|

Maak je eigen kunst met GoTo – Creatief aan de slag met programmeren

De designer van Studio Tast maken prachtige materialen voor het onderwijs. Zo is er nu GoTo. Een robot waar je kunst mee kan maken. Ik vind dat elke school in Nederland aan de slag moet met programmeren en als je dat ook nog kunt combineren met andere vakgebieden is dat helemaal top. In deze blog en video laat ik je zien wat je kan doen met GoTo en bekijk ik hoe jij deze robot kunt inzetten in de klas. 

Bekijk hier mijn videoreview op YouTube: 

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

Wat is GoTo?

GoTo is een tekenrobot waar je prachtige kunstwerken mee kunt maken. Je kunt de tekenrobot eenvoudig programmeren met je computer en daarna zal de robotarm de programmeertaal omzetten in een tekening. Je kunt de robot dus prachtige kunstwerken laten maken. Je kunt zelf bepalen of je de arm van de robot een potlood, stift of kwast laat vasthouden. Doordat de robot aangestuurd kan worden door verschillende programmeertalen is de robot zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs in te zetten. 

Wat kun je met GoTo in de klas? 

De GoTo Tekenrobot is ideaal om kinderen op een hoger denkniveau uit te dagen. Zowel met programmeren als met creatief denken. De kinderen worden uitgedaagd om een prachtig kunstwerk te maken, maar voordat je dit kunt gaan doen doorloop je de lessen die je kunt vinden op de website van Studio Tast. Deze lessen zitten goed in elkaar en geven duidelijk instructies. 

Met GoTo kun je aan de slag met kinderen vanaf de middenbouw van de basisschool. Het is wel een pré dat kinderen goed kunnen lezen en ervaring hebben met programmeren. Zelf zou ik pas in de bovenbouw aan de slag gaan met deze robot. 

Programmeren met Scratch

In level 1 ga je aan de slag met Scratch. Dit is ook de programmeertaal die ik heb uitgeprobeerd in mijn video. Dit werkt eenvoudig en kinderen kunnen er snel mee uit de voeten. 

Elke programmeertaal heeft drie lessen om de taal onder de knie te krijgen. In deze lessen worden op een eenvoudige en duidelijk manier de stappen uitgelegd. Hierdoor leer je in een vrij korte tijd een nieuwe programmeertaal. Voor de kinderen is het leuk om te doen, want de programmeertaal wordt gelijk omgezet in een tekening. Als de drie lessen zijn doorlopen gaan de kinderen hun eigen kunst ontwerpen. Dit is het meest uitdagende onderdeel. 

Programmeren met Processing

Processing is een programmeeromgeving ontwikkeld om te leren programmeren binnen de context van beeldende kunst. Processing wordt gebruikt door studenten, kunstenaars, designers, onderzoekers en hobbyisten om te leren programmeren of om prototype te maken.

Programmeren met Python

Python is een programmeertaal ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum. Deze programmeertaal is ontwikkeld op basis van BASIC met als doel zo snel en efficiënt mogelijk programmeren. Python is wereldwijd een van de meest gebruikte programmeertalen!

Wat leren kinderen door te programmeren met GoTo? 

Kinderen maken kennis met drie verschillende programmeertalen. Zij leren dat programmeren niet alleen leuk is om een robot aan te sturen, maar ook dat je er iets mee kunt creëren. Door verschillende soorten stiften, potloden en en kwasten neer te leggen kunnen kinderen ook daarmee experimenteren. 

De Creatieve Code

Er is ook een andere lessenserie waarin GoTo gebruikt wordt. Dit heet de Creatieve code en is een leerlijn voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het voorgezet onderwijs:

De Creatieve Code slaat een brug tussen kunst en technologie. Tussen creativiteit en computational thinking. De leerlijn heeft een basis van vier levels. Met hun docent* leren kinderen de basisbeginselen van het creatief programmeren. Vervolgens gaan ze aan de slag met een kunstenaar. Er zijn vier basislevels die aangevuld kunnen worden met diverse ‘next levels’. Elk level heeft een thema en werkt toe naar een kunstwerk als eindresultaat. 

http://www.decreatievecode.nl/lesson.php

GoTo Aanschaffen

Je kunt GoTo eenvoudig aanschaffen via de website van Studio Tast. https://www.studiotast.com/post/goto 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.