Dag 1: Voorstellen
Welkom bij de kennismakingscursus ‘ De digitale onderbouw’. Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben kleutermeester in het mooie Meppel. Ik sta ondertussen al 10 jaar voor de klas en doe dit met erg veel plezier. Sinds ik voor de klas sta ben ik aan het experimenteren met digitale middelen in de onderbouw. Daardoor heb ik zelf alle fouten kunnen maken die er maar zijn en weet ik nu hoe jij digitale materialen op een goede manier kan inzetten in de klas. In 2017 ben ik zelfs uitgeroepen tot meest innovatieve leerkracht. In de kennismakingscursus dompel ik je onder in de wereld van digitale middelen in de onderbouw. Ik laat je zien welke materialen er beschikbaar zijn en geef je een aantal concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.
In de afgelopen jaren heb ik vele tips uitgeschreven op mijn blog http://www.meestersander.nl. Ook schrijf ik projecten voor Kleuteruniversiteit en deel inspiratie in mijn workshops tijdens inspiratiedagen en op uitnodiging van scholen. Om deze inspiratie nog verder te brengen heb ik mijn eigen academy opgericht waar je als leerkracht inspiratie vandaan kunt halen. Om te beginnen in deze kennismakingscursus.
De komende dagen ga ik je meer vertellen over de volgende onderwerpen:
Dag 1: Voorstellen en uitleg content (vandaag)
Dag 2: Hoe zorg je ervoor dat ICT in de onderbouw geen ondergeschoven kindje is?
Dag 3: Welke digitale middelen zijn een aanrader voor in de kleuterklas?
Dag 4: Tips om te starten met tablets in de onderbouw
Dag 5: Het digitale schoolbord als verrijking van je onderwijs
Dag 6: Welke digitale vaardigheden moeten aanbod komen in de onderbouw?
Dag 7: Durf te kiezen
Dag 8: Gouden Tips
Hoe werkt een Online cursus?
Een online cursus is een handige manier om je kennis bij te spijkeren en jij kunt zelf bepalen waar en wanneer je dit doet. Het platform waar ik deze cursus in maak heet Teachable en is speciaal gemaakt voor dit doeleinde.
Elke les bestaat uit tekst en een video. In de video praat ik je helemaal bij over een onderwerp. De tekst in de les is een samenvatting van wat ik in de video vertel.
Meester Sander in de media – o.a. Jeugdjournaal, Tijdschrift Vriendin en 5 uur live.
Op de hoogte blijven? Check dan zeker mijn social media kanalen:
Instagram: https://www.instagram.com/meestersander.nl/
Dag 2: Hoe zorg je ervoor dat ICT in de onderbouw geen ondergeschoven kind is?
ICT in de onderbouw, is dat wel nodig?
Veel leerkrachten zijn bang om digitale middelen in te zetten in de onderbouw. Zij zien jonge kinderen voor zich die verdwijnen in schermen en niet meer toekomen aan spel en buiten spelen. Dat is precies niet de bedoeling van digitale middelen in de onderbouw. Je wilt dat dit een verrijking is van je onderwijs. Wanneer je bewuste keuzes maakt kan dit ook prima. De komende week zal ik je laten zien dat bij een bewuste keus het heel goed mogelijk is om digitale middelen op een verantwoorde manier in te zetten in de groep 1 t/m 3.
De meerwaarde van ICT middelen in de onderbouw
Wanneer je er voor zorgt dat de digitale middelen aansluiten op je huidige visie op onderwijs kunnen de digitale middelen je onderwijs verrijken. In een kleuterklas moeten kinderen spelenderwijs leren en de mogelijkheid hebben om te ontdekken. Zij moeten naar buiten, rollenspel spelen in de hoeken, maar we kunnen niet meer doen alsof de digitale middelen niet bestaan. Daarom ben ik voorstander van het inzetten van deze digitale middelen in de klas, maar passend bij de visie van de onderbouw. Deze week ga ik je laten zien hoe je dat kunt doen.
Maak van ICT een speerpunt voor de onderbouw
Als je door een school loopt is het meteen duidelijk wat een kleuterklas is en welk lokaal voor de bovenbouw geschikt is. Je ziet dit aan de materialen en inrichting van de klassen. Je bent van groep 1 t/m 8 een school waarin ieder kind op zijn eigen niveau mag leren.
De fout die tegenwoordig vaak gemaakt wordt is dat dezelfde ICT middelen worden aangeschaft voor groep 1 t/m 8. Hier mag om wat voor reden dan ook geen onderscheid in worden aangebracht. Terwijl de behoefte van de kinderen en leerkrachten in groep 8 heel anders is dan die van de onderbouw. Ik ben dan ook voorstander van ICT als speerpunt in de onderbouw.
Maak als onderbouwteam duidelijk aan je directie en ICT’ers welke digitale middelen jullie graag in de klas zouden willen gebruiken. Beschrijf duidelijk het doel en de meerwaarde van de materialen, de doelen die je hiermee wilt gaan behalen en waarom dit een meerwaarde is voor jullie onderwijs.
Zodra er dan geld vrij is kan het niet meer zo zijn dat jullie de oude of precies dezelfde materialen als de bovenbouw krijgen toegeschoven. Dit
Digitale vaardigheden van de leerkracht
Opdracht
Schrijf voor jezelf op welke digitale vaardigheden jij nodig hebt om met ICT aan de slag te kunnen in de onderbouw. Denk hierbij aan het omgaan met ICT-middelen, het kunnen gebruiken van programma’s of een andere specifieke vaardigheid. Schrijf dit zo concreet mogelijk op.
Achtergrondinformatie:
ICT en kleuters: Zinvolle toevoeging of rem op de ontwikkeling:
Welke digitale middelen zijn geschikt om in te zetten in de onderbouw?
Als je om je heen kijkt zie je erg veel verschillende digitale middelen die ingezet kunnen worden in het onderwijs. Maar hoe weet je wat er geschikt is voor jou klas? In deze les gaan wij kijken naar het aanbod en kun jij beslissen welke middelen je graag in de klas wilt gebruiken.
Visie op onderwijs in de onderbouw
Zoals ik in de vorige les heb uitgelegd is het belangrijk om te kijken naar je eigen visie op onderwijs. Op welke manier kunnen digitale middelen hierin een meerwaarde hebben. Meestal werk je maar een aantal momenten op een dag in de grote kring. De kinderen kunnen kiezen op het kiesbord wat ze gaan doen en tijdens de speelwerkles spelen of werken de kinderen. Dan is het dus heel gek om met digitale middelen opeens klassikaal les te gaan geven net als in de bovenbouw. Het is ook erg onhandig, omdat je als leerkracht vooral bezig bent om alle kinderen aan de gang te laten met de middelen. Je kunt je dus afvragen hoeveel zin het heeft om met alle kinderen tegelijk achter een computer of tablet te gaan zitten. Je hebt dus ook niet voor ieder kind een device nodig.
Wel kun je een tablet inzetten tijdens het maken van een taak, het digikeuzebord op het Digibord plaatsen of een spel klaarzetten op het digitale schoolbord, zodat kinderen dit kunnen kiezen tijdens de speelwerkjes. Ik zou aanraden om met twee tablets te beginnen, zodat het voor de kinderen en voor jou als leerkracht overzichtelijk is.
Digibord, computer of tablet?
Je hebt verschillende middelen om in te zetten in de onderbouw en ook de keus uit veel verschillende merken en aanbieders. Ik heb de verschillende categorieën voor je op een rij gezet.
Digibord
Het Digibord is een prachtig middel om samen met een grote groep kinderen mee aan de slag te gaan. Eerder was het Digibord vaak een beamer met een wit scherm op de muur. Op dit moment zou ik je aanraden om te kijken naar een Touchscreen Digibord. Je hebt hierbij de keus om het Digibord aan de muur op te hangen, op wielen te plaatsen en zelfs een kantelbaar Digibord behoort tot de mogelijkheden. Het Digibord verandert dan in een touchtafel.
Op een touchscreen kunnen kinderen met meerdere vingers tegelijk een spel spelen. Dit is natuurlijk super leuk tijdens de speelwerkles. Ook vind ik het erg fijn om het bord te gebruiken in de kring. Je kunt er handig video’s op afspelen, een boek laten zien of digibordsoftware laten draaien. Ook vind ik het superfijn wanneer ik mijn telefoon of tablet op het Digibord kan projecteren, zodat ik snel foto’s kan laten zien of een app kan uitleggen.
Tablets
Tablets zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De tabletschermen zijn eenvoudig te bedienen met je vingers en er zijn heel veel verschillende apps verkrijgbaar. De kracht van een tablet is dat je deze niet op een vaste plek in de klas hoeft te plaatsen. Wanneer je een goede hoes om de tablet gebruikt kunnen kinderen er ook mee rondlopen, foto’s of video’s maken en gebruiken tijdens spel. Dit geeft heel veel extra mogelijkheden en daarom ben ik ook zo’n fan van de tablet. Door de tablet flexibel in te zetten kan het elke keer iets anders zijn. Kinderen kunnen de tablet als camera gebruiken, als stopwatch, instructievideo’s bekijken, oefenen met een gericht leerdoel, programmeren, een digitaal prentenboek creëren en als kassa gebruiken.
Computers & Chromebooks
De vaste computer zie ik steeds minder in de kleuterklas. Toen ik voor de klas kwam te staan had ik drie computers in mijn klas. Kinderen konden hier echter bijna niet zelfstandig mee werken, omdat het voor jonge kinderen best lastig is om met het toetsenbord en de muis te werken. Het gebruiken van een muis vraagt veel van de ooghandcoordinatie van een kleuter. Kinderen zijn op dit moment gewend aan touchscreen en daardoor kost het veel tijd om ze te leren omgaan met de muis. Ik zou het dus niet aanraden om een vaste computer te plaatsen in de kleuterklas.
De Chromebooks zijn op dit moment erg in opkomst. Dit zijn vaak laptops met touchscreen waar je mee op internet kan en op sommige modellen kan je ook apps uit de Play Store van Google downloaden. Deze Chromebooks zijn erg populair voor de bovenbouw. Chromebooks kunnen ook prima worden ingezet in de onderbouw, maar let wel op dat niet alle apps werken op een Chromebook. Zelf heb ik de Chromebook Tab 10 van Acer getest. Dit lijkt veel meer op een tablet, dan op een Chromebook. Zelf vond ik het erg fijn dat deze tablet geen toetsenbord heeft.
Zijn robots nodig om te leren programmeren?
Er zijn nog veel meer digitale middelen beschikbaar voor de onderbouw. Denk bijvoorbeeld aan robots om te leren programmeren. Hieronder zet ik een aantal robots voor je op een rij:
Beebot
De populairste robot voor de onderbouw is de Beebot. Een geel/zwarte robot die doet denken aan een bij. Werkt erg simpel en eenvoudig en is online veel content voor beschikbaar. De robot bestuur je door de pijlen op de achterkant in te drukken. Helaas zie je bij de standaard Beebot niet wat je hebt geprogrammeerd. Dit vind ik een nadeel van deze robot. Je wilt kinderen namelijk laten zien wat de input is. Ook moet je oppassen dat de Beebot niet alleen gebruikt wordt voor leuke taal of rekenlessen. De eerste lessen met de beebot gaan over programmeren, maar als je de Beebot elke week gaat inzetten wordt het een leuke werkvorm. Dit is prima, maar heeft dan geen leereffect meer op het programmeren.
Ozobot
De ozobot is een hele kleine robot die je kan programmeren door lijnen te tekenen. Dit vind ik zelf fantastisch, omdat het op een andere manier werkt dan de meeste programmeerlessen voor kleuter waar pijlen worden gebruikt. Wil je weten hoe de Ozobot werkt? Check dan mijn blog: https://meestersander.nl/2017/11/13/programmeren-met-de-ozobot-klein-van-stuk-groot-in-mogelijkheden/
Dash en dot
Dash en dot zijn twee schattige robots die je samen kunt programmeren met behulp van een tablet. Bij de robots worden verschillende apps en accessoires geleverd die je op een hele creatieve manier kunt inzetten. Check alles over Dash en dot hier: https://www.youtube.com/watch?v=H7qhYWJceLY
Cubetto
Cubetto is een mooie houten robot met een grote houten afstandbedeining. In deze afstandsbediening stop je de programmeerblokken en zo geef je cubetto opdrachten. Een groot pluspunten zijn de bijbehorende matten en boekjes. In de boekjes beleefd cubetto spannende avonturen en daarbij horen programmeeropdrachten. Dit brengt Cubetto echt tot leven. Bekijk hier de Cubetto robot: https://meestersander.nl/2018/05/28/programmeren-met-de-cubetto-playset-meester-sander-pakt-uit/
De keus van Meester Sander
Het is belangrijk om keuzes te maken voor je school en onderbouw. Maak een plan voor de onderbouw en omschrijf hierin je ideale situatie. Begin met je visie en kijk dan welke middelen daarbij een meerwaarde kunnen zijn.
Voor mij is het zo dat ik het heel belangrijk vind dat kinderen leren vanuit de thema’s die wij gebruiken op school. De thema’s duren zes weken en wij proberen uitdagende hoeken en opdrachten te maken en bedenken voor de kinderen. Ook hebben de kinderen invloed op het thema en mogen zij ideeën inbrengen. Wij vinden het belangrijk om kinderen de mogelijkheid te geven om dingen te creëren. Dit kan zowel met echte materialen zijn als in de digitale wereld. Nog mooier is het wanneer fysieke creaties een extra laag krijgen door middel van de digitale wereld.
Met deze informatie in mijn achterhoofd ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden en heb keuzes gemaakt in het aanschaffen van devices en het kiezen van een merk.
Digibord: Een verrijdbaar Prowise 55 inch touchscreen
Een verrijdbaar Digibord vind ik erg fijn in de klas, zo kan ik eenvoudig mijn klas anders inrichten of het Digibord in een hoek gebruiken. Ook kan ik het bord draaien wanneer ik iets met een klein groepje kinderen wil doen. De borden van Prowise werken feilloos en reageren direct op je vingers. Wij hebben bewust niet voor een kantelbaarbord gekozen, omdat dit veel ruimte inneemt en extra kosten met zich meebrengt. Ook zijn er weinig goede spellen voor een touchtafel beschikbaar. De grote is 55 inch vind ik erg fijn, omdat kinderen het prima kunnen zien en het bord eenvoudig te verplaatsen is. Op de laagste stand kunnen kleuters ook prima bij de bovenkant van het bord om een spel te spelen.
Tablet: iPad
Mijn voorkeur bij tablets gaat uit naar de iPad van Apple. Deze tablet heeft de meeste educatieve apps in de app store staan en alle materialen die gemaakt worden werken met de iPad. Denk bijvoorbeeld aan de stempels van Kiene Klanken en de Osmo waarbij je met materialen voor het scherm kan spelen. Wij beheren de iPad met Zuludesk. Hierdoor kan ik op afstand apps installeren, maar ook eenvoudig bepalen welke apps de kinderen te zien krijgen. Wanneer je de iPad koopt zou ik voor het nieuwste model gaan. Mijn ervaring is dat deze tablets met een goede hoes sowieso 5 jaar meekunnen.
Digikeuzebord met Prowise all-in-one
In de klas maak ik ook gebruik van het digikeuzebord. Dit is de digitale versie van het arbeid naar keuzebord. Kinderen hebben hun eigen kiesplaatje en als leerkracht voeg je eenvoudig foto’s toe van je hoeken en spellen in de klas. Het voordeel van het digikeuzebord is dat kinderen zelf kunnen zien hoevaak ze iets al gekozen hebben in die week. Ook kan je achteraf heel eenvoudig zien wie met wie heeft gespeeld en hoevaak ze in een hoek hebben gezeten. Het digikeuzebord werkt op een tablet en op een Digibord, maar wij hebben er een speciale grote tablet voor aangeschaft. Dit werkt erg fijn. Lees er alles over in deze blog:
Opdracht:
Schrijf op welke digitale middelen je nu in de klas tot je beschikking hebt. Bedenk nu je ideale situatie over twee jaar. Welke middelen zou je willen gebruiken en hoe zou je ze willen inzetten. Schrijf dit puntsgewijs op.
Achtergrondinformatie:
Aan de slag met Chromebooks in de onderbouw:
Instructievideo’s inzetten in de onderbouw:
Digital natives
Wanneer je start met tablets in de onderbouw is het belangrijk om je te beseffen dat kinderen geen digital natives zijn. Het is niet zo dat zijn slimmer of beter zijn in het gebruik van een tablet, maar zij hebben vaak al veel tijd met een tablet doorgebracht. Hierdoor lijkt het alsof zij precies weten hoe een tablet werkt. Wat je vaak ziet gebeuren is dat kinderen vooral niet bang zijn om fouten te maken met een tablet. Zij drukken en swipen op alles wat beweegt op het scherm. Dit is natuurlijk prachtig, maar daardoor vergeten wij vaak dat wij kunnen bepalen wat een kind kan doen op een tablet. Daarom is het belangrijk dat je instructie geeft over het gebruiken van een tablet. Wat verwacht je van de kinderen als ze de tablet gebruiken. Wees hier heel duidelijk in.
Ook is het belangrijk om instructie te geven over een app. Leg uit wat de kinderen met een app kunnen doen en hoe de app werkt. Geef ook aan dat als de tablet niet doet wat ze willen, dat ze jou kunnen vragen. Wees niet bang voor de tablet en apps, maar steek er tijd in om zelf goed te begrijpen hoe een app werkt. Speel de app samen met collega’s en kijk wat er gebeurt als je op bepaalde knoppen drukt. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.
Zet apps in plaats van de tablets op het kiesbord
Maak duidelijk aan de kinderen wat je van ze verwacht. Plaats niet de tablet op het kiesbord, maar plaatseen plaatje van de app die de kinderen mogen doen. Zo kunnen kinderen in een oogopslag zien wat er van ze verwacht wordt. Dit geeft duidelijkheid en structuur en zo kan je steeds iets anders aanbieden.
Maak de tablet onderdeel van je hoeken of taken
Zorg ervoor dat de tablet niet alleen om de apps draait. Kinderen verdwijnen dan in het scherm en vergeten de tijd. Het is juist mooi wanneer je de tablet gebruikt in een hoek, met een taak of met ontwikkelingsmateriaal. Het kan echt een verrijking zijn van je onderwijs.
Instructievideo’s
Maak gebruik van instructievideo’s bij taken of opdrachten. Zelf doe ik dit nu al 5 jaar en deel deze video’s sinds dit jaar op mijn website. Wil jij zien hoe het werkt, check dan snel deze blog:
Leeshoek
De leeshoek was bij mij een hoek waar weinig gebeurde. Kinderen bladerde snel door een boek heen, maar hadden niet de concentratie om een boek echt te ‘lezen’. Met behulp van een tablet kun je deze hoek echt verrijken. In deze blog die ik voor de voorleesdagen heb gemaakt lees je hoe je dat kunt doen:
Verhalen schuiven
Stopmotionfilmpjes maken is altijd een succes met kinderen. Het ontwikkelingsmateriaal verhalen schuiven is erg goed te gebruiken in combinatie met een app voor stopmotion. In deze blog en video laat ik je zien hoe dit werkt.
Effectief inzetten in de klas
Wil je de iPad nog effectiever inzetten in de klas? Dan is de cursus Effectief aan de slag met de iPad echt iets voor jou. In deze cursus laat ik je in 10 modules zien hoe jij de iPad nog beter kunt inzetten in de klas en heb je een handig naslagwerk voor het inzetten van de iPad. Ik leg in woord en beeld uit met welke apps jij snel en eenvoudig aan de slag kan in de klas. Ook krijg je handige downloads om je lessen voor te bereiden en uitgewerkte lesideeen.
Opdracht:
Op welke manier wil jij je onderwijs verrijken met de tablet.
Achtergrondinformatie:
Top 50 apps voor de onderbouw:
Materiaal voor bij de tablets: https://meestersander.nl/meester-sanders-apps/apps/apps-met-iets-extra/
Het digitale schoolbord als verrijking van je onderwijs
Het digitale schoolbord is niet meer weg te denken uit ons onderwijs. Tien jaar geleden hingen overal nog krijtborden en je kan nu geen school meer binnen lopen zonder een Digibord tegen te komen. Eerder vertelde ik al dat ik een touchscreen van Prowise gebruik. De reden dat ik zo blij wordt van zo’n groot scherm is dat de wereld aan je voeten ligt.
Tips voor het digitale schoolbord in de kring
Google streetview
Met Google streetview heb je mogelijkheid om de wereld van buiten naar binnen te halen. Google heeft ondertussen heel veel plaatsen op de wereld in kaart gebracht en je kunt dus zo een uitstapje maken vanuit de kring. In de video hierboven leg ik uit hoe je in google streetview kan rondlopen met je klas.
Skype
Videobellen is ook ideaal om expertise de klas in te krijgen. Je hoeft de schooldeur niet uit om bijvoorbeeld met een dokter, bouwvakker of politieagent in gesprek te gaan. Het leukste is het wanneer de expert ook nog de werkplek of iets anders bijzonder kan laten zien via de telefoon.
Gynzy letterlessen
Gynzy heeft complete letterlessen online staan en deze lessen kun je heel goed gebruiken in de onderbouw. Zoek op een letter en je vindt de complete les. Mijn favoriete onderdeel van de lessen is het zoeklicht. Dit zoeklicht kun je ook in veel andere lessen heel goed gebruiken.
Tinytap
Mijn favoriete website en app is Tinytap. Je kunt op de tablet je eigen spelletje maken en deze kun je spelen in de app en op de website. Het is erg handig om het spel eerst op het Digibord te spelen in de kring en de kinderen daarna in de les dit spel te laten herhalen.
Het digitale schoolbord tijdens de speelwerkles
Tijdens de speelwerkles kun je ervoor kiezen om kinderen ook een spel te laten spelen op het bord.
Prowise touchtafel tools
Mijn favoriete tools voor in de speelwerkles zijn de touchtafels van Prowise. Je kunt met deze touchtafels hele leuke spellen spelen. Meerdere kinderen kunnen tegelijk hiermee aan de slag. Let op dat je de presenter met Touchtafels download van de website van prowise: https://www.prowise.com/nl/klantenservice/presenter-software/#download
Opdracht:
Bedenk op welke manier jij de wereld van buiten naar binnen kan halen met je Digibord. Plan een Skype gesprek of zoek een locatie op in google streetview die past bij jullie thema.
Achtergrondinformatie:
Koppel je telefoon, tablet of Chromebook aan je Digibord:
Top 10 tools voor het Digibord:
Google streetview gebruiken op je Digibord:
Welke digitale vaardigheden moeten aanbod komen in de onderbouw?
De wereld om ons heen is aan het veranderen. De banen van nu zijn niet de banen van de toekomst. Misschien heb je dit wel vaker gehoord en denk jij wat moet ik ermee in mijn klas? Ik denk dat het goed is om als school te kijken naar de 21st Century skills en bewust keuzes te maken in het programma wat je de kinderen aanbied. Daar staat los van dat taal en rekenonderwijs de basis is van ons onderwijs en dat kinderen dit dus ook goed moeten kunnen. Maar het is wel belangrijk om te weten welke vaardigheden de kinderen in de toekomst nodig hebben om zichzelf te redden. Daarom hebben Kennisnet en SLO de 21st Century skills opgedeeld in elf vaardigheden.
Wat zijn de 21st Century skills?
In de afbeelding hieronder vind je alle vaardigheden die onder de 21st Century skills worden verstaan.
In de onderbouw komen een heleboel 21st Century skills al heel goed aanbod. Denk hierbij aan kritisch denken, zelfregulering, samenwerken, communiceren en creatief denken. Hierbij is de onderbouw echt het voorbeeld voor de rest van het onderwijs. Er wordt vaak thematisch gewerkt en kinderen krijgen de kans om zelf inbreng te hebben in het onderwijs. Maar de onderdelen die onder het kopje digitale vaardigheden vallen zoals: Computational thinking, informatie vaardigheden, ICT-basisvaardigheden en mediawijsheid kunnen wel wat extra aandacht gebruiken.
Waar vind ik inspiratie om digitale vaardigheden aan te leren?
- Tip 1: Begin met unplugged programmeren. Dit is programmeren zonder robots. Laat kinderen elkaar programmeren met behulp van de kaarten van http://www.levendprogrammeren.nl
- Tip 2: Schrijf je in voor de digidoener: https://futurenl.org/digi-doener/ Elke vrijdag krijg je dan een les met daarin digitale vaardigheden voor de onderbouw.
- Tip 3: Wanneer je aan de slag wilt gaan met programmeren is het goed om je bewust te zijn van de leerlijn digitale vaardigheden. Deze leerlijn kun je onder andere vinden op de website van FutureNL: https://futurenl.org/leerlijn-digitale-geletterdheid/
Achtergrondinformatie:
https://www.kennisnet.nl/artikel/nieuw-model-21e-eeuwse-vaardigheden/
De belangrijkste tip die ik je wil meegeven is dat jij aan de slag moet om keuzes te maken in je aanbod. Je zult merken dat er ontzettend veel verschillende digitale middelen, programma’s en apps te vinden zijn. Maar het is erg belangrijk om je als school en leerkracht te focussen op een aantal doelen. Dit zijn zowel doelen voor de digitale vaardigheden van de leerkracht, de digitale vaardigheden van de leerling en het aanbod van apps en programma’s in de klas.
Opdracht:
Download het ‘Durf te kiezen’ blad en schrijf daar de doelen voor de komende periode op.