digitaal aan de slag met verhalen schuiven
|

Digitaal aan de slag met verhalen schuiven – Educo

Educo heeft een nieuw spel uitgebracht: ‘Verhalen schuiven’. Vorige maand ontving ik een recensie-exemplaar en daar ben ik mee aan de slag gegaan. In deze blog laat ik je zien wat het spel is en deel ik mijn digitale tips voor bij dit ontwikkelingsmateriaal. 

Bekijk hier mijn videoreview op YouTube: 

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

Wat is Verhalen schuiven? 

Met het spel verhalen schuiven kunnen kinderen op een eenvoudige manier een verhaal uitbeelden en uitspelen. Natuurlijk staat dit ook prachtig op je thematafel. Ook kun je als leerkracht elke keer een andere praatplaat maken. Daarna kun je met kinderen het verhaal uitspelen. Het materiaal is bij veel verschillende thema’s te gebruiken. Er zitten houten figuren bij die passen bij de volgende thema’s: winkel, post, verkeer, politie, brandweer, ambulance. 

Inhoud van de doos: 
– 2 houten standaarden
– 2 achtergronden (algemeen en thema brandweer)
– 32 houten figuren

Deze beelden komen uit de video die bovenaan de blog staat.

Digitale tips voor verhalen schuiven

Toen ik deze set in handen kreeg zag ik gelijk allemaal mogelijkheden in combinatie met de iPad. Zoals een stopmotionvideo maken en eigen voorbeeldkaarten maken.

Stopmotionvideo maken

Met dit materiaal kun je op een eenvoudige en laagdrempelige manier een stopmotionvideo maken. De kinderen bedenken samen een verhaal. Dit verhaal gaan ze daarna beeld voor beeld fotograferen met een stopmotion app. De app plakt alle beelden achter elkaar en zo wordt het een video. 

Dit materiaal is uitermate geschikt voor stopmotion, omdat de figuren in een rails worden geplaatst. Voor kinderen is het eenvoudiger om ze in kleine stappen te verplaatsen. 

Eerder heb ik voor je op een rij gezet hoe je een stopmotionvideo kan maken in de klas. Check deze blog hier. 

Voorbeeldkaarten maken

Dit spel deed mij heel erg denken aan ander materiaal van Educo: Perspectivo. Het doel van dat spel is dat kinderen een voorbeeld nabouwen en dit uitleggen aan de ander. Je kunt dit ook doen met Verhalen schuiven in combinatie met een tablet. Eerst maakt een kind een scene en als de scene klaar is wordt er een foto van gemaakt. Het kind ruimte de scene op en gaat met de tablet tegenover het kind zitten dat de opdracht uitvoert. Nu gaat het kind uitleggen op welke plek alle figuren moeten staan. Gelukt? Nu draaien de rollen om.

Mocht je de tablet tijdens het spelen voor iets anders willen inzetten, dan kan je natuurlijk ook zelf voorbeeldkaarten maken door foto’s te maken en te printen. Lamineer deze kaarten en laat kinderen nu samen het voorbeeld maken of speel het spel zoals hierboven beschreven. 

Check de video om te zien hoe Puppet pals 2 werkt. 

Puppet Pals

Na het spelen met verhalen schuiven dacht ik opeens aan een app die ik eerder een keer in mijn klas gebruikt heb. Deze app heet ‘Puppet pals 2’ en kinderen kunnen in deze app eenvoudig een verhaaltje maken. Je kiest de achtergrond, je personages en je kunt daarna gelijk je eigen verhaal gaan opnemen. 

https://itunes.apple.com/nl/app/puppet-pals-2/id589141096?mt=8

Verhalen schuiven kopen

Je kunt verhalen schuiven eenvoudig aanschaffen via de website van Heutink. 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hallo Sander, ik vraag me af in hoeverre alles met de iPad moet. Wij hebben alles Android op school namelijk…
    Groetjes Heidi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.