Mijn eerste kleutermeester is #mijnbesteleraar

Een vriendelijk mailtje. Meester Sander wil je meedoen aan onze actie #mijnbesteleraar? Als blogger krijg je vaker de vraag of je mee wilt doen met acties of advertorials. Deze keer voelde het echter anders. De opdracht luidde:

  • Maak een foto van jezelf waar je een wit vel papier vasthoudt met daarop de hashtag #MijnBesteLeraar, de naam van de leraar en heel kort waarom hij/zij van belang voor je was. Mag een zin zijn, mogen drie kernwoorden zijn, wat je wilt.

Een blog schrijven over #MijnBesteLeraar. Die uitdaging ga ik graag aan!

Bestand 29-01-16 08 41 19

Wat maakt een leraar voor mij een goede leraar?
Mijn brein werd aan het werk gezet. Wat vind ik eigenlijk een goede leraar? Op welke manier hebben leraren invloed gehad op mij als persoon? Bij wie had ik het gevoel: Deze leerkracht kent mij. Door al deze gedachten kwamen vele leerkrachten weer naar boven.

De beste leerkracht voor mij is iemand die zichzelf is voor de klas. Die leerkracht neemt zichzelf mee de klas in en is niet bang om dit te laten zien. Hij laat zien dat hij je kent als leerling en steekt energie in het kind en spreekt verwachtingen uit. Deze waarden probeer ikzelf ook mee te nemen nu ik voor de klas sta.

Mijn beste leraar is Gerrit Knijnenberg. In mijn leerprcoes ben ik deze leerkracht en directeur drie keer tegen gekomen. Hij was mijn eerste en enige kleutermeester, in groep 8 kreeg ik van hem de vrijheid om een tv programma naar onze basisschool te halen en op zijn school heb ik bewezen dat ik mijn Pabo diploma echt heb verdiend tijdens mijn eindstage.

In de kleuterklas kwam meester Knijnenberg anderhalve dag in de week ons lesgeven. Wat keken wij als kleuters hier naar uit. Een meester die ons spannende verhalen voorlas, kinderen aan de waslijn hing als zij niet luisterden en het vooral erg leuk vond met ons. De herrineringen van je kleutertijd zijn gering, maar dit is mij zo goed bijgebleven. Een meester die de tijd nam om met ons te spelen en  aan de slag te gaan. Is dat misschien de reden dat ikzelf ook voor de onderbouw heb gekozen?

In groep 8 zag ik een oproep in Veronica Magazine. Wil jij met je klas meedoen aan een nieuw programma van de AVRO? Geef je dan nu op en wie weet komen wij bij jou op school. Ik heb de oproep uitgeknipt en meegenomen naar school. De directeur, meester Knijnenberg, was gelijk enthousiast en gaf mij de uitdaging om zelf een brief te schrijven waarom ze bij ons op school langs moesten komen. Toen ik onlangs het onderzoek  ‘Schrijven om gelezen te worden’ van Bruins (2016) las moest ik hier gelijk aan terug denken.

Ik kreeg zelf de regie en verantwoordelijkheid van hem om aan de slag te gaan met dit project. Achter de computer van de directie mocht ik de brief uitwerken. Het is mijn enige schrijfopdracht die mij is bijgebleven. Ik vertelde over onze sportieve leerkracht die ging klunen(lopen op schaatsen) van Marknesse naar Emmeloord, over onze klas en waarom wij geschikt waren om mee te doen. Binnen een paar weken kregen wij reactie en kwamen er mensen kijken of onze school echt geschikt was. Het doel werd gehaald! Wij kwamen op de landelijke tv bij het programma Klasse!. In dit programma mocht ik de eer hooghouden van de jongens en natuurlijk wonnen wij. Dit moment is mij altijd bijgebleven.

Hij zag mij ook als kind. Sprak mijn moeder aan dat ze mij in de gaten moest houden. Op dat moment ging het niet zo goed met mij en hij zag dit. Ik voelde dit als kind. Ik werd gezien. Later vertelde mijn moeder dit aan mij en ik begreep dat hij dat heeft gedaan. Hij wilde voorkomen dat mijn ouders mijn gedrag niet begrepen. Zocht de verbinding op en liet zien dat hij mij kende.

Tijdens mijn eindstage op de pabo liep ik stage in groep 5. De directeur van die school was Gerrit Knijnenberg. Tijdens deze stage sprak ik vaak kort met hem over het onderwijs op de school en bracht nieuwe ideeën in. Een hele andere relatie. Maar ook een hele prettige. Op het moment dat mijn coach tijdelijk niet op school kon komen kreeg ik het vertrouwen om alleen de groep te draaien. Hij ging mee naar de gymzaal. Ik had nog geen gymbevoegdheid, maar hij liet mij de lessen zelf draaien. Dit is voor mij de beste leerschool geweest. Het was een geweldig half jaar en ik denk nog met warme gevoelens terug aan de tijd op ‘De lichtboei’.

Afgelopen week heb ik Gerrit opgezocht en de woorden hierboven naar hem uitgesproken. Ik weet zelf hoe fijn het is als mensen zelf de waardering uitspreken naar je. Het was een erg mooi gesprek over onderwijs en wat een leerkracht kan betekenen. Hij zit ondertussen 40 jaar in het onderwijs en vertelde ook zeker aan deze momenten te hebben terug gedacht. Vergeet dit dus niet als leerkracht: Jij doet er toe!

 

Onderzoek Bruins(2016): http://platformpraktijkontwikkeling.nl/2016/01/14/schrijven-om-gelezen-te-worden/

Deze blog is geïnitieerd door Viking Nederland: http://blog.vikingdirect.nl/mijnbesteleraar/

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wauw, helemaal mee eens! Je maakt mij een beetje jaloers dat ik Gerrit alleen maar als directeur heb mogen leren kennen. Ik had ook dolgraag een keer aan de waslijn gehangen 😉
    Wat mooi dat je dit hebt geschreven. Of beter nog: hebt gezegd! Hij verdient het. Meester Gerrit Knijnenberg, je bent een topper!
    En het zou heel goed kunnen dat hij een enorme bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van een minstens net zo’n fantastische meester… Je wordt gemist in Emmeloord, Sander! Tof je even te spreken vorige week.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.