Zo maak je een succes van de nationale buitenlesdag-klein
| |

Zo maak je van de buitenlesdag een groot succes – Tips en downloads

Op dinsdag 2 april 2019 is het de nationale Buitenlesdag. De afgelopen drie jaar was dit een enorm succes bij ons op school. Wij proberen elke week buitenlessen te geven op Kindcentrum Talent.nl. De buitenlesdag is de ideale manier om te starten met buitenlessen. Dus kom je lokaal uit en geef op 2 april een buitenles. Om je op weg te helpen heb ik in deze blog de beste tips, inspiratie en downloads op een rij gezet.

In deze video vertel ik over de Buitenlesdag bij RTL live:

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

5 Tips om een succes te maken van de buitenlesdag

Tip 1. Spreek van te voren goed af welke lessen buiten worden gegeven. Wij hebben er voor gekozen om een groot gedeelte van het ochtendprogramma buiten te doen. Zoals je kan zien op de foto hieronder vond het voorlezen bijvoorbeeld plaats in de zandbak.

buitenlesdag

Tip 2. Maak een feestje van deze dag. Begin met muziek en dans en zorg ervoor dat de kinderen warm zijn wanneer de buitenlessen starten.

Buitenlesdag

Tip 3. Maak een circuit met oefeningen voor de leerdoelen waar jullie in de klas mee bezig zijn. Op de foto’s hieronder zie je onder andere meetkunde, op schaal tekenen en lezen door middel van een hinkelpad.

Tip 4. Buitenlessen vragen een andere aanpak. Ga niet uit van klassikale opdrachten, maar zet verschillende activiteiten uit waarbij de kinderen kunnen bewegen en leren tegelijk. Neem ook materialen mee naar buiten die je normaal binnen gebruikt. Zoals constructiemateriaal. Je zult zien dat deze materialen op een hele andere manier gebuikt gaan worden door de kinderen.

Tip 5. Zorg voor stoepkrijt! Hiermee kun je eenvoudig een werkvorm uitzetten op het plein. Of gebruik bijvoorbeeld cijferkaarten van ‘Met sprongen vooruit’.

Downloads:

Gratis buitenlesbundel 2018 en 2019 ontvangen

IVN en Jantje Beton organiseren de nationale buitenlesdag. Op de website kun je je klas en/of school inschrijven voor de buitenlesdag. Als je dit hebt gedaan ontvang je direct een link naar de Buitenlesbundel van 2019 en 2018. Hierin staan concreet uitgewerkte lessen met downloads.

Dus schrijf je in op: https://buitenlesdag.nl en ontvang direct deze inspiratiebundel in je mailbox.

Buitenlessen van gezondeschoolpleinen.nl

Ook op de website van de gezonde schoolpleinen vind je een bundel vol met lesideeen. Klik op de afbeelding hieronder om deze te downloaden.

https://www.gezondeschoolpleinen.nl/files/pdf/po/5.1_tips-voor-buitenlessen-april-2016.pdf

Inspiratie

Hieronder zet ik een aantal blogs op een rij waar je handige tips en ideeën kunt vinden.

Ontwerp met de kinderen een buitenles

http://www.wetenschapsknooppuntzh.nl/activiteiten/your-turn/

Creatieve ideeën voor buiten

https://meesterinkunst.nl/buitenlesdag-de-leukste-creatieve-ideeen/

Mijn buitenlestips voor groep 1 t/m 3:

Volg mijn collega’s van DoeVrijdag op Facebook en Instagram

Esther en Nienke delen op Facebook en Instagram eenvoudige ideeën die jij buiten kunt uitvoeren met groep 3 en 4 (en ook zeker kunt aanpassen naar groep 5 t/m 8)

https://www.facebook.com/doevrijdag

Buiten gymles

De mannen van de basislessen hebben ook ideeën voor een buitengymles. Dit sluit natuurlijk perfect aan bij de buitenlesdag.

https://www.basislessen.nl/buitenlessen

Materiaal

Natuurlijk wil jij vaker buitenlessen geven na de buitenlesdag. Daarom heb ik materialen op een rij gezet die jij zeker moet aanschaffen voor jullie school.

Kleuters: Kom mee naar buiten-kaarten Seizoenen

Kleuters leren door te spelen, ook buiten. Deze Kom mee naar buiten-kaarten geven spelsuggesties om van buitenspelen een feestje te maken voor iedereen!

https://www.kommee.com/pages/bakery/kommee-naar-buiten-kaarten-seizoenen-4.php

Buitenleskaarten voor groep 1 t/m 8

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Bestel daarom regenkleding en andere handige materialen voor buiten. Check mijn top 10 materialen voor buiten!

Succes met de buitenlesdag!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.