De NOT door de ogen van Meester Sander

De NOT is een feestje. Hallen vol met materialen en ideeën waarbij je als onderwijsprofessional geprikkeld wordt om na te denken over je eigen onderwijs.

Kleuteruniversiteit promoten in de stand van Clavis in de kinderboekenstraat
Kleuteruniversiteit promoten in de stand van Clavis in de kinderboekenstraat

Afgelopen zaterdag ben ik samen met mijn vriendin Merel een dag lang op de NOT geweest. We wisten van tevoren dat we natuurlijk even bij juf Sanne gingen kijken. Zij staat in de stand van Clavis met de projecten van de Kleuteruniversiteit. Fantastisch om te zien hoe mensen reageren op de projecten die geschreven zijn naar aanleiding van bekende prentenboeken. Op de NOT kon je een code krijgen voor een probeerpakket. Hier werd heel leuk op gereageerd en ik ben benieuwd wat iedereen ervan vindt.

Kleuters

Als kleutermeester ben ik geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van kleuters. Veel kinderen bij mij in de klas zitten graag op de grond. Mijn oog viel daarom ook op

Je digibord kan je ook gewoon op de grond projecteren.
Je digibord kan je ook gewoon op de grond projecteren.

een projector die een digibord van de vloer maakt. Kinderen kunnen hier omheen zitten en met de pen een spelletjes spelen.
Klik op de foto om naar de website te gaan van i3learning.nl

Een naam die ik nog niet eerder gehoord had is Fundels –  Prentenboeken.
Fundels brengt prentenboeken tot leven op de computer of tablet. Het is een “bundel vol fun” die de animatie van het prentenboek omvat, aangevuld met leuke activiteiten voor kinderen tussen drie en zeven jaar.
Er zijn al 50 verschillende prentenboeken en deze kun je eerst twee weken gratis uitproberen. Dit ga ik dan ook zeker doen de komende weken.
Www.fundels.com

ICT
Stopmotion filmpjes maken met een green screen
Green screen stopmotion filmpjes maken

Een leuke toevoeging aan mijn bestaande lesideeën is het idee van stopmotion filmpjes

maken met een groen scherm. In de stand van Heutink stond een iPad met de app ‘Stopmotion studio‘. Hiermee kun je stopmotion filmpjes creëren die zich afspelen in een door jou gemaakte wereld. Voor 0,99 euro kun je in de app het green screen effect kopen, inclusief prachtige achtergronden die je gelijk kunt gebruiken.

De Ultimaker was goed vertegenwoordigt op de NOT. Bij Heutink werd deze gekoppeld aan een iPad via de app 3Ddoodle
De Ultimaker was goed vertegenwoordigd op de NOT. Bij Heutink werd deze gekoppeld aan een iPad via de app 3Ddoodle
Een beamer zonder lamp. Dat klinkt een ICT-Coördinator als muziek in de oren.
Een beamer zonder lamp. Dat klinkt een ICT-Coördinator als muziek in de oren.

Binnenkort krijgen wij op school een 3D printer. Op de NOT stonden meerdere 3D-printers. De meeste waren van het merk Ultimaker. Op één van de stands was de 3D-printer aangesloten op de app Doodle3D. http://www.doodle3d.com Je mocht op de iPad iets tekenen en met één druk op de knop kwam het uit de 3D-printer. Geweldig om te zien hoe eenvoudig dit werkt.

Het grootste interactive whiteboard ter wereld en ook nog is een laser projector – zonder lamp. Als ICT-Coördinator gaat mijn hart hier sneller van kloppen. Ik voorspel dat we dit de komende jaren zeker terug zullen zien in het onderwijs.

http://www.eduapp.nl is vernieuwd. Het was erg leuk om Marieke van Osch weer is te spreken op de NOT. Ze liet met trots de nieuwe omgeving van eduapp zien en vertelde dat mijn lesidee over stopmotion filmpjes maken met kleuters een groot succes is. Het grote voordeel van de nieuwe website is dat het op alle apparaten goed werkt.

Schermafbeelding 2015-02-01 om 15.09.46

Rekenen

Onze aandacht werd getrokken door de methode SmartRekenen. Een online methode die gebruikt kan worden in de bovenbouw van de basisschool en begonnen is in het VO & MBO. Merel volgt de Master SEN Rekenspecialist en kon dus ook goede en concrete vragen stellen. We kregen een korte presentatie. Het belangrijkste verschil met andere digitale methodes is dat het meer is dan alleen automatiseren. De online software geeft aan in welk deel van de opgave de fout is gemaakt en je kunt om tips en uitleg vragen. SmartRekenen is een jong en dynamisch bedrijf en is nog volop in ontwikkeling. Ik verwacht veel van ze.
Bekijk het filmpje voor meer informatie.

Techniek

Erg hebberig word ik altijd van de techniek materialen. Ik heb veel verschillende stands gezien die techniek promoten en daar ben ik het helemaal mee eens. Maar een keuze maken tussen al die materialen. Dat is pas echt moeilijk!

Leuk voorbeeld voor het project bouwen
Leuk voorbeeld voor het project bouwen
Techniek en lego is een geweldige combinatie. Gezien bij heutink
Techniek en lego is een geweldige combinatie. Gezien bij Heutink
Buitenspelen

Buitenspelen is een noodzaak bij kleuters. Mijn kinderen uit de klas zijn erg druk met voetballen. Ik had bijna deze doeltjes gekocht (zie foto) waarmee ik ze een groot plezier had gedaan. Uit praktisch oogpunt heb ik dat toch maar niet gedaan.
En waar elk kind en leerkracht helemaal blij van wordt zijn de houten speeltoestellen van speelmaatje.

Buiten spelen was nog nooit zo leuk met deze houten speeltoestellen
Buiten spelen was nog nooit zo leuk met deze houten speeltoestellen
Deze voetbaldoeltjes wil ik heel graag bij ons op het plein
Deze voetbaldoeltjes staan zeer hoog op mijn wensenlijst.
Tot slot

De NOT was erg gaaf. Het heeft bij mij weer voor veel inspiratie gezorgd. Erg veel leuke en gezellige mensen ontmoet en gesproken. Het was erg leuk om op het einde pas te ontdekken dat mijn foto van Leraren van Nederland helemaal vooraan bij de ingang stond. Een mooie afsluiting van een inspirerende dag.

De fototentoonstelling van @lerarenvanNL
De fototentoonstelling van @lerarenvanNL
Wij gaan natuurlijk een gratis natuurles winnen met deze foto
Wij gaan natuurlijk een gratis natuurles winnen met deze foto
CNV Gekkie Ruud was er natuurlijk ook
CNV Gekkie Ruud was er natuurlijk ook
Op de foto met @onderwijsgek en zijn nieuwe boek
Op de foto met @onderwijsgek en zijn nieuwe boek
De code van het probeerpakket wordt door Merel vakkundig opgeschreven.
De code van het probeerpakket wordt door Merel vakkundig opgeschreven.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.