Stop motion filmpjes maken met kleuters is een fluitje van een cent – tip van meester Sander
Creativiteit combineren met digitale vaardigheden. Dit kan eenvoudig door het maken van stop motion filmpjes in de kleuterklas. Stop motion is een techniek waarmee je voorwerpen tot leven kunt laten komen in een video. Je maakt foto’s in een stop motion app en de app plaats deze zo snel achter elkaar dat het een video wordt. Een prachtige techniek die je bij ieder thema in de klas kunt gebruiken. Kinderen kunnen op jonge leeftijd al een stop motion video maken. In deze blog vertel ik je hoe jij dit kunt doen.
Wat is stop motion?
In de eerste plaats ga je kinderen uitleggen wat stop motion precies is. Ze maken kennis met de techniek en leren dat een video niks meer of minder is dan een heleboel foto’s die snel achter elkaar worden afgespeeld. Het is belangrijk dat je als leerkracht eerst zelf een filmpje gaat maken, zodat je de techniek onder de knie krijgt.
Uitlegvideo’s stop motion
In de kring wordt eerst door de leerkracht een filmpje gemaakt met een stopmotion app.
Zorg ervoor dat je eerst zelf een filmpje hebt gemaakt met één van deze apps.
In deze instructie video laat ik je zien hoe ik zelf werk met iStopmotion voor de iPad. Op andere apparaten werken de apps op ongeveer dezelfde manier.
Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.
De volgende stappen zijn belangrijk om te benoemen:
– De ipad op een vaste plaats neerzetten (niet verschuiven).
– Maak alleen foto’s van de voorwerpen en niet van elkaar.
– Verplaats de dieren steeds een heel klein stukje.
– Bedenk van te voren wat je wilt gaan maken en wat je daarvoor nodig hebt. De leerlingen gaan nu tijdens de speelwerkles bezig met deze opdracht. Tijdens de vaste ronde door de klas helpt de leerkracht de leerlingen vooral door vragen te stellen.
– Wat voor video gaan jullie maken?
– Hoe ga je dat doen?
– Wie maakt de foto’s?
Als de leerlingen klaar zijn zorgt de leerkracht ervoor dat de leerlingen in de kring kunnen vertellen over wat ze hebben gemaakt. Het filmpje wordt getoond op het bord of op de iPad zelf en er wordt uitleg gegeven bij het filmpje. Andere leerlingen kunnen hier weer ideeën uithalen. Als alle leerlingen zijn geweest kan de leerkracht ze achter elkaar plakken met bijvoorbeeld iMovie en ze op de groepswebsite zetten. Hierdoor kunnen kinderen thuis ook laten zien wat ze op school hebben gedaan.
Meer tips vind je op de website van het klokhuis: https://studio.hetklokhuis.nl/project/20/Stopmotion-animatie
Bekijk hier een voorbeeld van stop motion in de klas van Juf Ingrid:
Stop motion Apps voor iPad:
Stop motion App voor Android:
Stop motion app voor Chromebooks:
Deze les sluit aan bij de volgende kerndoelen:
Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Groep 1/2:
informatie verwerken en presenteren gebeurt:
– mondeling: bijvoorbeeld verslag uitbrengen, demonstratie met mondelinge toelichting, dramatiseren, toelichting bij een filmpje/ dia’s/foto’s, vertelkast
– schriftelijk: bijvoorbeeld tekening, stripverhaal, informatieposter, boekje
Kerndoel 25: De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.
Groep 1/2:
– voorstellingen en gedachten onder woorden brengen:
– kritisch luisteren naar elkaars uitleg
Eén reactie