|

Gluurpietjes speurtocht voor kleuters – thema Sinterklaas

Heb jij al een gluurpietje gezien? In veel woonwijken hingen vorig jaar de pietjes verstopt en kunnen kinderen opzoek naar de pieten. Een leuke activiteit, maar ook in de klas kun je aan de slag met deze leuke pietjes! Ik heb vorig jaar een versie bedacht voor op school. Want wat is er leuker dan een speurtocht rond het thema Sinterklaas?

Gluurpieten speurtocht voor op school

Het idee van de speurtocht kwam toen ik al die enthousiaste berichten tegen ben gekomen in deze facebookgroep. Een heel tof idee en het gaat super hard. Heel veel mensen bestellen pietjes en hangen deze op. Je kunt ze zelf printen, maar ook bestellen als sticker. Maar ik dacht gelijk, dit kan je ook prima op school doen. Zowel klassikaal als in kleine groepjes zag ik mogelijkheden. Daarom ben ik lekker aan het knutselen gegaan. Onderaan deze pagina kun je alle materialen downloaden.

Speuren naar QR-Codes en bekijk de video’s

Natuurlijk heb ik een digitaal component toegevoegd. Elk gluurpietje heeft nu een QR-code. Achter de QR-code zit een video met daarin een opdracht voor de kinderen. Zij kunnen de opdracht doen en krijgen hier een cijfer uit. Hieronder kun je de video’s bekijken.

De opdrachten bestaan uit korte doe-opdrachten en een vraag. Deze vraag moeten de kinderen beantwoorden. De vragen zijn allemaal gericht op doelen die voorbij komen in de kleuterklas. Bekijk natuurlijk zelf eerste de filmpjes, voordat je ze in de klas gaat gebruiken.

Stappenplan Gluurpietjes Speurtocht met de hele klas

Wil jij de speurtocht klassikaal doen? Dan heb je alleen de downloads nodig en een digitaal schoolbord. De downloads vind je onderaan deze blog.

Stap 1: Download de gluurpietjes en print de pietjes uit, een antwoordblad voor de hele klas en een diploma voor ieder kind.
Stap 2: Maak een planning. Je kunt ervoor kiezen om het in een dag te doen of om elke dag een gluurpietje op te hangen in de klas.
Stap 3: Hang elke dag een gluurpietje op een andere plek. Zorg ervoor dat jullie er natuurlijk wel in de buurt komen. Scan de QR code en bekijk samen de video. Klik hier om de video’s op het digibord te bekijken.
Stap 4: Vul het antwoord in op het antwoordenblad.
Stap 5: Wanneer jullie de code hebben gevonden kunnen jullie die op http://www.meestersander.nl/gluurpietjes invullen. Als jullie de goede code invullen krijgen jullie de laatste video te zien!

Kies je ervoor om het in een dag te doen, dan komen jullie steeds weer een ander gluurpietje tegen. Plan van te voren in hoe jullie dat gaan doen.

Speurtocht in groepjes

Mijn eerste idee was om dit als een speurtocht te doen. Je maakt groepjes kinderen en deze kinderen gaan samen opzoek naar de pietjes. Je geeft de kinderen een device mee waarmee ze de QR-codes kunnen scannen.

Stap 1: Download de gluurpietjes en print de pietjes uit, een antwoordblad voor ieder groepje en een diploma voor ieder kind.
Stap 2: Hang de 8 gluurpietjes met QR-codes op en leg een device klaar. Tip! Hang je de QR-codes buiten op? Test dan zeker de Wi-Fi verbinding.
Stap 3: Verdeel de kinderen in groepjes. Je kunt ervoor kiezen om ze allemaal tegelijk door de school te laten gaan of dat er elke keer een groepje mee aan de slag mag gaan.
Stap 4: De kinderen gaan de speurtocht doen en vullen de antwoorden in op hun antwoordenblad
Stap 5: Wanneer de kinderen de code hebben gevonden kunnen zij die op http://www.meestersander.nl/gluurpietjes invullen. Als zij de goede code invullen krijgen zij de laatste video te zien!

Gluurpieten Diploma

Het is helemaal leuk om ieder kind een gluurpieten diploma mee naar huis te geven! Het diploma vind je in de download van het antwoordenblad.

Klik hier om alle materialen voor de gluurpietjes speurtocht te downloaden

Heel veel plezier met deze speurtocht.

Luisterspel en Bee-bot mat voor het thema Bij Mij thuis – Digitale tips voor de Kinderboekenweek
Uiteraard heb ik weer een heleboel digitale tips voor de Kinderboekenweek! Dit …
Speuren onderwater – Zoekkaarten
Op zoek naar een creatieve en boeiende manier om kinderen te vermaken …

Klik hier om alle materialen voor de gluurpietjes speurtocht te downloaden

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.