnen delen en herhalen
Wanneer kinderen niet op school zijn of maar de helft van de klas, kan het handig zijn om je les op te nemen. Je hebt daarvoor een klein statief nodig voor je telefoon. Deze kun je hier voordelig aanschaffen:

Alleen geluid
Het is ook slim om bijvoorbeeld een opdracht of het voorlezen van een boek op te nemen. Dit kun je doen door alleen het geluid op te nemen. Dat dit heel simpel is laat ik zien in deze video:

Maak van je telefoon een projector om dingen te laten zien op het digibord

Wist je dat er programma’s zijn om je telefoon te projecteren op je digibord? Je kunt dan de camera openen en eenvoudig het beeld van je camera projecteren. Zo kan de hele klas met je meekijken en hoef je niet dichtbij de leerlingen te komen.

Blijf video’s gebruiken om kinderen te helpen
Natuurlijk waren de instructievideo’s ideaal voor onderwijs op afstand, maar je kunt ze nog steeds blijven gebruiken. Hieronder vind je een overzicht of klik hier om naar mijn instructiemuren te gaan.

En abonneer op mijn YouTube kanaal want elke week komen er nieuwe instructievideo’s bij.

Geef buiten les
Kleuters moeten bewegen en op avontuur en daarom is het ook heerlijk om buiten les te geven. Natuurlijk moet je rekening houden met andere groepen, maar als het even kan plan dan een buitenles in.

Voorbeeld: Digi-doener Verkeerstoren
Ontdek samen met de kinderen wat een verkeerstoren is en speel dit buiten na met handige kaartjes. Een leuke en leerzame les.

Klik hier om naar de Digi-doener over de verkeerstoren te gaan.

Buitenleskaarten
Zoek je inspiratie voor een buitenles? Bekijk dan zeker de Buitenleskaarten.

3. Planning maken voor de laatste periode

De laatste periode van het schooljaar vliegt altijd voorbij en nu helemaal. Kinderen zijn maar de helft van de tijd op school en daardoor is het ook belangrijk om keuzes te maken. Welke doelen ga je op school aanbieden? Zijn er opdrachten voor thuis en zo ja, aan welke doelen werken de kinderen dan?

Cruciale leerdoelen via Leerlijnen.nl

Op de website Leerlijnen.nl van Nieuwleren vind je handige overzichten van de leerdoelen voor het eind van het schooljaar. Voor groep 3 t/m 8 zijn dit handige overzichten van de laatste hoofdstukken van de taal en rekenmethodes.

Voor kleuters is er een handig overzicht met de belangrijkste doelen voor eind groep 1 en 2. Zo kun je eenvoudig een keuze maken in welke doelen je aan bod laat komen in de komende weken.

Klik hier om dit overzicht te downloaden.

Activiteiten om in te plannen
Hieronder geef ik tips voor activiteiten voor de komende periode.

Proefje met zeep en peper!
Leer kinderen ervaren waarom zeep gebruiken belangrijk is. Dit is een leuk proefje om te laten zien:

Les voor de onderbouw: Wat is 1,5 meter?

Kinderen en volwassenen horen veel over de anderhalve meter afstand, maar hoe lang is dat precies? In deze les leren kinderen wat anderhalve meter afstand is.

Leerdoelen: 
– Ik herkenbegrippen rond lengte en omtrek zoals lang, langer en langsten kort, korter en kortst
– Ik kan lengtes vergelijken en ordenen, bijvoorbeeld door ze naast elkaar te houden of ze met een hulpmiddel te vergelijken. 
– Ik kan lengtes meten met een natuurlijke maat

Benodigdheden:
– Lange voorwerpen zoals een bezem, stok, rietjes
– een rolmaat van minimaal 1,5 meter
– touw of wol
– speelgoed en voorwerpen uit de klas zoals potloden en lego

De les is gemaakt in Prowise Presenter 10 en in de slides vind je eenvoudige uitleg over de les. Je klikt dan op de i rechtsboven in beeld.

Wil je zelf een les maken in Prowise Presenter?
Volg dan mijn gratis E-learning: Gebruik je Digibord als een Pro.

Actieve werkbladen van Kleuteruniversiteit
Werkbladen in de kleuterklas vind ik niet nodig, maar deze actiebladen van de kleuteruniversiteit zijn echt gaaf. Kinderen worden uitgedaagd om actief aan de slag te gaan. Klik op de afbeelding om ze te bekijken.

Bee-Bot mat – Ziekenhuis
In februari heb ik de ziekenhuismat ontworpen. Toen wist ik nog niet dat een Bee-bot met een mondkapje wel heel actueel zou zijn. Je kunt de mat aanschaffen via mijn webshop en direct printen en gebruiken in je klas.

Maak een grote kleurplaat
Een Blockposter is een grote kleurplaat waar ieder kind een stukje van kleurt. In deze blog leg ik uit hoe jij dit zelf kunt maken:

4. Oudergesprekken

Het is alweer mei en daarom is het goed om na te denken over de oudergesprekken. Bespreek met collega’s over het plannen van deze gesprekken. Gaan jullie alles digitaal doen? Of komen ouders ‘gewoon’ op school? Om gesprekken online te voeren kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Jitsi. In deze video leg ik uit wat Jitsi is:

Daarnaast is het ook goed om na te denken over andere activiteiten die horen bij het eind van het schooljaar. Is het misschien mogelijk om een feestelijke activiteit online plaats te laten vinden?

Je kunt onder andere het programma OBS gebruiken voor een livestream van een musical of ander feest. Wij maken al wekenlang live uitzendingen met KindPunt TV. Hiervoor gebruiken wij ook OBS. In deze video leg ik dat uit:

5. Tips voor thuis

De helft van de week zijn kinderen nog thuis. Daarom is het goed om nog steeds tips te delen met ouders. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rij gezet.

Elke week een nieuwe bewegend leren video!
In onderstaande playlist heb ik alle bewegend leren video’s verwerkt. En het leuke is dat er elke week een nieuwe video bijkomt. Zo kunnen kinderen elke week weer bewegen met een nieuwe video van Meester Sander. Ik gebruik de leerdoelen uit het leerlijnenboek om de video’s te bedenken.

30 creatieve opdrachten voor kinderen van Apple
Apple heeft een handige en leuke download gemaakt met daarin creatieve opdrachten om thuis te doen met een iPad. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Klik op de afbeelding om het bestand te downloaden.

Knutselen met Meester Sander
Bison Kids is het nieuwe knutselkanaal. Een YouTube kanaal vol met inspiratie en ik ben de presentator en ga in elke aflevering iets tof knutselen. Check de video’s hier!

Taartrovers Thuis

Meer tips vind je in deze blogs:

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hoi Sander,

    Wat een handige tips en nuttige posters! Ik volg je altijd met plezier.
    Toch een puntje van aandacht…het schoonmaken van speelgoed en de bijbehorende poster.
    Kinderen (kleuters) mogen naar school en hoeven hierbij niet de anderhalve meter in acht te nemen. Ze mogen met elkaar werken en spelen. Voor wie maak je het speelgoed schoon?
    Natuurlijk zijn extra hygiënische regels goed in deze periode maar het lijkt me onnodig en niet haalbaar om ieder wisselmoment al het speelgoed schoon te maken. En niet werken en spelen met het materiaal…dan schieten we ons doel helemaal voorbij. Door dit te belichten in je blog voelen leerkrachten nog meer druk dan nodig en werk je, mijns inziens, op deze manier mee aan een gevoel van schijnveiligheid.

    Vriendelijke groet,
    Nicole

    1. Bedankt voor je reactie. Ik moet dit ook nog zien in de praktijk. Maar dit heb ik overgenomen van de richtlijnen. Ik denk ook dat dit in de richtlijnen staat, omdat er op veel scholen twee verschillende groepen zijn op verschillende dagen. Ik ben het helemaal met je eens dat wij elkaar niet gek moeten maken. Daarom ook juist dat ik hiermee probeer te helpen. En even voor de duidelijkheid. Volgens mij hoeft het niet tussen elk wisselmoment, maar sowieso wel aan het eind van de dag. De poster is er wat mij betreft voor zodat je weet waar ermee gespeeld is op een dag en dat je niet al je speelgoed moet schoonmaken. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is. Groet, Sander

  2. Goede avond Sander,

    Wat een geweldige posters voor als we volgende week weer naar school mogen. Ik vroeg me alleen af of er ook posters zijn voor: hier wacht groep….. en dan de groepen 4 t/m 8? Alvast heel erg bedankt.

    Vriendelijke groet Pamela

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.