Een QR code is erg handig voor in de klas. Ik gebruik QR codes onder andere voor mijn instructievideo’s of om bijvoorbeeld speurtochten mee te maken. Kinderen scannen de code en komen direct op de juiste pagina uit met bijvoorbeeld een video. Je kunt op deze pagina eenvoudig een QR code maken met daarin een afbeelding.

Zo maak je een QR code met afbeelding

Stap 1: Wat wil je delen?

Bedenk wat je wilt delen. Kopieer de link van de website. Weet je niet hoe je een bestand kan delen? Bekijk dan de video of scroll naar beneden voor de complete uitleg

Stap 2: Plak de code hieronder

Scroll naar beneden en plak de website in de QR code maker. Vergeet niet dat een link altijd begint met https://

Stap 3: Instellingen

Je kunt nu zelf bepalen hoe je QR code eruit moet komen te zien. Je kan de kleur van de QR code aanpassen en een afbeelding toevoegen die in de QR code komt te staan. Wanneer je dit leeg laat komt er geen plaatje in te staan. Je kunt ook een titel ingeven. De titel wordt weergegeven wanneer je de PDF download.

Stap 4: Downloaden en printen

Je kunt nu de QR code downloaden als afbeelding of als een PDF. Het voordeel van de PDF is dat je een titel kunt toevoegen en het er direct vrolijk uitziet.

Heel veel plezier met de QR code. In de video hieronder laat ik stap voor stap zien hoe je de QR code maakt.

In deze video leg ik uit hoe je zelf een QR Code kunt maken met een eigen foto:

Gratis QR Code maken met plaatje

Wat is een QR Code?

Een QR-code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response. De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn.

Aldus Wikipedia

Waarvoor kun je QR codes gebruiken?

Je kunt op deze pagina een QR code laten verwijzen naar een website. Je hebt dus een link nodig om iets te kunnen plaatsen achter de QR code. Dit kan een YouTube filmpjes zijn of een van SchoolTV. Wil je een bestand delen, dan kun je deze in google drive of Dropbox plaatsen. Vanuit deze programma’s kun je eenvoudig een link generen. Wil je een interactief spel delen, dan gaat mijn voorkeur naar de website Tinytap.it.

Zo scan je een QR Code

Een QR code scannen is heel eenvoudig. Op een iPad of iPhone open je de camera app en richt de camera op de QR code. Dit werkt heel simpel en eenvoudig. Je ziet dan een balk in beeld komen en wanneer je daar op klikt kom je direct op de juiste website uit.

Werkt het scannen niet? Dan is het apparaat te oud of het scannen staat uit. Ga daarvoor naar instellingen en kies dan voor camera. Je kunt dan een vinkje aanzetten, zodat het scannen wel werkt.

Op een Chromebook kun je scannen met een extensie. Klik hier om deze extensie te downloaden.