| | | |

Knutsel en leer samen met Peppa Pig en meester Sander #creatiefmetpeppa

Een van de favoriete figuren van veel kinderen is Peppa. Is je kind ook gek op Peppa? Dan is dit echt iets voor jullie. Ga samen creatief aan de slag en laat je kind(eren) daarna lekker bewegen met Meester Sander en Peppa. Natuurlijk komen de bekende figuren uit de serie voorbij, maar eerst gaan jullie lekker creatief aan de slag met Peppa en samen een vlieger maken.

Mag ik nog een Peppa filmpje kijken? Deze zin is in veel huishoudens te horen. Kinderen zijn gek op video’s en kunnen uren naar dezelfde serie kijken. Maar als ouders wil jij je kind ook graag goed voorbereiden op zijn toekomst en samen leuke dingen doen. In deze blog laat ik je zien hoe je creatief aan de slag kunt gaan met Peppa Pig en leg ik je uit hoe jij je kind kunt ook nog iets kunt leren.  

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Peppa Pig

Samen leren met Peppa en meester Sander – Uitleg voor ouders 

Ja! Een gezellig en leerzaam moment samen met je kind. Hoe pak je dat aan? Ten eerste: leg de lat laag. Een peuter of kleuter heeft een korte spanningsboog. Een half uur is dus lang genoeg om samen een activiteit te doen en kan voor een peuter zelfs al te lang zijn.

Zorg daarnaast voor een goede voorbereiding. Leg alle materialen klaar, zodat je alle aandacht kan hebben voor je kind. Bekijk onderstaande video met de uitleg over de knutsel. Deze video bekijk je nog zonder je kind. In deze video leg ik uit welke vaardigheden wij oefenen met de twee leerzame video’s van Meester Sander en Peppa. 

Stap 1. Je gaat zo meteen een vlieger vouwen samen met je kind. Vouwen lijkt erg simpel, maar is voor de meeste kinderen een hele uitdaging. Wist je dat er een opbouw in het vouwen zit? In de video laat ik dit zien. Op de meeste scholen houden ze de volgende volgorde aan: 

 • Rechte vouw
 • Recht kruis
 • Schuine vouw
 • Schuin kruis
 • Zestien vierkantjes
 • Vlieger 

Een vlieger is uitdagend om te vouwen. Je mag je kind daarom best helpen met vouwen. In de bovenstaande video geef ik tips om het makkelijker te maken. 

Voorbereiding voor het knutselen: 

Stap 1. Download de Peppa Vlieger: 

Stap 2. Leg alle materialen klaar. 

 • Download Vlieger
 • Schaar
 • Papier
 • Stiften 
 • Glitters
 • Crêpe papier
 • potloden

Knutsel een Peppa Vlieger 

Jullie gaan samen knutselen. Maak er een feestje van en laat zien dat jij het leuk vindt om te doen. Bekijk samen de video waarin ik uitleg geef over het knutselen van de vlieger. Jullie kijken de video twee keer. De eerste keer zonder mee te doen, de tweede keer pauzeer je de video steeds na elke stap. 

Bekijk deze video samen met je kind: 

Is de vlieger klaar? Dan is het tijd om de vlieger te laten rondvliegen. Geef je kind de tijd om dit te doen en bedenk samen leuke spelletjes. Wil je je kind iets leren? Oefen dan ruimtelijke begrippen, zo is je kind spelend aan het leren. Een opdracht kan zien: Laat de vlieger onder de stoel doorvliegen. Kan de vlieger over de tafel vliegen? Laat de vlieger achter de bank landen.

Nu is het tijd om in beweging te komen. Bewegend leren is altijd een feestje en een leuke afsluiting na het knutselen. Zorg ervoor dat de vlieger klaar ligt. 

Bewegend leren met Peppa – Leer de letter p

Letters leren

In de video oefenen de kinderen met het herkennen van de letter p. Dit is een goede voorbereidende oefening op het leren lezen. Voor kinderen zijn letters super interessant, maar waar veel ouders beginnen met het schrijven van letters zijn kinderen daar vaak pas later aan toe. Het resulteert vaak in een verkeerd handschrift. 

Wat moet je dan wel doen?

 • De letters uitspreken zoals je ze hoort tijdens het lezen. 
 • Luisteren naar de klanken aan het begin of eind van een woord. 
 • Rijmen! Heel veel Rijmen.

Opdracht: Laat je kind nu zoveel mogelijk P uitknippen uit tijdschrijften/folders en kranten en plak deze om peppa heen op de vlieger of op een ander papier. 

Wil je meer weten over het leren lezen? Check dan https://meestersander.nl/2021/01/26/lezen/

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.