| |

Gratis tips voor je digibord tijdens de gouden weken

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor de Gouden Weken! De Gouden Weken zijn de eerste weken van het schooljaar waarin de basis wordt gelegd voor een positieve en veilige leeromgeving. Het is de periode waarin leerlingen elkaar en de leerkracht leren kennen, en waarin de basis wordt gelegd voor een goede samenwerking en een positieve groepssfeer. Maar hoe kunnen we deze cruciale periode nog waardevoller maken? Ik laat je zien hoe jij je digitale schoolbord kunt inzetten tijdens de gouden weken. 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Prowise.

Bekijk eerst deze video vol met tips

Wat is Prowise Presenter 10?

Voordat we dieper ingaan op de mogelijkheden van Prowise Presenter tijdens de Gouden Weken, leg ik kort uit wat Prowise Presenter 10 eigenlijk is. Prowise Presenter is een handige tool voor je touchscreen die speciaal is ontwikkeld voor het onderwijs. Je kunt er al je interactieve lessen in maken, zodat de leerlingen betrokken zijn bij de les. Presenter werkt naadloos samen met Prowise Touchscreens, maar kan ook gebruikt worden op andere devices zoals laptops en tablets. Klik hier voor een uitleg over de mogelijkheden van Presenter 10
Nog geen account voor Prowise Presenter 10? Maak er gratis een aan via: https://account.prowise.com/register/

De Gouden Weken vormen de basis voor een succesvol schooljaar. Met Prowise Presenter kun jij als leerkracht de start van het schooljaar extra speciaal maken en bouwen aan een positieve en stimulerende leeromgeving. Of het nu gaat om het creëren van interactieve icebreakers, het opstellen van klasregels of het bevorderen van samenwerking, Presenter biedt de ideale tools voor een goede start van het schooljaar!

Kennismaken en Interactieve Icebreakers

Bij het kennismaken met de klas is het belangrijk om leerlingen op een leuke en interactieve manier aan elkaar voor te stellen. Met Prowise Presenter hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden! Maak gebruik van de kant-en-klare les ‘Ken je klas!’ waarin je een aantal open vragen stelt aan de leerlingen. Zo leer je je klas goed kennen en bouw je meteen aan een persoonlijke band. 
Klik hier voor de les: Ken je klas. 
Hierbij nog een aantal toffe kant-en-klare lessen: 

  1. Op volgorde – Geef steeds een opdracht waarbij de leerlingen steeds in de juiste volgorde moeten gaan staan. 
  2. Kennismakingsspel – Maak met dit ganzenbordspel kennis met je klasgenoten
  3. Zoek iemand die – Met deze activiteit krijgen alle leerlingen de kans om over hun vakantie te praten en zijn ze in beweging. In deze les vind je ook dit heb ik gedaan in de vakantie. Gebruik deze slide om kinderen een vakantietekening te laten maken. Dit wordt helemaal leuk met ProConnect. Kinderen ontvangen een printscreen van het scherm op hun device, maken een tekening en sturen deze terug naar de leerkracht. 

Kiesbord voor Zelfstandig Leren

Het online keuzebord in Presenter is een geweldige tool om leerlingen te betrekken bij hun eigen leerproces. Het biedt leerlingen de vrijheid om zelfstandig hun activiteiten in te plannen, bijvoorbeeld voor hoekenwerk of zelfgekozen opdrachten. Het keuzebord is gemakkelijk aan te passen met de invulsjabloon en biedt zo ruimte voor gepersonaliseerd leren. En het grote voordeel? Het is helemaal gratis te gebruiken. 
Klik hier om naar het template voor het keuzebord te gaan en pas het helemaal naar wens aan. 

Kennismaken met ‘Wie is het?’

Een leuke manier om leerlingen met elkaar te laten kennismaken is door middel van het spel ‘Wie is het?’. En met het lege sjabloon in Presenter kun je dit spel heel snel personaliseren. Voeg afbeeldingen toe van de leerlingen of gebruik hun namen en interesses om het spel extra leuk en herkenbaar te maken. Het sjabloon is eenvoudig te gebruiken door het op het bureaublad te zetten en de afbeeldingen erin te slepen.
Klik hier voor Wie is het? 

Creativiteit en Verrassing met Draairad

In de Gouden Weken wil je de leerlingen positief verrassen en stimuleren om elkaar beter te leren kennen. Met de Presenter-tool ‘Draairad’ kun je bijvoorbeeld een eindejaarsactiviteit organiseren om het schooljaar feestelijk af te sluiten. Laat de leerlingen draaien aan het rad en ontdek wat voor leuks ze gaan doen!
Klik hier voor het draairad

Nog veel meer tools

Met de tools in Prowise Presenter heb je enorm veel mogelijkheden. Voeg super snel een stoplicht toe aan je presentatie of wat dacht je van dobbelstenen, een timer of zandloper? De tools werken naadloos samen met de rest van je les. Neem dus zeker een kijkje bij alle tools in de mediabibliotheek. 
Klik hier voor de start schooljaar tools op MyProwise. 

Maak je eigen lessen

Gebruik de lege templates om je eigen lessen strak vorm te geven. Zo bepaal jezelf welke les je gaat geven, maar hoef je niet na te denken over de vormgeving. In de templates van MyProwise vind je ook tips hoe je eenvoudig je les kunt aanpassen. Dit maakt het nog eenvoudiger om je eigen les te maken in Presenter. 
Klik hier voor alle lege templates
Ik wens je veel succes met de eerste weken van het schooljaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.