Afgelopen week hebben wij in de klas Kiene klanken mogen uitproberen en de kinderen en ik zijn super enthousiast. Kiene klanken is een interactieve klankenstempelset die je kunt gebruiken in samenwerking met een tablet en is gemaakt voor de groepen 1 t/m 4.

Natuurlijk heb ik de set eerst zelf uitgeprobeerd, want als leerkracht moet je wel weten wat je aan de kinderen geeft. Ik vond het fantastisch om te zien dat de techniek van Marbotic nu is gebruikt in een stempelset van Educo. Achter elke letter zitten nopjes. Deze nopjes voelt de tablet, zodat deze weet welke letter erop het scherm wordt geduwd. Het werkt vlekkeloos en de opdrachten in de app zijn duidelijk vormgegeven in zowel beeld als spraak.

De kinderen waren vol verbazing om opeens een stempelset te zien waar ze opdrachten bij kregen van de tablet. Ze konden niet wachten om er mee te spelen. De tablet liet de kinderen letters na stempelen, zelf woorden maken en het verkeerde woord opzoeken. Het was letterlijk vechten bij het kiesbord om wie er aan de slag mocht gaan met Kiene Klanken.

Net zoals bij de gewone stempelset is het voor kinderen lastig om alle stempels weer netjes in de doos terug te stoppen. Het past allemaal precies en dat is voor kleuterhanden nog weleens lastig. Ook is het niet mogelijk om te kiezen welke letters de app aanbiedt. De app maakt gebruik van alle letters.

Hacken
De kinderen kwamen erachter dat ze de letters ook schuin kunnen stempelen, maar dat deze dan wel recht op het scherm terecht komen. Dit vonden ze zo fantastisch dat ze nog allemaal andere dingen gingen uitproberen. Helaas voor hun viel er verder weinig te vinden wat niet klopte.

De spellen

Er zijn spellen op verschillende niveaus. De kinderen kunnen in het beginscherm kiezen uit letter, woord en klankspellen.
Bekijk in dit filmpje alle spelletjes:

Letter:

Stempel de letter na die in beeld komt. Druk nog een keer op het vakje om de letter te herhalen.

Luister naar de klank en stempel de juiste letter. Herhaal de klank door op de juf te drukken.

Welke letter hoor je vooraan? Hierbij moeten de kinderen bedenken welke klank zij als eerste horen in het woord.

Welke letter mist er in het woord. Stempel de letter in het lege vakje.
Woord


Lees de wisselrijtjes en kies daarna het juiste woord bij het plaatje.

Stempel het woord bij het plaatje. Druk op het plaatje om te horen wat het woord is.

Zoek het woord dat anders is en stempel dat na.

Klank:

Luister naar het woord en naar de klank. Waar hoort de klank in het woord?

Kies het juiste stempelpatroon bij het woord en stempel daarna het woord in de vakjes.

Woordenboek

Alle woorden uit het spel kun je terug vinden in het woordenboek.

Stempelen

Stempel zelf zoveel woorden als je wilt. Deze worden helaas niet uitgesproken. Het is wel leuk om hier een print screen van te maken, zodat je de gemaakte woorden kunt bewaren.

Klasse klanken

Naast de stempelset voor op de tablet is er ook een ouderwetse stempelset: Klasse Klanken. Hier zijn werkbladen bijgemaakt om dezelfde spellen te kunnen spelen als op de tablet.

523401.jpg

Schermafbeelding 2018-02-22 om 08.04.30Schermafbeelding 2018-02-22 om 08.04.20

Bestellen
Kiene Klanken is een aanrader voor iedere kleuterklas. Wil jij de set ook in klas? Kijk dan op de website van Heutink om hem te bestellen!

http://www.heutink.nl/kennis-info/artikel/347-connected-learning-met-educo 

 

%d bloggers liken dit: