#EdcampNL door de ogen van meester Sander

De tweede zaterdag op rij die in het teken van onderwijs staat. Deze keer gaat de reis naar EdcampNL in Zoetermeer. Voor 8 uur zaten collega Durk Harmen en ik al in de trein.

IMG_3192
Onderweg naar Zoetermeer met @mrdhm
Wat is EdcampNL?

Een edcamp is: een ‘onconferentie (Engels: unconference). Oftewel een door deelnemers gedreven bijeenkomst zonder specifiek programma en met een vrije structuur, waarbij de conferentie in meer of mindere mate wordt ingevuld of tot stand komt tijdens de conferentie zelf. Vooraf wordt de bedoeling, de richtlijnen en de parameters bekendgemaakt.

De Edcamp Foundation omschrijft het als volgt: ”Edcamp is free, democratic, participant-driven professional development for teachers.”

Aangekomen in de school zagen wij een enorme rol behang hangen aan de muur. Hierop waren tijdvakken en lokalen aangegeven. Iedereen kon in principe een workshop geven. Elke deelnemer kreeg 6 witte plakkertjes om aan te kunnen geven dat je aanwezig bent bij een workshop.

IMG_3200IMG_3203 IMG_3201IMG_3199

Critical skills

Het meest inspirerende verhaal van de dag kwam van basisschool ‘Het Telraam’ uit Oeffelt. Zij lieten zien hoe ze aan het werk zijn met de critical skills. Er sprak veel verbondenheid uit de voorbeelden die genoemd werden door Jeroen Smits. Kinderen gaan bijna altijd samen aan de slag. Dit doen ze door middel van challenges. Elke challenge bevat verschillende kerndoelen. Ook worden vaak community builders gedaan. Deze opdrachten moet je samen uitvoeren en sturen het groepsproces in een positieve richting. Kinderen geven van tevoren aan wat er te horen en te zien zal zijn tijdens de challenge of community builder. Deze afspraken worden na afloop ook weer besproken. Er wordt letterlijk herhaald wat kinderen hebben gezegd. Hierdoor wordt geen waardeoordeel uitgesproken. Kinderen reflecteren op hun eigen rol in het groepsproces.

Zelf moesten wij ook een community builder uitvoeren. De opdracht was: zorg ervoor dat de stok naar beneden komt (zie onderstaande foto’s). Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en het werd mij dan ook duidelijk dat de leerkracht als coach een heel bepalende rol heeft. In de voor- en nabespreking vindt eigenlijk het echte leren plaats. De coach observeert en schrijft mee en evalueert samen met de kinderen het proces.

Meer informatie kan je vinden op:

http://criticalskills.yurls.net/nl/page/

https://www.leraar24.nl/video/5745/critical-skills

IMG_3207
Een Community builder!
IMG_3205
@JeroenGennep legt de community builder uit
Hoe organiseren we het leren van de leraar?

De titel van deze workshop triggerde mij. In elke school wordt ook door leerkrachten geleerd. Op mijn school zijn nascholingen vaak verplicht en moet iedereen hetzelfde doen. Terwijl wij zelf in de klas juist zoveel mogelijk proberen te differentiëren. In kleine groepjes gaven we antwoord op de vragen: Wat werkt? Wat zijn ambities? Heb je vragen of belemmeringen?

Met Adobe Voice heb ik daar korte aantekeningen bijgemaakt:

Andere groepjes gaven aan dat ze minder vergaderen en vooral korter. Ze vergaderen staand en niet langer dan een half uur. In een staande vergadering wordt bekeken of de afgesproken doelen zijn gehaald en welke doelen er voor de volgende week gesteld worden.
Het lijkt mij super om korter te vergaderen en vooral te richten op onderwijs inhoudelijke zaken.

IMG_3210
CS Unplugged – Informatica zonder draadjes

De laatste workshop was van Joek van Montfort. Samen met Leendert-Jan van Splunter van http://www.ictleskisten.nl hadden we bijna een privé workshop.

CS Unplugged is programmeren maar dan zonder computer.
Joek gaf ons gelijk het boek CS Unplugged. Hij vertelde dat dit boek is ontstaan doordat hij vindt dat alle kinderen in aanraking moeten komen met programmeren. Het origineel komt van de website http://www.csunplugged.org.

In het boek staan lesideeën voor de basisschool. Kinderen leren op spelende wijs omgaan met de logica van computers. Het boek bestaat uit 12 activiteiten en is verdeeld in drie delen: data en informatie; computers aan het werk, de algoritmes; computers vertellen wat te doen. Iedereen kan er zo mee aan de slag, want alle werkbladen staan in het boek. De enige voorwaarde is een kopieerapparaat. Download het boek hier.

Schermafbeelding 2015-02-08 om 09.44.20

IMG_3223
De ‘Magische truc’
IMG_3218
Computer Science Unplugged

Onze aandacht werd ook getrokken door de papieren van Scratch die in hetzelfde lokaal lagen. Joek vertelde dat hij eerder op deze dag een workshop over Scratch had verzorgd en nodigde ons uit voor de Scratch conference in Amsterdam.

Met Scratch kun je kinderen in de bovenbouw prima leren programmeren. Het enige wat je beperkt is je eigen voorstellingsvermogen.

Wil je meer informatie over programmeren op de basisschool, kijk dan eens op:
http://dh.yurls.net/nl/page/969757#topboxes

IMG_3222

In de trein terug heerste er een tevreden gevoel. We hebben veel mensen gesproken en inspirerende voorbeelden gezien. Op een enkel verkoop praatje na was het een geslaagde dag.

IMG_3229

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.