iXperium door de ogen van meester Sander

Op woensdag 10 juni bracht ik een bezoek aan het iXperium in Arnhem. Deze locatie stond al lang op mijn verlanglijstje. Op de website staat: ‘Samen met leraren, lerarenopleiders en studenten bouwt iXperium aan het onderwijs van morgen’. Dat willen wij wel is zien.

Met een klein groepje vanuit de  Community Of Practice van de Viaa Gereformeerde Hogeschool in Zwolle waren wij uitgenodigd in het iXperium.
Wij werden ontvangen in een ruimte met allerlei hoeken met interessante materialen. Terwijl de 3D printer achter ons druk bezig was kregen wij een uitleg van Ron Does over de doelen van het iXperium.

Hij vertelde onder andere dat het iXperium een voorbeeld wil zijn in het leren met ICT. Naar Engels concept is er op de HAN een locatie ingericht waar studenten, leerkrachten en leerlingen van de basisschool samen kunnen leren met behulp van ICT. Leerkrachten kunnen ondersteuning krijgen bij de inzet van ICT in hun lessen. Kinderen kunnen workshops volgen in Robotica, Taal, Biologie en Rekenen. Studenten begeleiden groepjes kinderen en doen tegelijkertijd onderzoek naar het effect van ICT op het leerproces. Deze opzet is gemaakt in samenwerking met 75 scholen in de regio. Ook kunnen studenten materiaal lenen en meenemen naar de scholen. Onder andere iPads, tablets, BeeBots en Mindstorms.

Na 3 jaar blijkt dat het een groot succes is. Er is sinds dit jaar een locatie in Nijmegen en er is belangstelling in andere delen van het land.

De grootste valkuil is dat het geen schoolreisje moet zijn voor de kinderen, maar dat de leerkrachten de ideeën straks kunnen uitvoeren op hun eigen school.

Tablets in het onderwijs

Omdat de Community of practice als onderwerp ‘tablets in het onderwijs’ heeft, werden ons een aantal iPads in de hangen gedrukt en liet Ron ons een aantal interessante apps en toepassingen zien.

Veel leerkrachten vragen naar apps om stof te oefenen. Zij zijn tevreden wanneer er apps op een tablet staan die de kinderen laten automatiseren of topografie laten oefenen. Bij het iXperium zijn zij van mening dat leerkrachten nog veel meer uit een tablet en de kinderen kunnen halen door gebruik te maken van apps uit de middelste cirkel. Dit zijn de apps waarmee kinderen iets kunnen creëren. Hiervan volgen een paar voorbeelden.

 

Showbie

Showbie is een virtuele omgeving waar je opdrachten in kunt zetten en alle kinderen hun materiaal weer kunnen inleveren. Zij kunnen makkelijk vanuit andere apps hun werk weer delen in deze app. Bijvoorbeeld tekstdocumenten, foto’s, filmpjes en presentaties.

 

Edpuzzle

Met de app EDpuzzle kun je filmpjes maken en daar vragen aan toevoegen. Hierdoor kunnen kinderen dus tijdens het kijken van het filmpje gelijk controleren of zij de stof goed begrepen hebben. Ik zie dit vooral voor mij bij de flipping the classroom filmpjes.

Bookcreator

Een app waarmee kinderen hun eigen boek kunnen maken. In verschillende formaten kunnen kinderen simpel en doeltreffend een eigen boek publiceren. Dit is een andere manier om te laten zien dat zij de stof beheersen. Wat zij normaal in een presentatie of werkstuk laten zien kunnen zij nu als eBook presenteren.

Binnen een paar klikken maak je een boek
Je kunt foto’s, filmpjes, geluid en tekst toevoegen aan je eigen boek.

 

 

Exporteren kan dan weer als ePub, PDF en Video.

 

Green screen

Zelf heb ik een green screen tot mijn beschikking en ik was ook niet erg geïnteresseerd in dit onderdeel. Tot ik de app zag die zij gebruikten. Dit is Green Screen en deze app geeft prachtige resultaten. In iMovie heb ik vaak last van schaduwen en kreukels in het doek, maar deze apps lijkt daar geen moeite mee te hebben. Ook zie je gelijk het eindresultaat op je scherm wat voor kinderen erg prettig werkt. Wel belangrijk om een iPad of iPhone met een goede camera te gebruiken.

Blij verrast was ik toen ik de app Green Screen zag

Rondleiding door ixperium

Tijd om zelf rond te kijken in het iXperium. In alle hoeken waren weer andere activiteiten te doen. Hieronder een korte impressie door middel van een aantal foto’s.

Smart Table met kleuren puzzel

 

 

TipToi Pen met dierenpuzzel

 

 

 

Lego Mindstorms

 

3D printer in werking

 

Muziekstudio met eindeloos veel mogelijkheden voor je eigen productie. Vanaf volgend jaar beschikbaar als workshop voor kinderen.

 

 

De briljante kapstokken

 

Materiaalkasten vol met ICT die te leen is voor studenten en gebruikt wordt tijdens workshops.

 

 

 

Cuboro Plus, een houten knikkerbaan.

 

Te gebruiken met bijbehorende app!

 

Digitaal Boggle spelen

 

 

Boggle Flash, zelf te programmeren kastjes waarop je letters, kleuren en afbeeldingen kunt programmeren. Bijvoorbeeld maak een reeks. De kastjes communiceren onderling met elkaar.

 

De Bendoo box. Raspberry pi met toetsenbord en kabels. Een uitdaging voor de bovenbouw.

Het bezoek aan iXperium Arnhem was voor mij zeker inspirerend. De vakkundige mensen vertelde een duidelijk verhaal. Vooral de toepassingen voor de hogere groepen vond ik erg sterk. Voor kleuters denk ik dat het nog een stuk uitdagender kan door materiaal toe te voegen zoals de app Storest, Osmo Play en Marbotic.
En mocht het voor jou in de buurt zijn dan zou ik zeker contact opnemen met het iXperium en kijken of jij met je eigen basisschool klas langs kan komen.
Voor alle mensen die net als ik te ver weg wonen om er met de klas heen te gaan.
Ga een keer met je basisschoolteam op een studiedag naar iXperium toe en praat met elkaar over het waarom van ICT in de klas.

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ha Sander,

    Mooi die feedback. Je hebt inderdaad een punt waar het gaat om materialen en apps voor kleuters. Het iXperium moet zich blijven ontwikkelen en dit is inderdaad een ontwikkelpunt.
    Ik heb meestersander.nl in ieder geval bij mijn favorieten gezet 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.