Thuis bewegend leren voor groep 1 t/m 8

Bewegend is ontzettend belangrijk. In het voorjaar was het nog lekker om de kinderen naar buiten te sturen tijdens de lockdown, maar als ik nu naar buiten kijk regent het. Uiteraard kun je als het regent ook naar buiten, maar veel kinderen en ouders vinden dat toch minder fijn. Beweging is echter wel van groot belang voor het leren van kinderen. In deze blog geef ik tips voor bewegend leren van groep 1 t/m 8.

Bewegend leren video’s voor kleuters

Voor kleuters heb ik veel verschillende bewegend leren video’s gemaakt. De kinderen bewegen tijdens de video en oefenen met het benoemen van cijfers of de kleuren. Kinderen vinden het heerlijk om te doen en zijn lekker actief bezig. Hieronder vind je de hele afspeellijst en een video over kerst. Klik hier om de bestanden bij de video’s te downloaden.

Thema kerst:

Bewegend leren spelletjes voor kleuters

Beweegbingo van Kleuteruniversiteit.

Bewegend leren in groep 3

Ook voor groep 3 heb ik verschillende video gemaakt om aan de slag te gaan met bewegend leren. Hieronder staan ze op een rij.

Ook muziek kan helpen bij het leren en daarom deel ik graag dit liedje van Jeroen Schipper.

Op de facebookpagina van Leren met je Lijf vind je ook hele toffe activiteiten voor kinderen in groep 3. Klik op de afbeelding hieronder om daar direct naar toe te gaan. https://www.facebook.com/lerenmetjelijf

Bewegend leren voor groep 4 t/m 8

Voor de bovenbouw heb ik een collega gevraagd om inspiratie te delen: Matthijs van de Spelles deelt hieronder tips met jullie om aan de slag te gaan met bewegend leren. Abonneer zeker even op zijn YouTube kanaal voor nog veel meer tips.

Dit zegt Matthijs over Bewegend leren in groep 4 t/m 8:

Altijd eerst automatiseren, dan bewegen. Anders heeft het kort gezegd geen effect. Wat werkt is matig-intensief bewegen voor een taak: denk aan rekenen. Zo is bewegend leren ‘ontdekt’. Een Amerikaanse PE-teacher en een wiskundeleraar pasten roosters zo aan dat er eerst werd bewogen, daarna direct door naar rekenen. Toen het roostertechnisch nier meer haalbaar was, daalden de resultaten. Rekenen en spelling zijn balspelletjes zeer geschikt, maar ook hier. Alleen combineren als het rekenonderdeel / beweegonderdeel (zoals lopen) geautomatiseerd is. Spelletjes waarbij je enkel van de ene naar de andere kant rent, om daar iets te noteren en weer terug, heeft weinig effect. Rekenen en spelling is zeer goed bruikbaar, taal/lezen niet (is ook niet bewezen). Energizers zijn geschikt als afleiding, dus kan goed gedaan worden tussen taken / opdrachten door. Liefst wel bij hetzelfde vak. Tijdens wandelen opstel / verhaallijn bedenken of open vraag beantwoorden bedenken is trouwens ook een leuke.

Extra Tips

Neem ook zeker een kijkje op de website van Springlab. Tijdens de eerste lockdown hebben zij allemaal toffe activiteiten gedeeld om kinderen te laten bewegen.

Meer tips van Springlab vind je op hun website: https://springlab.nl/downloads/

Meer inspiratie?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.