|

Apps voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong

In elke klas zitten er wel een paar: Slimme kleuters. Kinderen die net wat meer uitdaging aankunnen op cognitief gebied. Natuurlijk zijn er ook fantastische apps om deze kinderen mee uit te dagen.

Op de website Slimmekleuters.nl staat het als volgt omschreven:

Juist voor Slimme Kleuters is het belangrijk dat er uitnodigende en prikkelende materialen en activiteiten aanwezig en beschikbaar zijn.

Ik denk dat apps daar ook zeker een toevoeging in kunnen zijn. In deze blog ga ik er niet op in wat een slimme kleuter is, maar uitdaging bieden deze apps zeker!

Grote mensen apps
Zet een aantal apps op de tablet die normaal alleen grote mensen gebruiken. Bijvoorbeeld buienradar. Een kind vindt het namelijk net zo interessant om te kijken of het gaat regenen.

Ook Google Maps kan voor deze kinderen een wereld openen. Laat ze hun eigen omgeving bekijken op de kaart en satelliet. Wat herkennen de kinderen? Nog leuker wordt het met Streetview. Hiermee kun je de hele wereld ontdekken. Wat dacht je van een kijkje in onze hoofdstad, een pretpark of Schiphol?

Little Police

Dit is echt mijn favoriete spel voor slimme kleuters. Het is uitdagend en leuk! Je bent een politieagent die een misdaad moet oplossen. Het heeft wel iets weg van een escaperoom. Je krijgt steeds raadsels en tips en moet echt opzoek naar aanwijzingen.

Download voor iPad: https://apps.apple.com/nl/app/little-police/id1299735217

Download de app voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.filimundus.littlepolice&hl=en_US

Rekenmemory

Deze rekenmemory app is een goede manier om cijferbeelden in te prenten. Daag slimme kleuters uit om niet meer te tellen, maar de cijfers in een keer te herkennen.

https://play.google.com/store/apps/details?id=ca.mathies.wholematch&hl=nl

https://apps.apple.com/nl/app/wholerepmatch-by-mathies/id1472058703

Juf Jannie Draken Sudoku

Sudoku’s zijn leuk en ook jonge kinderen kunnen er al mee aan de slag. In deze app van juf Jannie zitten gewonen Sudoku’s, maar ook eenvoudige om mee te beginnen. Lees er alles over op haar website: https://www.jufjannie.nl/sudoku-een-draken-avontuur/

Leer Engels met Magic Phonics: 

Een vreemde taal leren kan al prima op jonge leeftijd en slimme kleuters vinden dit een leuke uitdaging. Zelf ben ik fan van Magic Phonics, dit is een houten klankstempelset die kinderen stap voor stap woorden leert kennen en stempelen op een tablet.


Programmeren met Robot turtles bordspel

Programmeren met een bordspel. In dit spel kunnen kinderen leren programmeren en dit is zeker een uitdaging. Uiteraard kun je het nog moeilijker maken om de kinderen uit te dagen. Bekijk de uitleg in deze video:


Creatieve opdrachten

Ontdek in Pettson’s Inventions hoe techniek werkt. Allemaal uitdagende levels waarmee kinderen uren zoet kunnen zijn.

Smartgames

De apps van SmartGames zijn net zo leuk als de spellen. Smartgames heeft een eigen online platform met Smartgameslive. Normaal zijn kinderen snel geneigd om af te kijken, maar dat kan natuurlijk niet in de online versie.

http://www.smartgameslive.com

Gratis App Temple Trap!

Je kunt nu gratis de app temple trap helemaal spelen. Deze app is al gratis te downloaden, maar op het moment dat ik dit schrijf kan je ook de in-app aankoop gratis voltooien.

Hier vind je ook een aantal apps van Smartgame: https://www.smartgameslive.com/nl/apps

Taal
Met Woordwijs ontdekken kinderen de wereld van letters en cijfers. De pratende letterbak kan de leerlingen een schat aan informatie geven over de betekenis hiervan. Ook kunnen ze zelf woorden schrijven, naschrijven of bedenken. Ook de cijfers zijn een groot succes.

Rekenen
Met Overcolor daag je kinderen uit om moeilijke puzzels te maken. Dit zijn hele pittige puzzels maar ik heb gemerkt dat de kinderen er veel voldoening uithalen als het (met een tip) uiteindelijk wel lukt. Frustratie gegarandeerd!

Programmeren

Programmeren zet ons brein aan het denken. ScratchJr. is een gratis app waarmee kinderen hun eigen spel of verhaal kunnen programmeren. Klik hier voor gratis leskaarten.

Turtle Logic is een puzzelgame die is gebaseerd op programmeren. Uitdagende levels waarmee kinderen uren zoet kunnen zijn. Lijkt erg op de SmartGames.

Osmo
Een uitdagende set is de Osmo Playset. Hiermee kunnen kinderen leren rekenen, programmeren en hun eigen pizzaria openen. Bekijk hier de video over Osmo Coding:

Als laatste nog een tip van Slimmekleuters.nl:

En zorg dat er regelmatig iets ‘nieuws’ te vinden is, zodat de nieuwsgierigheid en exploratiedrang wordt gestimuleerd.

Zorg ook bij apps voor afwisseling. Zet niet alle apps open maar maak een keuze voor de kinderen.

Welke apps gebruik jij nog meer bij slimme kleuters? Laat het weten in de reacties!

NIEUW: Meesterlijk Kleuteronderwijs

Wil je meer weten over het lesgeven aan kleuters, bewegend leren en het inzetten van ICT in de onderbouw? Dan is mijn boek Meesterlijk Kleuteronderwijs echt wat voor jou!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.