Meester Sander Blogt

Leer Engels met Magic Phonics van Educo – Stempelen op je tablet met houten klankstempels

Sinds vorig jaar gebruik ik met veel plezier Kiene Klanken in mijn klas. Dit is een interactieve klankstempelset. Kinderen oefenen spelenderwijs met de klanken door deze te stempelen op de tablet. Sinds kort is er een nieuwe stempelset voor op de tablet: Magic Phonics deze is gericht op het leren van de Engelse taal.

Natuurlijk heb ik deze set voor je getest. Samen met juf Sanne (specialist in Engels) heb ik deze set bekeken en een review gemaakt:

Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal en blijf op de hoogte van de nieuwste video’s! 

Wat zit er in de Magic Phonics doos?

Schermafbeelding 2018-06-03 om 16.44.27

 • 49 klankstempels
 • gratis app
 • 18 uur Engelse les
 • 150 woorden om mee te werken

Wat kan je met de app van Magic Phonics?

Magic phonics is gebaseerd op het Engelse curriculum voor het leren lezen. Het volgt de officiële stappen die omschreven staan in Letters and sounds: Principles and Practice of High Quality Phonics for the Early Years Foundation Stage. 

 

Schermafbeelding 2018-06-03 om 16.43.52In de app kun je verschillende spelletjes spelen zoals klanken ontdekken, plaats de juiste klank, zelf woorden maken en een woordenboek. De app draait echter om de compleet uitgewerkte leerlijn die bestaat uit 18 lessen. De lessen passen bij fase 2 en 3 van het Engelse Curriculum.Schermafbeelding 2018-06-03 om 16.43.42

In de eerste zes lessen ligt de nadruk op fase 2 en eenvoudige klanken. In les 7 t/m 18 worden alle resterende klanken aangeboden als ook kleine woorden die vaak voorkomen in het Engels.

Schermafbeelding 2018-06-03 om 16.43.21

Elke les bestaat weer uit verschillende oefeningen waar kinderen op verschillende manieren in aanraking komen met Engelse woorden en klanken. Het kind kan zelf de volgorde bepalen, maar de app gaat wel automatisch verder naar de volgende oefening. Je kunt aan het eind van de oefening uitprinten hoe het kind het heeft gedaan.

Bekijk in deze video alle spellen die in de app zitten:

 

 

Handleiding voor leerkrachten

In de app vind je een eenvoudige koppeling met de leerkrachten handleiding. Hierin wordt in het Engels uitgelegd wat het doel is van de Magic Phonics en hoe je alle spellen kunt spelen.

Hoe kan je deze set inzetten in de klas?

De set is zo gemaakt dat kinderen er zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan. Het gaat uit van de autonomie van het kind en neemt deze stapje voor stapje mee in de Engelse taal. Een prachtige aanvulling en ik hoop dan ook dat er ook snel een vergelijkbare app voor Kiene Klanken uitkomt. Kinderen kunnen echt zelfstandig aan de slag gaan. De lessen zijn uitgebreid en kunnen echt zelfstandig doorlopen worden. Wanneer het kind het niet goed doet wordt er hulp geboden.

Mijn mening

Een geweldige aanvulling voor het onderwijs. Stempelen op de tablet en kinderen die zelfstandig verschillende oefeningen kunnen maken. Dit is echt weer een doorbraak. Als je kinderen in het Engels wil laten schrijven en lezen, dan moet je zeker aan de slag met Magic Phonics.

Bestel hier de set en download gratis de app:

400x400bb-3.jpg

google-play-badge

nmdsvp

 

De Magic Phonics app is geschikt voor de iPads en de meeste Android devices. Bekijk de complete lijst hier: http://www.marbotic.fr/compatibility-magic-phonics/

400x400bb-3.jpg

 

Advertenties

Hoe word je de meest innovatieve leerkracht? – Te gast in de Jobdesigners podcast 2.0

Deze week ben ik te gast in de jobsdesigners podcast 2.0. Een podcast van Geert Hidding. Hij interviewt mensen over het creëren van je eigen werk. Tijdens dit interview vertel ik hoe jij je eigen werk kunt vormgeven en dit in kleine stapjes jezelf eigen maakt, vertel ik waarom ik het zo geweldig vind om kinderen te laten stralen en hoe je creatief kunt denken binnen vaste kaders. Bekijk de intro of luister de hele podcast in je favoriete podcast app.

Luisteren via iTunes: https://itunes.apple.com/nl/podcast/jobdesigners-2-0/id1357296530?mt=2#episodeGuid=tag%3Asoundcloud%2C2010%3Atracks%2F457354917

Luisteren via Soundcloud:

Lessen uit de praktijk delen met studenten – Samen onderwijs maken op de iPabo Alkmaar

Leerkrachten inspireren is mijn doel en waar kan je beter beginnen dan op de Pabo. Jonge leerkrachten die het vak nog aan het ontdekken zijn. Dit was altijd al een wens van mij en afgelopen woensdag 6 juni 2018 kwam het er eindelijk van. Ik mocht een workshop geven aan een klas vol met studenten op de iPabo in Alkmaar.

Bekijk hier een korte impressie van de workshop:

Klik hier om je abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer.

Het doel was om te laten zien welke mogelijkheden er tegenwoordig zijn om technologie in te zetten om kinderen te laten leren. Maar ook om een kanttekening te plaatsen bij het teveel vertrouwen op technologie. Het gaat om de leerkracht en ik geloof er dan ook in dat hoe meer technologie je gebruikt, hoe beter de leerkracht moet zijn in zijn of haar vak. Ook leg ik uit waarom ik steeds meer aversie krijg tegen de Bee-bot.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een groot gedeelte van de workshop heb ik verteld over onze school: kindcentrum Talent.nl in Meppel. Wij werken met de hele school in thema’s, gebruiken geen traditionele methodes en ik heb voorbeelden laten zien hoe je ook kunt presenteren, in plaats van de klassikale spreekbeurt of boekbespreking.

Na tal van praktische voorbeelden was het tijd om zelf aan de slag te gaan. De studenten mochten gaan ontdekken wat er allemaal voor materialen zijn en bekijken wat zij hiermee in de klas zouden gaan doen.

Uiteraard ben ik nog niet tevreden over deze 3 uur durende workshop. De volgende keer zal ik het toch weer net iets anders aanpakken. Dit was tenslotte mijn eerste keer als docent op de pabo en ik hoop dat de studenten dit onthouden: je bent zo goed als je laatste les.

Bekijk hier alle tools die de studenten hebben onderzocht:


Samen onderwijs maken

Hoi Sander,

Lisa en ik zijn aan de slag gegaan met een instructievideo. We willen deze gaan inzetten tijdens de weektaak. We hebben hiervan een Qr code gemaakt.

De kinderen hebben beschikking tot de iPad en scannen deze code wanneer ze ermee aan de slag gaan. Ze verzamelen de materialen en gaan hier zelfstandig mee aan de slag. De instructievideo geeft de leerkracht de ruimte om de rest van de groep te begeleiden.

Groeten Lisa en Lisa

Schermafbeelding 2018-06-06 om 17.06.56.png


Naam: Lisanne (specialisatie onderbouw, toekomstgericht onderwijs)

Tool: Ozo-bot

Afbeelding1.png

Wat kun je ermee?

Deze robot is super klein! Met behulp van vier bijgeleverde stiften kun je de robot concreet programmeren, hij volgt de lijnen en bijbehorende instructies per kleur. Via het internet kun je hem configureren.

Wat ga ik ermee doen in de klas?

Over het algemeen is de Ozo-bot en de bijbehorende werkbladen geschikt voor de bovenbouw. Vandaag heb ik bekeken hoe ik de ontdekkende factor kan gebruiken zodrat ook jonge leerlingen kennis kunnen maken met de Ozo-bot.

De volgende steekwoorden zijn ‘prestaties’/opdrachten:

Eindeloos

Allemaal kleurtjes!

Lijnen doolhof

Rechtdoor, links of rechts af?


400x400bb-28

Wanneer de leerlingen als eindopdracht een poster moeten maken, merken wij in de klas dat dit niet meer zo betekenisvol is en dat het niet vernieuwend is. Wij hebben als plan om de app hp reveal en de podcast microfoon te gebruiken waarbij de poster als het ware levend wordt en de leerlingen kunnen dus mondeling uitleggen wat zij gemaakt hebben.
Mvg,
Anna Biesheuvel en Naomi de Vries


400x400bb-12
Stijn:
Wat kan je ermee?
Ik heb met scratch een avatar geprogrammeerd om hem te laten bewegen.
Je kunt het filmpje compleet naar je eigen ideeen maken. Meer oefening maakt het een makkelijk programma.
 
Wat ga ik ermee doen in de klas?
Scratch is ook te doen op een browser. Kinderen kunnen met scratch kennismaken met computerprogrammeren.

Schermafbeelding 2018-06-12 om 09.44.30.png

Naam: Dena, Kaylee en Ilse

Tool: Bookcreator

Wat kan je ermee?

Je maakt een boek in Bookcreator. Dit kan zowel individueel als gezamenlijk. De leerlingen kunnen verschillende tools in Bookcreator gebruiken om hun boek vorm te geven. Als leerkracht kan je een bibliotheek aanmaken waar de kinderen in werken. Vervolgens kan je de individuele boeken samenvoegen in één boek.

Wat ga ik ermee doen in de klas?

Je kan een boek maken met de leerlingen, waarin alle kinderen bijvoorbeeld hun eigen sprookje in maken. Vervolgens kan je klassikaal een groot sprookjesboek maken. Hoe kan je leerlingen enthousiast maken voor een boek? Door er zelf een te maken!

In de bijlage: korte handleiding over Bookcreator voor leerlingen.

 

Bedankt voor het delen van je kennis! Wij hebben er heel veel aangehad. Het was top!


Synth-box.png

Wat: LittleBits

Door wie: Ivar, Nico en Lars

Met LittleBits leren kinderen allerlei circuitcombinaties te maken. Voordat de kinderen aan de slag gaan, zouden wij ze eerst een voorbeeld meegeven om na te bouwen. Vervolgens kan je dit uitbreiden naar het onderzoeken van de onderdelen. Wat kan je met elk onderdeel en hoe werkt deze?

Vervolgens kun je de kinderen een probleemstelling geven en hiermee kunnen de leerlingen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld: Dit lichtje is heel scherp, hoe maak je het minder fel?

Tot slot zijn er miljoenen mogelijkheden met de LittleBits, geef de kinderen de tijd en ruimte om dit zelf te onderzoeken.

Bedankt voor deze ochtend!

Groetjes Nico, Lars en Ivar


Coding-3

Namen: Mylène, Jennifer & Jackie

Tool: Osmo

Wat kun je er mee?

Interactieve games die je vooral in kunt zetten bij Nederlands en rekenen. Denk aan: ruimtelijk inzicht, programmeren, woordenschat, getallenrij.

Je kunt apps downloaden op je iPad waardoor de kinderen aan de slag kunnen met de vele diversiteit aan games.

Wat ga ik er mee doen in de klas?

Bij veel beschikbare iPads/osmo’s kun je de games inzetten als hoofddoel (les). Anders kun je de games gebruiken als klaar-opdracht, verrijkingsopdracht, ondersteuningsopdracht.


Schermafbeelding 2018-06-12 om 09.40.27.png

Naam: Sander 

Tool: Seppo

Wat kan je ermee? Interactieve games maken voor in de klas die kinderen als een speurtocht kunnen ervaren.  

Op de website seppo.io kun je je eigen game maken met allerlei spelelementen en gave tools.

https://youtu.be/n9ZPnaxbTMU  

Ze kunnen antwoord geven via de tablet of telefoon en jij kunt dit als leerkracht live volgen.

Een erg toffe toevoeging is dat de website je helpt met een goede game maken inclusief een verhaal element. 

Wat ga ik ermee doen in de klas?

Een game maken om een thema te introduceren. Interactieve opdrachten maken. 


 

img_6322

 

Augmented Reality inzetten in het onderwijs – Aan de keukentafel #11

Augmented reality(AR) is een prachtig effect waarmee je iets toevoegt aan de bestaande wereld. Je kijkt door de camera van je tablet of telefoon en er verschijnt een wonderlijke nieuwe wereld. Denk bijvoorbeeld aan de AR puzzels van Educo, de Quiver kleurplaten en de Virtuali Tee. Allemaal prachtige voorbeelden van AR.

Augmented Reality is een prachtige mogelijkheid om de wereld mee te ontdekken. In mijn nieuwste video laat ik je bij mij thuis zien wat jij allemaal kunt doen met AR in de klas.

Klik hier om je abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer.

Wat is Augmented Reality?
Je kijkt door de camera van je telefoon of tablet naar de wereld. De app of het apparaat voegt iets aan deze live beelden toe en daardoor lijkt het alsof er een auto door de kamer racet, rupsje nooitgenoeg echt leeft en kan het zomaar zijn dat er een dinosaurus door de kamer rent. Geweldige effecten. Hieronder heb ik de voorbeelden op een rij gezet:

Techie – AH

400x400bb-15

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.06.43

In de maand juni kan je bij Albert Heijn sparen voor Tech kaartjes. Deze kun je in het album plakken en een aantal plaatjes zijn te scannen met de AH Tech app. Wil jij hiermee aan de slag in de klas? Klik dan hier voor de gratis lessen.

google-play-badge

nmdsvp


Insight Heart

400x400bb-29.jpg

Bekijk het lichaam op een andere manier. projecteer een lijf in de ruimte en bekijk alle onderdelen. Deze app is natuurlijk specifiek gericht op het hart en de bloedvaten. Je kunt zelfs het hart van dichtbij bekijken en zien wat er gebeurt wanneer het niet goed gaat met een hart. Een aanrader voor elke biologieles.

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.07.30

google-play-badge

nmdsvp


Just a Line

400x400bb-16

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.08.14

Teken in Augmented reality en loop door je eigen creatie. De creatievelingen bij Google hebben deze tof app gemaakt en je kunt er dus mee tekenen. Nog leuker wordt het wanneer je met twee apparaten gaat tekenen en je dus samen kunt tekenen in Augmented reality. Dit werkt erg eenvoudig door de apparaten naast elkaar te houden en te laten synchroniseren. Je kunt in de app ook eenvoudig video’s opnemen en foto’s maken van je creaties.

Google-Just-a-Line-App-Draw-Anywhere-with-AR.jpg

google-play-badge

nmdsvp


MathNinjaAR

400x400bb-17

Rekenen met sommen op een Ninja toren waar je omheen kan lopen. Het klinkt erg cool en kinderen vinden het ook fantastisch om op deze manier te gaan rekenen. In de app kies je een gebouw uit en het niveau van de sommen. Daarna plaats je het gebouw op de grond en kun je starten met de sommen. De kinderen zoeken de Ninja met het juiste getal op en geven zo antwoord op de vraag die boven het gebouw staat. Als ze de sommen goed hebben gemaakt ontvangen ze een plaatje die je kunt bekijken in je verzameling.

nmdsvp


Google expeditions

400x400bb-18

Google wil graag dat mensen de wereld kunnen ontdekken met hun apps. Zo heb je google maps, earth en streetview. Met expedities kan je de wereld ontdekken in VR en AR. Je kiest een thema uit en kunt dan de objecten in de ruimte projecteren. Van bruggen, tot vissen en een menselijk skelet. Niks is te gek voor deze toffe gratis app.

google-play-badge

nmdsvp


Virtuali tee

400x400bb-19

De Virtuali-Tee is een magische lens naar een andere wereld: een rondreis door je lichaam. De blokjes op het shirt maken het mogelijk om deze te scannen met de gratis bijbehorende app. De app laat je onder je huid kruipen en zo leer je eenvoudig alles over de binnenkant van je lichaam.

Bekijk hier mijn videoreview over de Virtuali-Tee van Curiscope!

IMG_0016.jpg

https://meestersander.nl/2018/02/26/ontdek-je-lichaam-van-binnen-met-de-virtual-tee-trek-het-augmented-reality-t-shirt-aan-en-leer-alles-over-je-hart-bloedvaten-en-botten-in-3d/

google-play-badge

nmdsvp


Froggipedia

400x400bb-20

Ontdek alles over de kikker. Hoe verandert een kikker van kikkerdril in een kikker? En hoe ziet een kikker ervan binnen uit? Jij kan het ontdekken met deze app. En heb je een sterkte maag? Dan kun je de kikker ook opensnijden en helemaal ontleden.

nmdsvp


Quiver vision

400x400bb-21

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.06.54

Mijn favoriete app om kinderen enthousiast te maken om te gaan kleuren. Laat al je creaties tot leven komen met de kleurplaten van Quiver. Download de vulkaankleurplaat hier:

Schermafbeelding 2018-06-11 om 11.44.30.png

google-play-badge

nmdsvp


Power Puzzels

400x400bb-22

Puzzelen kan best een beetje saai zijn, maar dat is totaal verleden tijd met de AR Power Puzzels van Educo. Je haalt de puzzel uit elkaar, scant het vignet en gaat puzzelen. Zodra de puzzel klaar is scan je de puzzel en komt de puzzel tot leven. Ook kun je daarna nog allerlei leuke spelletjes en oefeningen doen.

 

google-play-badge

nmdsvp


WWF Free Rivers

400x400bb-23

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.11.18

Ontdek hoe het klimaat en mensen invloed hebben op de natuur met deze gave app van WWF. Zij laten zien hoe iets kleins grote gevolgen kan hebben voor de natuur. Een realistische app die laat zien dat we zuinig moeten zijn op de natuur.

 

nmdsvp


Dinosaur 4D+

400x400bb-24

Wil jij weten hoe dinosaurussen er vroeger uit zagen en zien hoe ze bewogen? Dat kan eenvoudig met de kaarten van Octagon. Met deze kaartenset scan jij plaatjes en zie je de dino’s echt op de kaarten staan.

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.09.11

Klik op de afbeelding om gratis voorbeeldkaarten te downloaden:

TriceratopsSampleCard.png

google-play-badge

nmdsvp


Space 4D+

400x400bb-25

Ook van Octagon is Space 4D+. Bekijk alle facetten van de ruimte met deze handige kaarten en loop er echt omheen. Het zonnestelsel op je handpalm? Het kan met Space 4D+.

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.09.29

Klik op de afbeelding en download gratis een aantal voorbeeld kaarten:

solar-system.png

google-play-badge

nmdsvp


Octaland

400x400bb-26

De derde app van Octagon is Octaland. Kinderen maken in deze app kennis met alle bewoners van Octaland en leren op deze manier verschillende beroepen kennen.

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.09.41

Klik op de afbeelding om een aantal voorbeeldkaarten te downloaden:

t-f.png

google-play-badge

nmdsvp


Rupsje Nooitgenoeg

400x400bb-27

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.11.01

Laat Rupsje Nooitgenoeg door je kamer lopen en voer hem met lekkere appels en peren en zoek een leuk speeltjes uit. Een toffe toevoeging bij het boek.

643x0w-7.jpg

nmdsvp

 


Zelf aan de slag met AR met HP Reveal

400x400bb-28

Het is natuurlijk prachtige technologie, maar wil je er zelf mee aan de slag is dat wel even iets anders. Het liefst ben ik creatief bezig met technologie in combinatie met echte materialen. Dat kan nu eenvoudig met HP Reveal.

 

Schermafbeelding 2018-06-11 om 12.12.20

google-play-badge

nmdsvp

Leerzame App van de dag

 

Leren programmeren met het bordspel Robot Turtles van Thinkfun – Nederlandstalige instructies

Programmeren heeft alles te maken met computers en robots, maar de principes van het programmeren kan je ook op een hele andere manier leren. Bijvoorbeeld met het bordspel Robot Turtles. Geschikt voor de onder en middenbouw van de basisschool.

In deze video laat ik je zien hoe je het spel speelt:

Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal en blijf op de hoogte van de laatste video’s.


Wat zit er in de doos?

 • 1 spelbord
 • 4 Robot Turtle tegels
 • 4 juwelen tegels
 • 36 obstakel tegels
 • 4 Bug tegels
 • 4 x 44 code kaarten

Spelregels:

De Nederlandse spelregels zijn online hier te vinden: 

https://docs.google.com/document/d/1nOLAcI2I6U-r5JcwMmaU3LM4TuLc4VId2eZnX8-nrzg/edit# 

Ontwerp je eigen bord

Via de website van makers kwam ik deze online maze builder tegen. Hiermee kun je verschillende borden ontwerpen en uitprinten, zodat je het spel makkelijk kan klaarzetten. Klik op de afbeelding om zelf een ontwerp te maken.

Schermafbeelding 2018-06-03 om 14.10.35

Robot Turtles Aanschaffen

robot-turtles.jpg

https://www.denkspellen.nl/op-merk/thinkfun/robot-turtles

Programmeren met de Cubetto Playset – Meester Sander pakt uit

 

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van Meester Sander pakt uit. Deze keer heeft Teach2Code een pakket beschikbaar gesteld met daarin de Cubetto Playset van PrimoToys. De robot die kinderen met echte voorwerpen leert programmeren. Deze keer helpen Jorah en Manoah mij met uitpakken. Bekijk hier de video:

Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal en blijf op de hoogte van de nieuwste video’s! 

Wat zit er in de doos?
– Cubetto
– Programmeerbord
– Programmeerblokjes
– Boekjes (in het Nederlands te verkrijgen via de website van Teach2Code)

Uitbreidingen
– Logic Pack
– Verschillende matten inclusief verhaal
– Code & Kleur

IMG_2576

Onze ervaring
Jorah en Manoah zijn helemaal enthousiast over de schattige robot Cubetto en vallen van de ene in de andere verbazing. Eerst is er de vraag wat het grote bord is die in de verpakking zit, maar al snel komen wij er achter hoe de robot geprogrammeerd kan worden. Het is erg goed om te zien dat kinderen dit zelf kunnen ontdekken. Wat het geheel nog leuker maakt voor mij als leerkracht is dat er verhalen bij zitten. Als leerkracht vind ik het heerlijk om voor te lezen en nu kan ik dit combineren met programmeren.IMG_2579

Elk boekje heeft zijn eigen verhaallijn en vraagt weer iets nieuws van de kinderen. Dit is erg fijn en handig. Helaas zijn de boekjes bij de set in het Engels, maar gelukkig heeft Teach2Code een Nederlandstalige handleiding voor de leerkracht + kun je de vertaalde boekjes van hun website downloaden.

Ook zijn er steeds meer uitbreidingen te verkrijgen bij de Cubetto set. De meiden zijn vooral gecharmeerd van het Egyptische Kleed. De kleden zijn van goede kwaliteit en kunnen lange tijd meegaan. Dit is natuurlijk erg handig voor in de klas. Naast extra kleden zijn er ook extra blokken te bestellen. Deze blokken geven weer nieuwe mogelijkheden in het spelen met Cubetto. Een van de leukste blokken is het willekeurige blok. Je weet dan niet wat Cubetto gaat doen en dit geeft het programmeren weer een nieuwe dimensie.

Wil jij aan de slag met Cubetto? Kijk dan zeker op de website van Teach2Code. 

 

bestand-17-04-16-20-20-07.jpeg

Programmeren met Osmo Coding op de iPad: Awbie + Jam = Duo

Programmeren is een belangrijk onderdeel aan het worden op de basisschool. Steeds meer scholen willen ermee aan de slag. In deze blog laat ik je zien hoe jij de kinderen kunt leren programmeren met de codingsets van Osmo in samenwerking met een iPad.

Bekijk hier de video over Osmo Coding:

Klik hier om je abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer! 

Wat is de Osmo?

Osmo-Genius-Kit-1.jpg

De Osmo basisset bestaat uit een houder voor de iPad plus een spiegeltje die je op de iPad kunt plaatsen. De Osmo werkt met de iPad 2 of hoger. Helaas is de iPad pro te groot voor de Osmo. Er is tevens een houder beschikbaar voor iPhones.

Door het spiegeltjes op de iPad te plaatsen kan de iPad registeren wat er voor het device gebeurt. Wanneer je de speciale materialen van Osmo aanschaft kan je op dat moment voor het apparaat spelen. De iPad geeft de opdrachten en het kind voert ze in het echt uit.

Er zijn op dit moment verschillende sets verkrijgbaar:

Osmo Coding Awbie

Coding-3

Wat heb je nodig?

 • Osmo basisset
 • Osmo Coding Awbie
 • iPad

Voor welke doelgroep?
Osmo coding is al te gebruiken vanaf de kleuterklas. Kinderen die nog niet eerder hebben geprogrammeerd kunnen ook in de bovenbouw hiermee aan de slag.

Mijn mening
Osmo Coding is een prachtige start voor het leren programmeren. Kinderen worden stap voor stap meegenomen in het verhaal van Awbie en moeten hem de juiste wegwijzen. Hoe beter je dit doet hoe meer aardbeien en punten je kunt verdienen.

De speler wordt ook aangemoedigd om de code zo kort als mogelijk te maken en fouten mogen gelijk worden opgelost.

Klik hier om deze set te bestellen.

available-in-app-store

Osmo Coding Jam

9200000079252246

Wat heb je nodig?

 • Osmo basisset
 • Osmo Coding Awbie
 • iPad

Voor welke doelgroep?
Voor kinderen die gek zijn op muziek en al enige kennis hebben van het programmeren met pijlen.

Mijn mening
Een prachtige combinatie. Programmeren en muziek zijn allebei creative vakken. Ja, ook programmeren zie ik als een creatief vak. Je kunt namelijk al je creativiteit kwijt in programmeren. Dit is dus zeker een uitdaging. De combinatie met muziek maakt het nog leuk. Bekijk in deze video hoe Kingsley aan de slag gaat met deze set.

Klik hier om deze set te bestellen.

available-in-app-store

Osmo Coding Duo

maxresdefault.jpg

Wat heb je nodig?

 • Osmo Basisset
 • Osmo Coding Awbie + Osmo Coding Jam + Osmo Coding Duo
 • iPad

Voor welke doelgroep?

Voor kinderen die al kennis hebben gemaakt met een van de andere sets van Osmo Coding. Op de website staat 7 jaar en ouder, maar kleuters uit mijn klas kunnen dit ook prima spelen.

Mijn mening

Osmo Coding duo is de ideale set om samen te gaan programmeren. Kinderen hebben allebei hun eigen speler: Awbie of Mo en kunnen deze programmeren. De kinderen moeten de professor helpen om zijn dieren terug te vinden. Tijdens dit avontuur lossen kinderen allemaal verschillende problemen op.

Deze uitbreiding is echt een aanrader als je de andere sets al hebt. Je krijgt een compleet nieuw avontuur die je samen kunt spelen. Het is vooral tof dat iedere speler zijn eigen code neerlegt. Hierdoor ontstaat er minder snel ruzie en blijft het spel langer leuk.

Klik hier om deze set te bestellen.

available-in-app-store

Leerkrachten templates voor Instagram Stories

Zoals je weet deel ik veel foto’s op Instagrampagina. Ook vind ik het tof om mijn leven te delen op Instagram Stories. Deze foto’s en video’s verdwijnen na 24 uur weer uit je profiel. Het lijkt mij heel tof om meer te weten te komen over jullie. Daarom heb ik de volgende templates gemaakt. Je kunt ze downloaden op je mobiel door ze op te slaan in je filmrol. Op de meeste telefoons hou je je vinger op de afbeelding en kun je hem dan opslaan en delen in je eigen stories. Ik zou het leuk vinden als je mij vermeld, zodat ik ook jullie antwoorden kan lezen.

Mijn favorieten in de klas - template Instagram stories

 

In mijn lokaal vind je.. - Instagram stories template

Deze hoeken heb ik in de klas_.png

Clapper: Samen ritmes klappen boven de iPad – Coöperatieve werkvorm – educatieve app tip

Een muzikale app die je samen kunt spelen. Dat is in het kort Clapper. Een leuke en leerzame app voor op de iPad.

Bekijk hier de hele video over de app Clapper:

Abonneer je gratis op mijn kanaal en blijf op de hoogte van de nieuwste video’s! 

Samenspelen op de iPad

De meeste apps op de iPad kun je wel samen spelen, maar zijn er niet voor gemaakt. De app Clapper daarentegen moet je samen spelen. Je legt de iPad op tafel tussen de spelers in.
De momenten dat je moet klappen komen overeen met het ritme van de muziek. Zo is het oefening om samen te werken maar ook zeker een muzikale oefening.

De eerste keer dat je de app opent legt de app stap voor stap uit wat je moet doen. Je geeft toestemming om de camera te gebruiken en kunt dan gelijk spelen.

Schermafbeelding 2018-05-10 om 14.37.54

Verschillende niveaus en levels

Schermafbeelding 2018-05-10 om 14.58.13.png
De app is vormgegeven als een jungle en de spelers zijn apen. Zij moeten op het juiste moment klappen. Gelukkig zie je in de rivier precies wanneer je moet klappen door handige visuele hulp. Er zijn in totaal 6 liedjes te spelen en vier verschillende niveaus. En sommige daarvan zijn ook voor volwassenen nog een uitdaging.

Schermafbeelding 2018-05-10 om 14.38.14

Aanschaffen

Wil jij de app aanschaffen? Dat kan gratis in de app store van de iPad of iPhone. Wil je alle levels spelen? Dan zit daar wel een in-app aankoop aan vast. Maar die vind ik zeker de moeite waard.

Schermafbeelding 2018-05-10 om 15.01.02.png

available-in-app-store

Schermafbeelding 2018-05-10 om 14.38.42

 


Andere artikelen die je misschien leuk vindt:

IMG_1351digitaal plannen, observeren en registeren in de kleuterklas meestersander.nlIMG_3552Osmo creative kit creatief aan de slag op de iPad

img_2381

Nintendo Labo: bouwen, spelen en ontdekken – De leerzaamste spelcomputer voor je kind

In de jaren 90 groeide ik op met de Nintendo Gameboy. Urenlang heb ik met Mario en Luigi gespeeld. Thuis en onderweg. Later kreeg ik de Nintendo Gamecube en was ik verknocht aan Mario kart. Na vijftien jaar zonder spelcomputer heb ik mij deze meivakantie laten verleiden tot de aanschaf van de Nintendo Switch. En waarom zul je denken? Dat komt door de geweldige Nintendo Labo sets. Kartonnen bouwsets die in combinatie met de Nintendo Switch tot leven komen en je laten gamen met karton. In de volgende videoreview laat ik je zien waarom ik de Nintendo Switch in combinatie met Nintendo Labo zo gaaf en leerzaam vind.

Bekijk hier mijn videoreview van de Nintendo Labo sets:

Klik hier om je abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer.

Wat is Nintendo Labo?

Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.31.42

Je bouwt van karton interactieve spelelementen die gecombineerd met de Nintendo Switch voor een hele nieuwe speldimensie zorgen. In de doos vind je heel veel bouwplaten, touwen, plastic ringen en stickers. Ook zit er een gamecard in die in de Nintendo Switch geplaatst kan worden. Je kunt dan gelijk starten met bouwen, spelen of ontdekken.

Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.29.48

Bouwen
Dit vind ik het leukste onderdeel. Je bouwt met karton en je hebt geen lijm of plakband nodig. De Nintendo Switch laat je stap voor stap zien wat je moet doen in tekst en beeld. In totaal kun je met beide pakketen wel 20 uur aan het bouwen zijn voor je alles klaar hebt. Dit is een hele uitdaging en het is dan ook goed om alles stap voor stap te doen. Dit wordt echt heel goed en duidelijk uitgelegd door de animaties op het scherm. Ook als je iets verkeerd hebt gevouwen of gedaan is het eenvoudig op te lossen. Zelf ging ik wel eens te snel. Ik dacht dat ik dan wist wat er van mij verwacht werd. Ook voor kinderen is het dus belangrijk om uit te leggen dat ze de juiste stappen volgen.Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.28.58

Spelen
Yes! De set zit in elkaar. Tijd om te spelen. Bij elke set zitten verschillende spelletjes. Bij de piano krijg je zelfs een echte studio op je scherm, bij de motor kun je rondracen op verschillende banen en diepzee vissen was nog nooit zo leuk als met deze kartonnen vishengel.

Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.29.31

Ontdekken
Nu gaat het leren echt beginnen. In het onderdeel ontdekken leer je alles over de gemaakte creaties. Hoe ze werken, welke extra’s je kunt toevoegen en uiteindelijk kun jezelf gaan programmeren. Dit is het laatste onderdeel. Er wordt wel veel tekst gebruikt, maar door afwisseling met video’s is het goed te doen. Ook met dit onderdeel kun je uren zoet zijn.

Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.31.29Je leert onder andere wat de joycons van de Nintendo Switch allemaal meten tijdens het spelen. Zo worden er bij de piano en het huis gebruikt gemaakt van reflecterende stickers die worden waargenomen door de infraroodcamera. Dit wordt heel duidelijk en stap voor stap duidelijk uitgelegd. Erg leerzaam en ook voor volwassenen valt er genoeg te ontdekken. Het is wel zo dat je dit geen uren achter elkaar blijft doen.

Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.32.48

Favoriet
Mijn favoriet is de motor uit het mixpakket en natuurlijk de robot. Je kunt je met deze spellen heerlijk uitleven. De robot laat je een flinke work out doen voor de televisie en met de motor waan je je in een echt racecircuit. Ook vind ik het super interessant hoe alles werkt. In het onderdeel ontdekken kun je dit leren.Schermafbeelding 2018-05-08 om 11.31.15

Leerzaam 
Dit spel is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Het begint al met het bouwen. Er worden zeer veel verschillende technieken gebruikt om iets te bouwen van karton. Hier heb ik ook weer een aantal handige trucjes van geleerd. Je kunt hierna natuurlijk gewoon zelf dingen uit karton snijden en bouwen.

Ook is het leerzaam omdat je specifieke instructies moet opvolgen in woord en beeld. Dit is een vaardigheid waar veel kinderen moeite mee hebben. Ga je met de Nintendo Labo aan de slag dan komt daar heel wat begrijpend lezen en kijken om de hoek kijken.

In het onderdeel ontdekken kun je leren hoe alle onderdelen samenwerken, maar nog leuker je kunt ze ook zelf gaan programmeren. Dit laatste onderdeel is het meest uitdagend. In de nieuwssectie van de Nintendo Switch vind je ook weer projecten terug die je na kunt maken. Een hele uitdaging.

Conclusie:
Als je je kind een spelcomputer wilt geven laat het dan de Nintendo Switch in combinatie met Nintendo Labo zijn. Kinderen kunnen urenlang bouwen, spelen en ontdekken met deze set. Ze leren hoe de controllers en de sensoren van de Nintendo Switch werken en gaan echt met hun handen aan de slag. Er zit voor tientallen uren spelplezier in deze dozen.

Aanschaffen: 

 

9200000088394596

 

9200000088394696

 

9200000089230460

9200000073683930