Leer alles over kraanwater – Gratis lessen over water op Lesjedorst.nl

Op 22 maart is het Wereld Water Dag. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor water. Kraanwater is voor kinderen heel vanzelfsprekend, maar hoe komt kraanwater bij de kinderen thuis terecht? En hoe kan het dat wij schoondrink water hebben en andere mensen niet? Veel kinderen hebben geen idee. In deze blog en video laat ik je het vernieuwde platform Lesjedorst.nl zien en kun jij daarna een goede les geven over kraanwater. 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Lesjedorst.nl 

Complete digitale omgeving

Super tof om te zien dat je dirct aan de slag kunt met dit lesmateriaal. Ik open de digitale omgeving en bekijk als eerste het prentenboek voor de onderbouw. In eenvoudige platen wordt er een verhaal voorgelezen over een meisje en haar moeder die ontdekken hoe water gemaakt wordt. 

Op Lesjedorst.nl vind je een digitaal prentenboek voor de onderbouw.

Toen ik zelf als kind op de basisschool les kreeg hadden wij Droppie de waterdruppel. Deze lessen zijn mij altijd bijgebleven. Deze vernieuwde versie van Lesjedorst.nl is ook weer uitstekend om kinderen te laten beseffen waar ons kraanwater vandaan komt en dat er best wat werk voor nodig is. 

Thema’s 

De lessen bestaan uit verschillende thema’s. Hieronder heb ik ze uitgewerkt: 

  • Hoe maakt je het?: Hoe kraanwater wordt gemaakt: waterkringloop, zuiveringsstappen
  • Bescherm de bron: welke bronnen worden gebruikt om kraanwater te maken, de bronnen liggen vaak in natuurgebieden waar je, als je je aan de regels houdt ook kunt wandelen of fietsen, drinkwaterbedrijven doen hun best de bronnen en omliggende natuur te beschermen 
  • De toekomst van water: Door welke oorzaken komt de drinkwatervoorraad onder druk te staan? Wat doen drinkwaterbedrijven hier tegen? Wat kun je zelf doen? 
  • Slimmer met water: Waarom is het belangrijk slim om te gaan met water, waarvoor en hoeveel water gebruiken we? Hoe kun je slimmer omgaan met water?
  • Water is gezond: Waarom is water gezond? Hoeveel water moet je drinken? HOe herken je water te kort? Hoe verliest je lichaam water? 
  • Kraanwater in de wereld (alleen groep 78): Het is niet overal ter wereld vanzelfsprekend dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt.
  • Vertel het door (Groep 56 en 78): De leerlingen maken een campagneposter over drinkwater.
Ook zijn er leuke proefjes te vinden op Lesjedorst.nl

Wil jij dus aan de slag over water? Check Lesjedorst.nl en ga direct aan de slag. Vergeet ook zeker niet de proefjes te doen in de klas en laat de leerlingen de informatie zien over het maken van een werkstuk! Succes.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.