Opvoeden in de digitale wereld

De digitale wereld is overal om ons heen. Ook kinderen krijgen hier op steeds jongere leeftijd mee te maken. Opvoeders zitten soms met de handen in het haar, omdat ze geen idee hebben wat goed is voor hun kind. In het artikel ‘Het iPad-dilemma’ las ik:

Voor veel ouders is de tablet een manier om hun kinderen uit te zetten.

Verderop in het artikel staat ook nog:

Altijd maar dat gezeur om die klote iPad.

Bij opvoeden in het jaar 2015 hoort ook opvoeden in de digitale wereld. Opvoeders zitten met vragen als: Hoeveel schermtijd is goed voor een kind? Welke apps zijn geschikt voor jonge kinderen? In deze blog geef ik je een aantal leestips die je als opvoeder kunnen helpen om keuzes te maken voor thuis of in de klas.

Met de komst van de digitale wereld is het opvoeden er niet makkelijker op geworden. Als opvoeder zul je kinderen ook de normen en waarden van de digitale wereld moeten leren. Het lijkt mij noodzakelijk dat je als opvoeder meekijkt met kinderen. Toon belangstelling en wees op de hoogte welke apps een kind gebruikt. Stel grenzen als dat nodig is: spreek een bepaalde tijd af hoelang een kind met een scherm bezig mag zijn en welke apps er gespeeld mogen worden. Doseren is hierbij het sleutelwoord. Wanneer je de digitale wereld verbiedt, dan sluit je een kind buiten en zal deze al op de basisschoolleeftijd merken dat er een spannende wereld schuil gaat in allerlei apparaten. Alles wat het kind dan ontdekt moet stiekem en daarin schuilt meer gevaar.

Schermafbeelding 2015-02-08 om 00.21.21
Klik op de afbeelding om het hele artikel uit ‘De Volkskrant’ van zaterdag 7 februari 2015 te lezen.

Vodafone heeft een prachtig digitaal magazine uitgebracht waarin antwoord wordt gegeven op de meest voorkomende digitale opvoedvragen. Het digitale tijdschrift is opgedeeld in drie infoblokken voor verschillende leeftijdscategorieën en te gebruiken voor opvoeders met kinderen in de leeftijd van 5 t/m 16 jaar.

Schermafbeelding 2015-02-08 om 10.47.14

Wanneer je ervoor kiest jouw kind actief te laten zijn met een tablet, dan wil je wel graag dat dit educatief verantwoord gebeurt. Zelf ben ik een groot fan van prentenboeken. Steeds vaker zijn er ook Apps voor te vinden. Hierin wordt het boek voorgelezen en zitten vaak leuke extra’s in verwerkt.

Uitgeverij Gottmer heeft een digitaal magazine ontwikkeld voor ouders en andere geïnteresseerden. Het digi-magazine informeert je over prentenboeken apps en eBooks en beantwoordt diverse vragen: Wat is het verschil tussen een eBook en een app? Op welk device moet je welke app downloaden? Hoeveel mediatijd wordt geadviseerd voor een bepaalde leeftijd en natuurlijk informatie over de meest fantastische ebooks en apps. Mijn favoriete app is Nippertje, in de app zitten verschillende spelletjes die aansluiten bij de wereld van de kleuter.

Nieuwsgierig? Klik hier om dit digitale magazine direct te lezen op je telefoon, tablet of computer.

Schermafbeelding 2015-02-01 om 18.10.51

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.