KindVak beurs door de ogen van Meester Sander – Met Dirk Scheele en Liesbet Slegers

Afgelopen vrijdag 29 januari was ik op de KindVak beurs in de Brabanthallen in Den Bosch. De ondertitel van deze beurs is: ..als kinderen je vak zijn! Een beurs voor onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg. Ik heb een middag rondgelopen en kwam een aantal leuke nieuwe dingen tegen voor het onderwijs. Lees in deze blog wat ik voor toffe dingen gezien heb!

Natuurlijk heb ik ook een filmpje gemaakt! Een super korte impressie van de beurs met onder andere: zingen met Dirk Scheele, tekenen met Liesbet Slegers en een stukje uit de workshop: leren met hart, hoofd en handen in de 21e eeuw! Zeker het kijken waard:)

Schooltv
Eén van de grootste stands in de brabanthallen was van Schooltv. Een complete stand met een presentatie van alle programma’s voor kinderen tot 6 jaar. Onder andere Hoelahoep en het zandkasteel. Ik werd helemaal vrolijk van de stand en ze hebben ook hele leuke nieuwe dingen.

In de klas kijken wij Hoelahoep. Deze serie gaat over Hoela en Hoep. In elke aflevering wordt er een vraag of probleem opgelost. Het stimuleert de creativiteit en sluit aan bij de thema’s in de klas. Het leuke is dat er ook gratis doe-kaarten beschikbaar zijn. Op een kaart staan activiteiten die aansluiten bij de uitzending. Ook staan er vragen die jij als leerkracht kunt stellen aan de kinderen. Bij elke kaart staat ook genoemd bij welk thema van welke methode de kaart aansluit.
Klik hier om de kaarten te bekijken en te downloaden!

Ondanks dat er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt worden, waren moffel en piertje ook aanwezig. Online is er nu allemaal lesmateriaal beschikbaar bij de oude afleveringen van moffel en piertje. De lessen zijn gemaakt rond het vakgebied wereldoriëntatie. Ik wilde hier gelijk meer van weten en kreeg een Kortingscode om het tot de vakantie uit te proberen. Wil jij de code ook? Laat dan hier je e-mailadres achter.

Bestand 29-01-16 22 53 11

Ik & Buiten
Buiten spelen: vies worden mag! Als ik dat hoor heb je mijn aandacht. Een prachtige collectie aan buiten speelmaterialen en kleding. In deze pakken kunnen kinderen lekker buiten spelen en ze worden niet nat en vies. Alle problemen opgelost. Ook hebben ze hele mooie buiten meubels zoals een keukentje en winkel. Een echte aanrader om is te kijken op: www.ikspeelbuiten.nl

Bestand 29-01-16 22 47 52

Muziek maken op het plein
Super leuke buiten materialen zag ik bij Spiel-bau.nl. Onder andere speeltoestellen waar je ook muziek mee kunt maken. Bekijk het filmpje bovenaan deze blog en daarin zie je dat ik erop speel!

Bestand 29-01-16 22 47 13

Droomvogel
Op de beurs kwam ik ook de Droomvogel tegen. Zij vinden het belangrijk dat kinderen weer de kans krijgen om te spelen en daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Zij hebben een spelstimuleringsprogramma ontwikkeld. Hierin zitten 50 versjes met bewegingen en daaraan worden (buiten) activiteiten gekoppeld. Een prachtige manier om spel te stimuleren. Meer weten? Kijk op www.droomvogel.nl

Bestand 30-01-16 10 06 47

 

Dirk Scheele
De vrolijke liedjes van Dirk Scheele zijn een must in elke kleuterklas! Ik vond het dan ook super leuk dat ik hem tegenkwam. Ik vertelde dat de kinderen in de klas de app Letterschool super tof vinden en dat dit mede komt door de vrolijke liedjes van Dirk. Helaas kon ik geen cd van hem kopen, want die kunnen wij niet meer draaien in de klas. Dirk vertelde echter dat heel veel liedjes op zijn YouTube-Kanaal staan! En in het najaar gaat Dirk niet alleen in het Nederlands zingen, maar ook in het Engels. Ik kijk ernaar uit:) Bekijk ons duet in het filmpje hierboven en als je lekker wilt swingen ga je naar www.dirkscheele.nl en abonneer je even op zijn YouTube-Kanaal: https://www.youtube.com/user/DirkScheele

Bestand 29-01-16 22 50 57

Clavis
Boeken! Ik ben nog nooit van een beurs weggegaan zonder een boek te kopen. Oeps. Ook deze keer is het mislukt. Ik kwam namelijk Liesbet Slegers tegen in de stand van Clavis. Zij tekent prachtige boeken. Mijn favoriet is de beroepenserie! Hierin maakt zij op een simpele, maar doeltreffende manier duidelijk wat een beroep inhoud. Bij haar boeken heb ik al verschillende projecten mogen maken voor de kleuteruniversiteit. Elke keer is dit weer een feestje! Natuurlijk moest ik een boek van haar kopen en laten signeren. Het is ‘De dokter’ geworden. In het filmpje zie je hoe makkelijk zij dit tekent.

Bestand 29-01-16 22 45 27

Bestand 29-01-16 22 53 26

Meester Mark graaft door
Natuurlijk is hij geen meester meer, maar was hij wel aanwezig. ‘Meester’ Mark. Ik kijk vooral uit naar zijn nieuwe boek ‘Meester Mark graaft door’ waarin hij de geschiedenis van het onderwijs induikt!

Bestand 29-01-16 22 45 02

Rekenhuis
Doelgericht werken met kleuters is super mooi, maar hoe maak je duidelijk aan welk doel je werkt tijdens je activiteit? Hiervoor heeft CED groep Rekenhuis ontwikkelt. 23 fotokaarten waarop de doelen zijn uitgebeeld. Achterop de kaarten staan de doelen. Je kunt de kaarten tijdens de start van de les laten zien. Ook zijn er kleine kaartjes om bijvoorbeeld bij een activiteit neer te leggen. Wil je meer weten over het werken met Rekenhuis? Kijk dan op: http://www.cedgroep.nl/rekenhuis

Bestand 29-01-16 22 44 35

Workshop van Play, Learn, Change – leren met hard hoofd en handen

Bestand 29-01-16 22 44 17

Tijdens het inschrijven mocht je één workshop kiezen. Mijn oog viel gelijk op ‘Leren met hart, hoofd en handen’. De workshop werd gegeven door Jelle de Jong van ‘Play, Learn, Change’.

‘Play, Learn, Change’ werkt samen met Lego Education. Een super gaaf concept om Lego in te zetten in het onderwijs. Tijdens de workshop mochten wij ook aan de slag met Lego.

Wat mij vooral is bijgebleven is de reden om met Lego aan de slag te gaan in de klas. Je kunt bij verschillende vakken Lego gebruiken om kinderen uit te dagen en creativiteit te bevorderen. Met de set die wij kregen moesten wij een eendje maken, iedereen had een andere eend.
Ook kan de lego ingezet worden om een verhaallijn te maken en de kinderen kunnen deze daarna uitschrijven in een opstel.
Bekijk een klein stukje van de workshop in het filmpje hierboven.

Wil jij aan de slag met Lego Education? Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar: een rekentrein, storystarter en dierenbingo. Bekijk alles op:
https://education.lego.com/nl-nl/products Bestand 29-01-16 22 43 59

Bestand 30-01-16 12 45 01

Bestand 29-01-16 22 43 44

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.