8 nieuwe functies in Prowise Presenter 10 – Grootste update ooit

Prowise Presenter 10 is vernieuwd en Prowise noemt dit de grootste update ooit. Prowise heeft geluisterd naar leerkrachten en heeft veel gevraagde functies toegevoegd in hun gratis software. Je moet hierbij denken aan functies zoals afbeeldingen importeren, bewerk selecties uit een tekstvak en een presentatie exporteren naar een PDF. Je kunt er direct gratis mee aan de slag via https://presenter10.prowise.com. In deze blog en video zet ik alle nieuwe functies voor je op een rij.

Deze blog en video zijn in samenwerking met Prowise tot stand gekomen.

In deze video laat ik je alle nieuwe functies van Prowise Presenter 10 zien

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

1. Nieuwe interface

Zoals je ziet is het hamburgermenu rechtsboven verdwenen. Op een groot touchscreen in het klaslokaal kon je hier niet goed bij. Daarom zijn de functionaliteiten uit het hamburgermenu opgesplitst en verplaatst naar de onderkant van het scherm. Zo heb je alle opties binnen handbereik (letterlijk en figuurlijk). 

De knoppen zijn aangepast en hebben een frisse look gekregen.

De werkbalk is gebruiksvriendelijker ingericht (inclusief aanwijs- en bewerkknop)

De full screen-knop is verplaatst naar de paginanavigatie, zo kun je nog sneller werken.

De paginamanager klapt voortaan in de breedte uit in plaats van in de hoogte. Je kunt zo ook makkelijker pagina’s wisselen. En door op puntjes te klikken: kun je een hele pagina kopiëren en plakken naar ander tabblad. In de video hierboven laat ik zien hoe dit werkt.

2. Screenshot invoegen

Een top functie is het toevoegen van een screenshot. Klik op de de camera knop en je kunt een ander scherm wat je hebt openstaan eenvoudig toevoegen aan je presentatie. Dit scheelt veel tijd en werk. Het is vliegensvlug en een functie die onmisbaar is. Nu al.

3. Tekstverwerker

Bewerk selecties uit een tekstvak. Zo kun je een apart woord of aparte letter bijvoorbeeld voorzien van een andere kleur. Tekstinstellingen, zoals lettertype en -grootte, worden onthouden wanneer een nieuw tekstvak wordt aangemaakt.

4. Afbeeldingen importeren

De knop om rechtstreeks afbeeldingen of geluiden te importeren is toegevoegd aan de mediabibliotheek. Je hoeft dus geen drag and drop meer te gebruiken (kan wel).

5. Eigen content gebruiken

Deze mappen zijn toegevoegd aan de mediabibliotheek. Hierdoor is het vanaf nu mogelijk om open tools te vullen met eigen content. Handig om je eigen memory te maken bijvoorbeeld.

6. Exporteren naar PDF

Het voordeel van Prowise Presenter is dat je het overal en altijd kunt benaderen vanuit een internet browser. Maar soms wil je je les ook offline kunnen delen. Daarom kun je je les nu eenvoudig exporteren naar een PDF of ander digitaal bestand.

7. Nieuwe tool: Plattegrond Klaslokaal

Maak een plattegrond van je klaslokaal, zodat leerlingen weten op welke plek ze mogen zitten. Voeg ook ramen, deuren en verschillende devices toe.

8. NTR SchoolTV

Vanuit de mediabibliotheek kun je NTR Schooltv-video’s toevoegen aan je Presenter-bestand. Je kunt ook selecteren voor welke leeftijd je video’s zoekt. Dit geeft eindeloze mogelijkheden om je les te verrijken.

Goed om te weten: Preview modus

Functies die op het moment nog in ontwikkeling zijn, worden in de preview modus geplaatst. Deze modus kan worden ingeschakeld in het instellingenmenu. De samenwerkingsfunctie is verplaatst naar de preview modus.

Ook zijn de 3D-modellen vernieuwd (helderder, scherper) en laden sneller in. Bijvoorbeeld: Romeinse soldaat / Paard van Troje / VOC.

Probeer deze nieuwe functies direct gratis uit via https://presenter10.prowise.com. Heb je nog geen account. Deze kun je gratis aanmaken.

Gratis e-learning: Gebruik je digibord als een pro

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

Wil jij het digitale schoolbord zo goed mogelijk inzetten? En ben je benieuwd welke software je daarvoor kunt gebruiken? In mijn nieuwe e-learning leer ik je alles over de beamer of touchscreen in je klas en laat je zien hoe jij deze optimaal kunt gebruiken. Ik ben erg blij met deze nieuwe cursus. De e-learning is tot stand gekomen in samenwerking met Prowise.

Voor wie is de e-learning gemaakt?

De E-learning is gemaakt voor professionals die werken met een digitaal schoolbord in de klas. Van peuters tot groep 8 komen er tips voorbij waar jij direct mee aan de slag kunt. Alle tools die voorbij komen zijn gratis te gebruiken en kun jij dus ook direct uitproberen. 

Wat ga ik je leren tijdens de e-learning? 

Bijna elke klas in Nederland heeft een digitaal schoolbord, steeds vaker een touchscreen. Leuk zo’n scherm in je klas, maar wat kan je er allemaal mee? In deze cursus leer je welke tools jij kunt inzetten en ga je aan de slag met belangrijke basisvaardigheden. Zo ga je straks te werk als een pro tijdens je lessen. 

Onder andere de volgende leerdoelen komen tijdens de E-learning aan bod: 

 • Basisfuncties van digibordsoftware leren kennen 
 • Lessen opslaan, delen en kant-en-klare lessen zoeken
 • 300+ educatieve tools vinden, aanpassen en combineren
 • 3D-modellen, video’s, afbeeldingen, geluiden en achtergronden gebruiken
 • Spelenderwijs leren in je lesaanbod opnemen
 • Interactie tussen devices en het touchscreen creëren 
 • Op een speelse manier de aanwezige kennis testen
 • Leerlingen hun gemaakte werk op het touchscreen laten ‘streamen’
 • Digitaal aantekeningen maken en over bestaande websites schrijven

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hi Sander,

  Ik zit met twee problemen op Prowise 10 t.o.v. Prowise 9, misschien kun jij me ermee verder helpen:
  1) De gum: het lukt me niet om kleine stukjes te gummen, hij pakt nu meteen de hele lijn en haalt die weg.
  (Ook als je de gum op heel klein zet, itt Prowise 9, daar kon je gewoon precies gummen).
  2) De werkbalk: Die blijft in beeld dus die moet ik dan verschuiven, bij Prowise 9 verdween die gewoon. Dus als ik het potloodje ‘aan’ zet, blijft die omhoog staan.

  1. Dag Esther,

   Je opmerkingen zijn bij ons (Prowise) bekend. We werken er hard aan om ze zo snel mogelijk live te zetten. Onze programmeurs zijn er druk mee bezig. Houd onze social-kanalen in de gaten. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je uiteraard altijd aankloppen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.