Tip van Meester Sander Veilig Youtube kijken met YouTube kids
|

Tip van Meester Sander: Veilig YouTube kijken met YouTube kids

Kinderen vinden het fantastisch om video’s te kijken op YouTube. Met de gratis videodienst heb je onbeperkt toegang tot de grootste video catalogus op het internet. Het nadeel van YouTube is dat iedereen video’s kan plaatsen en je niet weet wat je kind precies te zien krijgt. Als ouder wil je misschien graag content kunnen blokkeren en in de gaten houden wat je kind kijkt. Met de YouTube Kids app is het mogelijk om te bepalen wat je kind te zien krijgt. Sinds 5 februari 2019 is YouTube Kids beschikbaar in Nederland en België. In deze blog en video leg ik uit wat jij kan doen met YouTube Kids en welke voordelen en nadelen YouTube kids heeft ten opzichte van de gewone YouTube app.

In deze video laat ik je zien wat YouTube Kids is:

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

Wat is YouTube Kids?

Youtube kids is gericht op kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar. YouTube kids is als app verkrijgbaar voor Android en iOS apparaten. In de app maak je voor ieder kind een eigen profiel aan. Kinderen kunnen dan inloggen en krijgen een aanbod te zien van tekenfilms, liedjes en educatieve video’s van bijvoorbeeld ‘Het Klokhuis’.

YouTube kanalen blokkeren

Het is met de YouTube kids app een fluitje van een cent om een kanaal te blokkeren. Wanneer je de app de eerste keer opent krijg je een scherm te zien waarin je moet inloggen als ouder. Je maakt voor ieder van je kinderen een account aan en deze kunnen daarna zelf inloggen. Je hebt per kind de mogelijkheid om in te stellen wat je kind wel of niet te zien krijgt. Ook kun je aangeven of je kind mag zoeken in de catalogus van YouTube. Een veelgestelde vraag was hoe je een kanaal kan blokkeren. In de YouTube Kids app kun je nu snel en eenvoudig een kanaal blokkeren door op de drie puntjes naast een kanaal of video te klikken. Al zal dit nu minder snel nodig zijn, want de video’s in YouTube kids zijn gericht op kinderen.

Klik op de drie puntjes naast een kanaal of video om deze te blokkeren.

Ook kun je ervoor kiezen om alle controle te hebben over de kanalen die je kind te zien krijgt. In de instellingen van het kind-profiel kun je bepalen welke kanalen zichtbaar zijn. Dit is wel de meest arbeidsintensieve manier, want jij moet dan zelf gaan kijken welke content je kind mag kijken. Dit is wel de meest veilig manier.

Om dit in te stellen klik je op alleen goedgekeurde content. Je krijgt nu de optie te zien om video’s en kanalen goed te keuren. YouTube adviseert wel om een code om het account te zetten, zodat kinderen niet elkaars account kunnen gebruiken.

Nog een handige functie is de geschiedenis. Je kunt per kind zien welke video’s zij hebben gekeken en zo achteraf zien wat je kind gekeken heeft.

Reclame

YouTube Kids is gratis te downloaden, maar er zijn dan wel reclames te zien in de app. Je kunt er al ouder ook voor kiezen om YouTube Premium af te nemen. Je logt als ouder in op de YouTube kids omgeving en wanneer je een Premium account hebt krijgen de kinderen geen reclames te zien bij de video’s.

Timer instellen op YouTube

Via de instellingen kun je eenvoudig een timer instellen. De timer kan maximaal op 60 minuten. Wanneer de timer is afgelopen wordt de YouTube Kids app vergrendeld. Boven in de app loopt de timer langzaam af en kan het kind in de gaten houden hoelang het nog video’s mag kijken.

Kijk altijd samen met je kind naar YouTube

Vertrouw niet blind op YouTube Kids. De content is gefilterd, maar het is en blijft belangrijk om goed in de gaten te houden wat je kind doet op een tablet of telefoon. De video’s worden door een algoritme gecontroleerd en er zijn verhalen dat er nog wel een keer een vreemde video doorheen schiet. Mijn tip is dan ook om je kind nooit alleen met de tablet te laten en ervoor te zorgen dat je mee kan kijken/luisteren naar de video die je kind kijkt. Zo kan je direct met je kind in gesprek gaan wanneer er iets geks in beeld komt.

YouTube Kids inzetten in de klas

Je kunt YouTube kids ook gebruiken om in de klas leerzame video’s klaar te zetten. Maak een account aan in de app en ga naar de instellingen. Kies dan voor ‘Alleen goedgekeurde content’. Je kunt nu video’s selecteren die zichtbaar zijn in dit account.

Klik hier om YouTube Kids voor iPhone of iPad te downloaden.

Klik hier om YouTube Kids voor Android te downloaden.

Klik hier om de handleiding van Google voor YouTube Kids te bekijken.

Meer leerzame apps? Bekijk dan zeker mijn top 100 leerzame apps voor de basisschool!

Wil je meer weten over deze pen? Klik op de afbeelding.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Hey Sander, veel leerkrachten maken nu instructiefilmpjes en zetten die op YouTube. Die komen echter niet (automatisch) op YouTube kids terecht, waardoor kinderen die netjes de instellingen op hun tablet of laptop op YouTube Kids hebben staan, de instructiefilmpjes niet op hun device kunnen kijken. Ik weet dat jij jouw filmpjes op Vimeo zet, maar dat is een betaalde omgeving en dus voor veel leerkrachten geen optie. Zelf probeer ik uit te zoeken of je linkjes van de filmpjes direct vanaf Sharepoint kunt delen. Wat zou jouw tip hiervoor zijn als je geen Vimeo hebt?
    Dank alvast! Groet, Annefloor

    1. Hoi Annefloor. Ik zet de filmpjes dan in een Dropbox of Google drive en deel daar de link van. Het is erg vervelend dat niet alle filmpjes inderdaad te bekijken zijn via YouTube kids. Helaas kan je niet zelf aangeven dat je filmpjes er moeten komen te staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.