| |

Thuisopdrachten voor kleuters – Thema kerst en jaarwisseling

De scholen sluiten en helaas krijgen kinderen weer thuisonderwijs of helemaal geen onderwijs in de week voor de kerstvakantie. Ook de basisscholen sluiten en dat is natuurlijk geen mooie afsluiting van het jaar. In deze blog geef ik tips voor ouders om een aantal leerzame activiteiten te doen met kleuters rondom het thema kerst en de jaarwisseling.

Klik hier voor tips voor leerkrachten

Algemene tips voor ouders

De kinderen zijn weer thuis en waarschijnlijk werk jij ook thuis. Met een kleuter is dit zeker een uitdaging. Maar het is vooral belangrijk dat je begrijpt dat je een kleuter niet even een uur aan een tafel kunt parkeren. Het gaat er dus om dat je een goede planning maakt en dat jullie samen deze tijd door komen. Omdat het een lange periode is dat jullie thuis zijn is het zeker belangrijk om de structuur vanaf het begin aan te brengen. Maak een planning en maak zichtbaar hoe jullie dit samen gaan doen. In deze blog op Bobo.nl geef ik tips om dit te doen met een kleuter.

Op de website van Kleuteruniversiteit vind je een heleboel goede blogs met tips om thuis aan de slag te gaan met kleuters. Vooral de blog over werkbladen spreekt mij erg aan. Deze blog heeft als titel: Eerlijk over werkbladen. Kleuters zijn nog niet toe aan schools leren. Daarom ben ik er ook voorstander van dat kinderen thuis spelenderwijs aan de slag gaan. Om je te helpen zet ik in deze blog een aantal leerzame activiteiten op een rij die je tussen het spelen door kunt doen.

Hieronder vind je alle tips. Wil je meer tips? Volg mij op Instagram en ik deel daar alle tips die ik tegenkom.

Tips voor het thema kerst

In de kleuterklas werken werken wij met thema’s en natuurlijk is dat in deze periode het thema Kerst. Alle tips heb ik op deze pagina verzameld. Mocht je nog een extra tip hebben, dan kun je die onder deze blog delen.

Bewegend leren

Tijdens de eerste lockdown heb ik bewegend leren video’s gemaakt. Deze werden goed ontvangen en daarom heb ik voor het thema kerst en de jaarwisseling ook video’s gemaakt.

Digitaal kerstvoorstelling

Onder de noemer ‘De grootste online kerstshow van België en Nederland’ brengen drie artiesten een serie van live voorstellingen in het klaslokaal en in de huiskamer. Daardoor kunnen zowel kinderen die thuis zitten, als de leerlingen in de klas meegenieten van het kerstfeest. De voorstelling is voor iedereen van 4 tot 12 jaar. Zowel op vrijdag 17 en donderdag 23 december zal elk uur een interactieve voorstelling live gestreamd worden.

In de line-up van de dagen zitten shows voor de onderbouw en bovenbouw. Zo zal Jo De Rijck op donderdag 17 december optreden met zijn show ‘Schaapjes tellen’ optreden voor de onderbouw en voor de bovenbouw met ‘Magie van Kerst’. Ook Tijl Damen heeft meerdere shows op deze dag voor de onder- en bovenbouw. 

Op 23 december treedt Tijl Damen met een spetterend muzikale show, afgewisseld door buikspreekster Lydia Zwart en haar poppentheater.

De grootste online kerstshow van België en Nederland is het resultaat van een samenwerking tussen Kindertheater.nl en Schooltheater.be. Het idee is opgezet vanuit de drijfveer om elk kind te betrekken bij kerst. Om het voor docenten makkelijk te maken is er elk schooluur een voorstelling. Zodat scholen makkelijk een voorstelling in hun eigen programma kunnen invoegen. Zo kunnen de shows ook bekeken worden tijdens de lunch. 

Op een veilige manier, in de eigen klasbubbel of zelfs thuis, plezier hebben van het samenzijn. Samen het eerste kwartaal afsluiten met een feest. Dit kerstfeest wordt in de intieme klassfeer beleeft en tegelijk met duizenden kinderen gedeeld. Heerlijk toch dat gevoel van verbondenheid en saamhorigheid dat zelfs de landsgrenzen overgaat ondanks de fysieke afstand. Zo worden we er nog eens aan herinnerd dat we in deze bijzondere tijd niet alleen zijn. We gaan er samen door en we maken er samen een mega gezellige en spetterende kerst van!

Inschrijving kan via: www.kindertheater.nl/de-grootste-online-kerstshow-van-nl-be

Gebruik de kortingscode: sanderkerst2021 en je krijgt een euro korting per leerling.

Knutselen

Voor het thema kerst heb ik instructievideo’s gemaakt. Klik hier voor alle video’s en mijn instructiemuur. Hieronder vind je de instructievideo’s op YouTube. Deze kun je ook eenvoudig delen.

Instructieboek

Eerder dit jaar heb ik mijn instructieboek gelanceerd. Dit is een boek met daarin een scherm. Kinderen kunnen dan eenvoudig een instructievideo bekijken zonder afgeleid te raken. Het instructieboek is ideaal als extra scherm voor kleuters. Ze kunnen niet op een verkeerde knop drukken en je kunt als ouder of leerkracht zelf bepalen welke video’s er op het boek komen te staan. Bekijk onderstaande video met een uitleg over het instructieboek:

Wil je meer doen met instructievideo’s? Kijk dan zeker naar mijn instructieboek. Hier vind je meer informatie.

Kleuren op nummer kerst

Ik ben fan van Kleuren op nummer. Deze kleurplaten zijn dan ook een extraatje voor kinderen die dit heel leuk vinden om te doen. Zoals ik al eerder schreef kan je niet van elke kleuter verwachten dat ze een uur lang aan een tafel gaan zitten om te kleuren. Maar dit is voor sommige kinderen heerlijk om te doen. (ook voor oudere kinderen en volwassenen trouwens)

Klik hier om de kleurplaten te downloaden:

Team Talento Kerst

Team Talento is een website vol met toffe video’s voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook voor het thema kerst staan er hele leuke en creatieve video’s op.

https://teamtalento.nl/workshops/kerst

Leerzame apps en spellen voor op de tablet

De spellen hieronder zijn geschikt om te spelen op een tablet. Je klikt op Tinytap en kunt het spel direct spelen. Eenvoudig, leerzaam en leuk voor kleuters.

Augmented reality vuurwerk

Wij mogen geen vuurwerk afsteken, maar met deze kleurplaat kan dat toch. Je kleurt de kleurplaat en de app laat de vuurpijlen knallen. Dan heb je toch een knallende afsluiting van het jaar.

De app Quiver is geschikt voor iOS en Android en is hier te downloaden:

iOS: https://itunes.apple.com/nz/app/quiver-3d-coloring-app/id650645305?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.puteko.colarmix

Kijk voor meer informatie op http://quivervision.com 

Download de kleurplaat:

Aan de slag met letters en klanken

Veel kleuters krijgen interesse in letters. Het bijzonder mooie boek alfabet van Charlotte Dematons is dan zeker een aanrader. Op elke bladzijde vinden de kinderen voorwerpen met een andere letter. Het boek is geschikt voor uren kijkplezier en is ook een aanrader voor volwassenen. Daarnaast is het zo dat er een gratis app beschikbaar is waarmee je de woorden tevoorschijn tovert. In onderstaande video laat ik dit zien.

Meer inspiratie?

Het afgelopen jaar schreef ik het boek Meesterlijk Kleuteronderwijs. In dit boek vertel ik alles over het lesgeven aan kleuters. Van bewegend leren tot het inzetten van ICT. Klik hier voor informatie over het boek of klik hieronder om het direct te bestellen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.