Geef les in digitale vaardigheden met de gratis digi-doener – Tip van meester Sander
Het is belangrijk om kinderen voor te bereiden op hun toekomst. Goed taal en rekenonderwijs is een pré, maar kinderen hebben in hun toekomstige werk ook digitale vaardigheden nodig. Daarom is het belangrijk dat je daar al mee begint op de basisschool. Heb jij geen idee hoe je dit aanpakt? De digi-doener helpt je op weg. In deze blog laat ik je zien wat de digi-doener is!
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met FutureNL

Wat is de Digi-doener?
De digi-doener is een les waar jij als leerkracht zo mee aan de slag kunt gaan. Je hebt alleen een Digibord nodig en maximaal een kwartier voorbereidingstijd, dus ook als je nog weinig digitale middelen op school hebt kun je met deze lessen aan de slag. De lessen zijn geschreven door ervaren leerkrachten. Elke les is gekoppeld aan de leerlijn, kernvakken en 21st Century skills.
Schrijf je gratis in voor de digi-doener!
De digi-doener is er voor de basisschool en het voorgezet onderwijs. Je kunt al vanaf groep 1 aan de slag met de digi-doener. Om dat te laten zien ben ik op bezoek gegaan bij Juf Ingrid. Zij geeft de digi-doener over de boerderij. Een les waarin kleuters de boer helpen om te kijken welke dieren er weg zijn gelopen van de boerderij.
Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.
Dit is de Digi-doener:

Elke vrijdag een nieuwe digi-doener
Wanneer je je inschrijft ontvang je elke week een nieuwe digi-doener in je mailbox. Deze lessen sluiten vaak aan bij de onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de klas en de maatschappij. Klik hier om je gratis in te schrijven: https://futurenl.org/digi-doener
Leerlijn digitale geletterdheid
Het is belangrijk dat je als school nadenkt over het integreren van de digitale vaardigheden in je onderwijs. Om je daarbij te helpen heeft de stichting FutureNL ook een leerlijn digitale geletterdheid voor groep 1 t/m 8 gemaakt. Deze leerlijn kun je hier bekijken: https://www.lessonup.com/app/channel/futurenl/curricula/8MyZNR2BeS2AK7Bgs/informatievaardigheden
Wat is het?
De leerlijn digitale geletterdheid is de kapstok voor al het lesmateriaal in Nederland over digitale vaardigheden voor groep 1 tot en met groep 8. We hebben de leerlijn samen met de TU Delft en Openbaar Onderwijs Groningen ontwikkeld. De leerplankaders van SLO waren ons uitgangspunt. De leerlijn bestaat uit vier onderdelen:

Computational thinking
Een hippe term voor programmeren en ook al klinkt het niet zo, dit kan iedereen!
Download hier de leerlijn ‘Computational thinking‘.

ICT-basisvaardigheden
Dit gaat bijvoorbeeld over hoe je Word of PowerPoint gebruikt.
Download hier de leerlijn ‘ICT-basisvaardigheden’.

Informatievaardigheden
Hiermee leer je bijvoorbeeld hoe je handig zoekt op het wereldwijde web.
Download hier de leerlijn ‘Informatievaardigheden’.

Mediawijsheid
Mooie term he? Het gaat over hoe je wijs met media omgaat, het woord zegt het al.
Download hier de leerlijn ‘Mediawijsheid’.

Bekijk alle digi-doeners die tot nu toe zijn gemaakt:
