| |

Leerzame taalspelletjes voor in de klas

Ik ben een enorme fan van spelletjes. Thuis hebben wij een grote verzameling en ook in de klas vind ik het heel tof om spellen in te zetten. Ook mag ik zelf spellen bedenken bij Kleuteruniversiteit. In deze blog leg ik leerzame taalspelletjes op een rij van Asmodee en kun je het Kleurenmonster bordspel winnen!

Gebruik je fantasie en ontdek de leukste spelletjes

Het is niet voor iedereen makkelijk om zijn/haar fantasie te gebruiken. Ook voor jonge kinderen kan dit een uitdaging zijn. Soms vinden zij het lastig om te lezen, rekenen of schrijven. Kinderen kunnen dir leren met leuke educatieve spelletjes! Ga aan de slag met fictieve verhalen over feeen en draken, laat ze alle dieren uit de dierentuin beschrijven en prikkel hun fantasie op creatieve wijze. Voor de taalontwikkeling van kinderen is het vertellen van verhalen en het luisteren naar verhalen belangrijk.

Van Asmodee NL ontving ik een hele doos vol met toffe spellen. Hieronder zet ik ze voor je op een rij.

Story Cubes Classic

Omschrijving: Speel Rory’s Story Cubes door de dobbelstenen te gooien en een verhaal te maken rondom de 9 zichtbare afbeeldingen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden. Laat je creativiteit dus de vrije loop. Dankzij de onbeperkte mogelijkheden bieden de Story Cubes uren aan speelplezier voor alle leeftijden. De Rory’s Story Cubes zijn onder andere te gebruiken als verhaaltjes voor het slapengaan, verhalen voor onderweg, praten en luisteren, creatieve inspiratie en als ijsbrekers.

Dit is een goedkoop maar multifunctioneel spel. Je kunt de dobbelstenen bij elk thema of onderwerp gebruiken. Voor kleuters is het minder belangrijk om een verhaal te maken met alle dobbelstenen, maar is het al super tof als ze twee dobbelstenen kunnen combineren tot een verhaal. Zeker een aanrader voor in iedere klas.

Dobble Classic

Omschrijving: Er zijn 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Je kunt vijf spelvariaties spelen met Dobble. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool? 

Ook al zo’n leuk, simpel en niet duur spel. Ik word hier heel zenuwachtig van en heb er niet altijd zin in. Maar veel kinderen vinden het fantastisch. Ze kijken geconcentreerd naar de kaarten en zoeken het identieke symbool. Wist je dat er ook allerlei andere varianten van dit spel zijn?

Dixit Basisspel

Omschrijving: Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Dit spel had ik nog nooit gespeeld, maar ik was er wel heel nieuwsgierig naar. Het spel is geschikt voor 3 tot 6 spelers en is te gebruiken vanaf groep 4. Kinderen moeten steeds iets omschrijven en dat maakt het zo goed voor de taalontwikkeling. Ze worden uitgedaagd om creatief met taal om te gaan.

Concept Kids Dieren

Omschrijving: Concept Kids Dieren is de kids versie van Concept die geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Dit spel is een coöperatief spel, waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt.  Gebruik de iconen op het spelbord om andere familieleden zoveel mogelijk dieren te laten raden en samen te winnen. Nadat je 12 dieren geraden hebt, bepaal je je totaalscore en probeer je deze score steeds weer te verbeteren!

Met Concept Kids dieren leren kinderen allemaal nieuwe dingen over dieren. Wat ik vooral zo goed vind aan dit spel is dat ze kenmerken van dieren moeten omschrijving en ze zo aan hun taalontwikkeling werken en heel veel nieuwe dingen leren. Ook voor kleuters al prima te spelen.

Het Kleurenmonster Bordspel

Het Kleurenmonster is een coöperatief bordspel dat zeer jonge kinderen helpt om hun emoties te herkennen en te beheersen. De spelers moeten samenwerken om alle emotietokens op de juiste plaats te krijgen.

Dit spel is echt favoriet bij kinderen in mijn klas. Eindeloos kunnen ze ermee spelen. Het spel sluit goed aan bij de boeken en is eenvoudig zelf te spelen door kleuters. Ook in dit spel komen de emoties van het Kleurenmonster terug. Het is niet alleen een leuk spel, maar ziet er ook nog heel gaaf uit.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.