|

Vraag van een leerkracht: Welke tools kan ik gebruiken voor afstandsleren?

Update zaterdag 14 maart: Door de hoeveelheid tips die online te vinden zijn deel ik deze blog nu op in verschillende vragen. Zo kun je snel en eenvoudig opzoek gaan naar de informatie die je nodig hebt.

Update maandag 16 maart: Vraag 8 toegevoegd: welke tips kan ik delen met ouders? Op Instagram www.instagram.com/meestersander.nl roep ik op om dit te delen met de hashtag #thuisonderwijs

Vragen in deze blog:
1. Waarom start ik deze blog?
2. Hoe kan ik als team inspelen op de huidige situatie?
3. Hoe organiseer ik een online les/college en met welke tool doe ik dat?
4. Welke apps en tools zijn er beschikbaar om afstandsleren mogelijk te maken?
5. Waar vind ik goede content zoals video’s en opdrachten om te delen met mijn leerlingen?
6. Welke mogelijkheden bieden de uitgeverijen en basispoort?
7. Hoe geef ik een online les aan jonge kinderen en is dit wel nodig?
8. Welke tips kan ik delen met de ouders?


1. Waarom start ik deze blog?

Veel leerkrachten zijn aan het bekijken hoe ze lessen door kunnen laten gaan zonder fysiek op school aanwezig te zijn. In deze blog zet ik voor je op een rij welke mogelijkheden er zijn en geef ik tips. Ik schrijf deze blog dus omdat ik merk dat er veel behoefte aan tools en apps is en ik vragen krijg via mijn social media kanalen. Reageer onder deze blog met meer tips/vragen of stuur mij een bericht via social media, dan update ik deze blog.

De vraag over afstandsleren is niet zo gek als je ziet welke landen hun scholen hebben gesloten.(stand van zaken vrijdag 13 maart)

Veel uitgevers, bedrijven, apps en tools bieden gratis hun diensten aan. Je kunt dit zien als een slimme commerciële truc, maar ik geloof dat wij elkaar hard nodig hebben in deze tijden. Ik zie dit dus ook vooral als een kans om het onderwijs door te laten gaan wanneer kinderen thuis zitten. Op het moment van schrijven gaat het onderwijs in Nederland gewoon door, maar ik denk dat het belangrijk is dat je als school weet wat je gaat doen als de scholen wel dichtgaan.

Ook op twitter worden deze vragen gesteld:

2. Hoe kan ik als team inspelen op de huidige situatie?

Op de Alan Turingschool hebben ze een eerste versie van de kwaliteitskaart Noodplan Coronavirus gemaakt. Deze delen ze op hun website over het Enigma Onderwijs. Een aanrader voor schoolleiders en andere leidinggevende om te bekijken en te gebruiken als voorbeeld.

Klik op de afbeelding om naar het concept plan te gaan.

Leer van China

In deze blog vind je informatie over de lessen die geleerd zijn in China. Erg interessant om te lezen.

https://www.edutopia.org/article/what-teachers-china-have-learned-past-month

Informeer leerkrachten over de mogelijkheden binnen jullie school

Het is belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is op welke manier jullie aan de slag gaan met afstandsleren. Werkt jullie school al met tools waarbij de kinderen digitaal kunnen inloggen en opdrachten kunnen maken of moeten er nieuwe tools komen? Er is een gratis e-learning van SchoolUpdate over Effectief leren op afstand. Dit is zeker een aanrader en legt uit hoe je aan de slag kunt met de online omgevingen van Google en Microsoft. De meeste scholen in Nederland werken met een van beide systemen.

E-learning: effectief leren op afstand

https://academie.schoolupdate.nl/module/effectief-leren-op-afstand/

Online cursus van TodaysTeachingTools over Online Onderwijs:

https://www.todaysteachingtools.com/cursus-online-onderwijs.html

FutureNL helpt!

3. Hoe organiseer ik een online les/college en met welke tool doe ik dat?

Een online les/college geven is iets heel anders dan een les in een klaslokaal. Het is dan ook belangrijk om met elkaar een plan te hebben zoals bij vraag 2 beschreven. Je beschrijft de doelen van je lessen en je gaat bepalen of je de lessen live gaat geven, waarbij kinderen op een bepaalde tijd klaar moeten zitten, of je neemt de lessen op video op en stuurt je deze naar de ouders/leerlingen.

Wanneer de les live is moet je niet vergeten dat er ook tijd moet zijn voor een gezellig praatje en contact maken met elkaar. Organiseer dit op een leuke manier door bijvoorbeeld elk leerling iets uit zijn of haar huis te laten zien.

Als je de les opneemt is het belangrijk om ook vragen te stellen en denktijd in te lassen. Je kunt ook zeggen dat leerlingen de video op pauze moeten zetten.

Webinar Software – live een lesgeven

Wil je live een online lesgeven dan zijn er verschillende tools beschikbaar:

Voor elke tool heb je alleen een device nodig met een camera of webcam. Je laptop of tablet is dus vaak al voldoende en de meeste tools hebben ook een app versie en werken in de Chrome browser.

Bedenk van te voren welke content je wilt laten zien. In alle tools heb je de mogelijkheid om je scherm te delen. Hiermee kun je dus je presentatie delen met de leerlingen.

Op dit moment gaat mijn voorkeur voor het live lesgeven uit naar Zoom. In de afgelopen weken zijn er meer landen geweest waar de scholen zijn gesloten en onder andere via de blog van Tessa las ik over Zoom. Lees de blog van Tessa over het eenvoudig inzetten van Zoom.

Instructievideo over het gebruiken van Zoom:

Met Zoom zijn er talloze mogelijkheden die erg handig zijn voor leerkrachten. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk je les opnemen en later publiceren, zodat kinderen dit terug kunnen kijken.

Osmo spiegel gebruiken in combinatie met zoom

Een les opnemen en versturen naar de leerlingen

Wil je een les opnemen, dan kan je dat eenvoudig doen met je telefoon. Zet deze op een statief of op een kast en zorg dat je goed in beeld bent. Je kunt uiteraard ook de selfie modus gebruiken of een collega laten filmen. Wil je dat het er goed uitziet dat gaat mijn voorkeur er naar uit dat je dit samen met een collega doet. Plaats de video daarna op YouTube of Vimeo. Iedereen die een Google account heeft kan met twee klikken zijn YouTube kanaal openen.

Een powerpoint opnemen

Hoe maak ik een instructievideo met PowerPoint?

Met PowerPoint kun je makkelijk je eigen instructievideo’s maken.

Volg de stappen hieronder om je eigen video te maken.

1. Open een PowerPointpresentatiedie je wil opnemen.
2. Klik op ‘Diavoorstelling’.
3. Klik op ‘Diavoorstelling opnemen’.
4. Er opent zich een nieuw scherm waar je de opname kunt starten en tussen dia’s heen en weer kunt bewegen. Start de opname en begin met je uitleg, zoals je tijdens een hoorcollege ook zou doen. Het programma neemt je stem automatisch op en voegt deze toe aan de dia’s.
5. Stop de opname.
6. Als je niet tevreden bent over een slide, kun je ook één slide opnieuw opnemen. De opnames op de rest van de dia’s blijft staan.
7. Tevreden? Klik op‘Opslaan als’.
8. Bij bestandformat, selecteer ‘MP4’.
9.Je PowerPoint wordt nu opgeslagen als video

Een les opnemen op je laptop/computer met Loom

Met Loom kan je snel en eenvoudig je scherm en je webcam opnemen en een video maken van je les.

Uitlegvideo over Loom:

Een uitlegvideo maken in een app

Met de app van Explain everything kun je eenvoudig een toffe uitlegvideo maken.

Neem je scherm op met Screencast-o-matic

Neem je scherm op met deze handige tool. In de video en de blog krijg je een duidelijke uitleg over deze tool.

https://www.vernieuwenderwijs.nl/howto4-screencast-maken-met-screencast-o-matic/

4. Welke apps en tools zijn er beschikbaar om afstandsleren mogelijk te maken?

Verzameling tools voor afstandsleren op Eduapp.nl

De website Eduapp is erg handig. Marieke Van osch heeft een lijst met tools gemaakt die je kunt gebruiken voor afstandsleren. Bekijk hier de hele lijst: https://eduapp.nl/profielen/marieke/lijsten/afstandsonderwijs-welke-tools-zet-je-in-bij-een-corona-lockdown

Kahoot Premium

Voor het Voortgezet onderwijs en hoger is Kahoot Premium tijdelijk gratis. Lees hier meer over op hun website:

Lees hier hoe het werkt: https://support.apple.com/nl-nl/HT206205

Gebruik LessonUp twee maanden gratis

Lessonup is een online omgeving om lessen in te maken. Dit kun je nu gratis gebruiken.

https://www.lessonup.com/nl/leren-op-afstand

Gratis toegang tot alle video’s van Team Talento

Ontdek jouw verborgen creatieve talenten met de meer dan duizend activiteiten op Team Talento! Van zingen tot theater, van tekenen tot programmeren, van verhalen schrijven tot drummen zonder drumstel. Klik op één van de vakgebieden, kies een workshop en je kunt meteen aan de slag.

https://teamtalento.nl

Flipgrid laat leerlingen reageren met een video

Wat is Flipgrid?

Studenten gebruiken de Flipcode om in de Flipgrid app video berichten te posten als reactie op de opdracht. Vervolgens kunnen andere studenten hier weer op reageren middels video’s (dit kun je als docent ook uitzetten). Ze reageren dus met video’s per Topic. Daarmee zorg je er dus echt voor dat iedere student zijn of haar stem kan laten horen op een gemakkelijke manier!

Neem het scherm op van je iPad en maak er een instructievideo van:

5. Waar vind ik goede content zoals video’s en opdrachten om te delen met mijn leerlingen?

Hieronder vind je een lijst met goede content voor het onderwijs. Vul gerust aan via een reactie of een berichtje. (geen commerciële berichten graag)

6. Welke mogelijkheden bieden de uitgeverijen en basispoort?

Uit de nieuwsbrief van Prowise:

Prowise heeft een nieuwsbrief met daarin tips voor hun Presenter software:

https://www.prowise.com/nl/school-dicht-leerlingen-thuis-zet-je-leerlingen-thuis-aan-de-slag/

Ook kun je nu gebruik maken van de proefmaand voor Rekentuin en Taalzee:

https://www.oefenweb.nl/proefmaand/

https://www.prowise.com/nl/school-dicht-leerlingen-thuis-zet-je-leerlingen-thuis-aan-de-slag/

Basispoort onderzoekt mogelijkheden thuis leren

Meer info over dit bericht vind je hier: https://info.basispoort.nl/Portals/76/docs/BP%20instructie%20thuis%20inlog_versie%201.4_2020%2003%2010.pdf?ver=2020-03-10-090456-633

Nieuwsbegrip

https://www.nieuwsbegrip.nl/page/2020/leerlingen-thuis-of-verdeeld-zet-ze-aan-het-werk-met-nieuwsbegrip

Veilig Leren lezen en Estafette Thuislessen

Via de website van Zwijsen kunnen ouders thuis lessen aanbieden aan hun kinderen. Je leest er hier alles over:

https://www.zwijsen.nl/in/thuislessen

Gratis toegang tot Gynzy werelden

Om leerkrachten en leerlingen in deze periode te helpen is onze software kosteloos beschikbaar voor alle scholen die in deze periode door omstandigheden anders les moeten geven. Dit geldt ook als er nog geen betaald Gynzy account aanwezig is. Scholen kunnen hiervoor contact met ons opnemen via support@gynzy.com.

Meer informatie:

Faqta

Bericht van Faqta: We gaan samen aan de slag om thuisonderwijs mogelijk te maken in verband met het Corona-virus. Voor alle kinderen in het basisonderwijs bieden we gratis toegang. Vraag direct toegang aan! https://faqta.nl/thuisonderwijs Faqta is het meest uitdagende video-based leerplatform voor kinderen in het basisonderwijs, waar de leerkracht de coach, de motivator en inspirator is. Bovendien is het ideaal voor thuisonderwijs. 

Snappet

https://nl.snappet.org/thuiswerken/

Muiswerk Flexi

7. Hoe geef ik een online les aan jonge kinderen en is dit wel nodig?

Via instagram en Facebook komen veel vragen binnen over het online aanbieden van lessen aan kleuters(ook uit België waar dit nu al gaande is). Mijn mening is dat je kleuters vooral moet stimuleren middels spel en ervaringen. Het is dan ook belangrijk om vooral de ouders goed te informeren en duidelijk te vertellen wat zij thuis kunnen doen. Ik raad het af om een live online les te verzorgen voor jonge kinderen. Je kunt dit uiteraard wel doen om de kinderen even te zien, maar niet om ze echt een les te geven.

Alle ouders hebben tegenwoordig een mobiel en veel scholen communiceren via apps met de ouders. Zorg ervoor dat ouders weten hoevaak jij een update geeft over de lesstof. Maak een online omgeving zoals een Yurls pagina met activiteiten rondom jullie thema. Hierop kun je eigen video’s plaatsen waarin je een boek voorleest, een praatplaat bespreekt of een knutseltaak uitlegt. Maar ook kun je daar alle informatie kwijt zoals een leuk dobbelspel voor thuis, een leuk liedje en andere tips. Jullie zijn creatief genoeg om dit uit te schrijven. Ik heb een simpel voorbeeld voor je gemaakt met het thema Lente:

https://kleutermeestersander.yurls.net/nl/page/1085429

Nu je deze informatie bundelt kun je duidelijk communiceren naar ouders wat je van ze verwacht. Dit zal een stuk minder zijn dan je normaal in de klas doet, maar zo kan je wel eenvoudig de stof aanbieden die je anders in de klas ging behandelen.

8. Welke tips kan ik delen met ouders?

Bekijk de blog met de download: https://meestersander.nl/2020/03/16/de-beste-tips-voor-thuis-van-meester-sander/

De blog van Kleuteruniversiteit is een aanrader!

Gratis toegang tot devoorleeshoek.nl

De Voorleeshoek is een kanaal waarop voorleesfilmpjes te vinden zijn. Super tof.

https://devoorleeshoek.nl/scholendicht/

Download de app leer kinderen talen en gebruik deze 3 dagen gratis.

https://www.leerkinderentalen.nl

Natuurlijk kun je ook leerzame apps delen met ouders. Op deze pagina heb ik de beste en nieuwste apps staan voor de onderbouw:

Deel mijn Instructiemuur met ouders:

Nog meer tools en apps om thuis te leren vind je hier:

Wil je ouders tips geven om thuis te leren? Bekijk dan ook zeker de pagina’s:

75 praktische tips voor thuis op de website van Wij-leren.nl: https://wij-leren.nl/praktische-tips-thuis-leren.php

https://www.youtube.com/channel/UCDhvmlTz5DsJt6D2vAuH4IA

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Hi Sander,
  Wat fijn dat je alle tips en tools in één overzicht hebt gebundeld. Een vraagje over de osmo: dit lijkt me echt een super tool. Is deze enkel geschikt voor de ipad/iphone/macbook, of kan deze ook op laptops en chromebooks bevestigd worden? En mocht dat niet zo zijn, ken jij dan misschien een alternatief hiervoor?
  Succes en sterkte met alles de komende weken!

   1. Dank je wel voor je reactie! Inmiddels heb ik een Osmo in huis en inderdaad: hij past! Maar nu.. de webcam in bijvoorbeeld Teams of Screencast-O-Matic spiegelt automatisch het beeld. Dus als ik de Osmo er dan overheen zet, ziet de ander het beeld in spiegelbeeld. Heb jij een tip hoe dit op te lossen valt?

   2. Hoi! In zoom is er een instelling zodat je eenvoudig je camera kan spiegelen. Dit zit vast ook in deze tools:) osmo heeft voor de ipad een aparte app uitgebracht!

 2. In de klas zijn de kinderen dol op de kahoot quizzen. Dit schijnt ook op afstand te kunnen. (Met pro versie) Om dit te kunnen bekijken moet ik creditcard invullen en die heb ik niet. Heb jij dit al geprobeerd?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.