Leren met de coöperatieve games van Luqo – meester Sander pakt uit
Vier keer per jaar pak ik iets uit in mijn klas voor het tijdschrift Juf & Meester Malmberg. Deze keer doe ik dat samen met Pim, Britt, Alexander, Vera en Tygo. Zij hebben samen met mij Luqo uitgepakt. Wij testen dit educatieve spellenplatform en natuurlijk hoor jij onze mening in deze blog en in onderstaande video.
Bekijk hier de video over Luqo:
Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.
Luqo nu ook op tablets:

Wat is Luqo?
Luqo is een groot scherm met daaromheen 4 grote knoppen. Naast het scherm staat een paal met daarin een camera. Door deze camera kan het spel zien wat jij op het beeldscherm legt. Het scherm is geen touchscreen, maar kan dus door middel van kaartjes en de knoppen aangestuurd worden. Je schaft Luqo aan en neemt er een spellenabonnement bij af, zodat je altijd de beste en nieuwste spellen kunt spelen. Het doel van Luqo? Samen leren leuker maken! En dat is zeker gelukt volgens het testpanel.

Het spellenplatform voor coöperatief leren

Het klinkt als een mooi doel, kinderen coöperatief laten leren. Maar lukt dit ook met Luqo? Het antwoord is ja! De kinderen overleggen over tafelsommen, hebben een discussie over de hoofdsteden in Europa en overleggen over het maken van een hoogtekaart. Een Luqo spel is dus vooral een ervaring om samen te leren. Deze spelcomputer past dan ook perfect in een school of bibliotheek.
De Luqo Spellen

Er zijn spellen voor alle groepen van de basisschool en ook voor alle verschillende vakgebieden. Doordat je een abonnement neemt heb je elke maand de keus uit de nieuwste spellen. De spellen zijn zo gemaakt dat je ze met vier kinderen tegelijk kunt spellen. Je gebruikt de kaartjes of de knoppen die bij Luqo geleverd worden.

De spellen die mij erg aanspraken waren tafels oefenen en de hoogtekaarten. Bij hoogtekaarten moeten kinderen samen een hoogtekaart creëren door op de knoppen te drukken. De spelers moeten overleggen en iedere knop heeft een andere functie. Hierdoor ontstaat er een interessant rekengesprek, waarbij kinderen van elkaar leren en elkaar helpen. Bij de tafelsommen was het een echte wedstrijd. De kinderen speelden twee tegen twee en ze moesten samen de tafelsom bij het antwoord bedenken.

Wanneer het spel start kunnen de kinderen een level selecteren door een cijfer op het scherm te leggen. Zo is het niveau eenvoudig aan te passen. Je kunt ook tijdens het spel de level-select kaart op het scherm leggen om een ander level te selecteren.
Bekijk alle spellen op de website van Luqo: http://www.luqo.nl/games/

Onze mening over Luqo
De kinderen zijn het er unaniem over eens. Dit is een leukere manier om schoolwerk te oefenen. Als leerkracht word ik er vooral blij van dat Luqo ervoor zorgt dat kinderen samen de opdrachten maken. Wanneer de kinderen met Luqo werken is er veel lawaai, maar dat komt vooral omdat ze zo enthousiast zijn om de opdrachten goed te maken. Ook wordt er goed samengewerkt en is de spanning te snijden wanneer de tafelsommen gemaakt worden. Dit is een echte strijd. Deze vorm van verwerken zou op elke school aanwezig moeten zijn. Luqo is een aanwinst voor het onderwijs. Bekijk ook zeker de video om een goed beeld te krijgen van Luqo.