header_kiene_klanken

Heutink is een samenwerking aangegaan met Marbotic.
Marbotic heeft al houten cijfers en letters gemaakt die je kunt gebruiken op de tablet. Heutink voegt daar nu de set Kiene Klanken aan toe. Deze set bevat de kleine leesletters en dubbele klanken. Een prachtige set waarbij een speciale app is ontwikkeld.

Bekijk hier de uitleg die ik kreeg op de NOT 2017!

Heutink beschrijft de app op de volgende manier op zijn website:

Deze interactieve klankstempelset is ontwikkeld voor groep 3 en geschikt voor de eerste 6 maanden van het aanvankelijk leesproces. Met deze set kunnen kinderen naar hartenlust oefenen met letters, klanken en woorden. De aangeboden oefeningen bevatten auditieve en visuele oefeningen die perfect aansluiten bij de moderne aanvankelijk leesmethodes Veilig leren lezen en Lijn 3. De interactieve klankstempels zijn ieder voorzien van een unieke driepoot (onderkant) en werken volgens de technologie Multi Touch. Zodra je een stempel plaatst wordt de bijbehorende klank uitgesproken.

Hoe werken de Kiene Klanken?

Om te beginnen heb je de Kiene Klanken set en de bijbehorende app nodig. Zodra je de app hebt geïnstalleerd verschijnt het dashboard. Hierin zijn 11 gesloten en 2 open leeractiviteiten terug te zien. Zodra het kind een activiteit selecteert volgt er een korte, heldere uitleg. Het kind weet meteen wat hem te doen staat en kan aan de slag. Tijdens de activiteit kan er altijd voor gekozen worden om de uitleg, de betreffende letter, het woord of de klank nogmaals te laten horen. Wanneer het kind herhaaldelijk een verkeerde letter, klank of woord stempelt zal deze na een derde ‘verkeerde’ poging visuele ondersteuning krijgen van het juiste antwoord. Op deze manier wordt een kind niet aan zijn lot over gelaten en krijgt hij instant feedback.

Ik ga de set zeker bestellen voor in mijn klas! De kinderen vinden het fantastisch om met letters bezig te zijn. Ik weet zeker dat ik deze set ook goed kan gebruiken in de kleuterklas. Hopelijk komt er later nog een app uit die speciaal voor de kleuters is ontwikkeld. De set is nu te bestellen voor € 159,- op deze pagina!

Review:

Kiene klanken is een interactieve klankenstempelset die je kunt gebruiken in samenwerking met een tablet en is gemaakt voor de groepen 1 t/m 4.

Natuurlijk heb ik de set eerst zelf uitgeprobeerd, want als leerkracht moet je wel weten wat je aan de kinderen geeft. Ik vond het fantastisch om te zien dat de techniek van Marbotic nu is gebruikt in een stempelset van Educo. Achter elke letter zitten nopjes. Deze nopjes voelt de tablet, zodat deze weet welke letter erop het scherm wordt geduwd. Het werkt vlekkeloos en de opdrachten in de app zijn duidelijk vormgegeven in zowel beeld als spraak.

De kinderen waren vol verbazing om opeens een stempelset te zien waar ze opdrachten bij kregen van de tablet. Ze konden niet wachten om er mee te spelen. De tablet liet de kinderen letters na stempelen, zelf woorden maken en het verkeerde woord opzoeken. Het was letterlijk vechten bij het kiesbord om wie er aan de slag mocht gaan met Kiene Klanken.

Net zoals bij de gewone stempelset is het voor kinderen lastig om alle stempels weer netjes in de doos terug te stoppen. Het past allemaal precies en dat is voor kleuterhanden nog weleens lastig. Ook is het niet mogelijk om te kiezen welke letters de app aanbiedt. De app maakt gebruik van alle letters.

Hacken
De kinderen kwamen erachter dat ze de letters ook schuin kunnen stempelen, maar dat deze dan wel recht op het scherm terecht komen. Dit vonden ze zo fantastisch dat ze nog allemaal andere dingen gingen uitproberen. Helaas voor hun viel er verder weinig te vinden wat niet klopte.

De spellen

Er zijn spellen op verschillende niveaus. De kinderen kunnen in het beginscherm kiezen uit letter, woord en klankspellen.
Bekijk in dit filmpje alle spelletjes:

Letter:

Stempel de letter na die in beeld komt. Druk nog een keer op het vakje om de letter te herhalen.

Luister naar de klank en stempel de juiste letter. Herhaal de klank door op de juf te drukken.

Welke letter hoor je vooraan? Hierbij moeten de kinderen bedenken welke klank zij als eerste horen in het woord.

Welke letter mist er in het woord. Stempel de letter in het lege vakje.
Woord


Lees de wisselrijtjes en kies daarna het juiste woord bij het plaatje.

Stempel het woord bij het plaatje. Druk op het plaatje om te horen wat het woord is.

Zoek het woord dat anders is en stempel dat na.

Klank:

Luister naar het woord en naar de klank. Waar hoort de klank in het woord?

Kies het juiste stempelpatroon bij het woord en stempel daarna het woord in de vakjes.

Woordenboek

Alle woorden uit het spel kun je terug vinden in het woordenboek.

Stempelen

Stempel zelf zoveel woorden als je wilt. Deze worden helaas niet uitgesproken. Het is wel leuk om hier een print screen van te maken, zodat je de gemaakte woorden kunt bewaren.

Bestellen
Kiene Klanken is een aanrader voor iedere kleuterklas. Wil jij de set ook in klas? Kijk dan op de website van Heutink om hem te bestellen!

http://www.heutink.nl/kennis-info/artikel/347-connected-learning-met-educo 

Schermafbeelding 2017-07-16 om 19.16.39