Het verhaal achter de foto #regionomie

Schermafbeelding 2016-06-16 om 07.15.26.png

‘Nu moet je mij toch eens uitleggen waarom je zo’n slechte profielfoto hebt’, mijn oom spreekt mij bestraffend toe op de bruiloft van mijn tante. ‘Hierom’ lach ik hem toe. Een groter vraagteken verschijnt op zijn voorhoofd. ‘Jij vraagt mij er naar en nu kan ik je mijn verhaal vertellen.’

Afgelopen dinsdag 7 juni was ik te gast bij ‘De regio draait door’ in de ‘R-u-i-m-t-e’ in Meppel. Een avond over de Regionomie, met lokaal Geytbier, bitterballen met oesterzwam en heerlijk ijs in de smaken trekdrop en 5 spices pineapple. Een heerlijke avond met een regionale versie van ‘De wereld draait door’. De foto’s waar mijn oom het over heeft zijn hier gemaakt.

In deze uitzending mocht ik vertellen over 3D printen op de basisschool. Sinds een jaar hebben alle scholen in Meppel een printer staan. Deze is eerst door de kinderen in elkaar gezet en nu gaan de kinderen ontwerpen. Samen met Jos Kok liet ik zien waar kinderen toe in staat zijn en dat wij opzoek zijn naar meer interessante projecten.

Een voorbeeld hiervan is de Meppel Cityrun. Zij hebben een wedstrijd uitgeschreven voor de scholen met een 3D-printer. De kinderen kunnen een medaille ontwerpen voor de Kidsrun. De winnende medaille wordt honderden keren geprint en uitgedeeld na afloop van de kidsrun. Een echte revolutie. Een leerzaam project voor de kinderen en goedkoop doordat de printers op de scholen voor een paar cent een medaille maken.

Marcel Kampman is een jaar geleden voor de Regionomie opzoek gegaan naar mensen die de binnen bocht nemen. Die in de Regio Meppel dingen doen die er toe doen. Die waarde toevoegen aan de omgeving. Samen met de expeditieteams innovatie, onderwijs, toerisme en zorg worden onzichtbare krachten zichtbaar gemaakt.

Het afgelopen jaar is samengevat in ‘De Regionoom’. Een boek met daarin alle initiatieven en interviews met ‘Regionomen’. In het boek staat:

‘Regionoom in de regionomie: dat ben je zodra je ‘t gaat doen. Want regionomie is eenvoudig meedoen.’

Kijk ook op www.regionomie.nl

 

Expeditie Onderwijs is ook bij ons op school langs geweest om te kijken naar het onderwijsconcept van Kindcentrum Talent.nl. Iedereen gaat altijd kijken in het buitenland, maar hét gebeurt gewoon om de hoek. Bij jou in de straat. In ons concept hebben wij ook de binnenbocht genomen. Ouders en kinderen die ons blind gevolgd zijn en trots uitdragen wat wij bereikt hebben.

Bekijk in het filmpje ons concept:

 

Met ons kindcentrum delen wij mee in de projecten rondom de Boerderij.school en 3D-printen in de klas. Het mooie van de avond zijn ook weer de nieuwe connecties met bijvoorbeeld de provincie Drenthe en het Honours college van Windesheim.

Mijn oom besluit het gesprek: ‘Jij bent dus aardig om de trom aan het slaan in de regio’. Ik lach en spreek uit: ‘niet alleen in de regio, maar juist de kracht die wij kunnen creëren in de regio geeft mij de ruimte om verder te kijken.’

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.