| |

Luisterspel en Bee-bot mat voor het thema Bij Mij thuis – Digitale tips voor de Kinderboekenweek

Uiteraard heb ik weer een heleboel digitale tips voor de Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema Bij Mij thuis en daar heb ik een luisterspel en Bee-bot mat voor gemaakt. Daarnaast deel ik in deze blog ook materialen die ik voor andere thema’s heb gemaakt, maar die prima passen bij het thema Bij Mij thuis!

Oefen met begrijpend luisteren en woordenschat

Laat de kinderen de herfst en het thema bij thuis ervaren met deze leuke luisterspellen. De opdrachten zijn simpel en doelgericht: breng elke kabouter naar zijn eigen huis en bij het andere luisterspel moeten de mensen op de juiste plek in het huis komen. Om de opdracht te kunnen volbrengen moeten de kinderen goed luisteren. Een goede oefening voor veel kleuters.

Waarom een Luisterspel?

In mijn kleutertijd was er ontwikkelingsmateriaal met cassettebandjes. Pure magie vond ik dat: luisteren naar zo’n bandje en dan de opdracht uitvoeren. Thuis kon ik ook enorm genieten van bijvoorbeeld het hoorspel van Pluk van de Petteflet. Dit plezier wil ik ook bezorgen aan deze generatie kinderen. Daarom heb ik verhalen en opdrachten gemaakt waar de kinderen naar kunnen luisteren en heb ik koptelefoons aangesloten op de tablets in de klas. In dit artikel laat ik je zien hoe je kinderen alleen met audio kunt uitdagen en dat het dus soms goed is dat een beeldscherm uitstaat.  

Wil je het hele artikel lezen? Ga da naar Kleuteruniversiteit Magazine: https://www.kleuteruniversiteitmagazine.nl/art/50-6439_Zet-dat-scherm-uit

Waar wonen de kabouters?

Dit luisterspel sluit helemaal aan bij de herfst en thema Bij Mij Thuis. De kinderen scannen de QR code en luisteren naar ingesproken opdrachten. Het doel is om de kabouters bij het juiste huis of paddenstoel te plaatsen.

  • Niveau 1: De kinderen luisteren naar een korte omschrijving van de kabouter en horen het huisnummer van de paddenstoel. De kinderen plaatsen de juiste kabouter bij het juiste huisnummer.
  • Niveau 2: De kinderen luisteren naar een korte omschrijving van de kabouter en de paddenstoel. Ze zoeken de juiste paddenstoel en kabouter bij elkaar.
  • Niveau 3: Gelijk aan opdracht 2, maar nu krijgen de kinderen ook nog een plaatsbepaling te horen. Het doel is de kabouter op precies de juiste plek te plaatsen bij de juiste paddenstoel.

Luisterspel Bij Mij Thuis

Luister naar de opdrachten en plaats de mensen op de juiste plaats in het huis. Met dit luisterspel kunnen kinderen oefenen met begrijpend luisteren en de woordenschat rondom het thema Bij Mij thuis!

Let op! Het product dat je koopt is een digitale download.
Schaf dit product aan en je kunt de bestanden gelijk downloaden.
De materialen dien je daarna zelf uit te printen. 

Het luisterspel gratis downloaden? Sluit het Meester Sander Abonnement af. Alle informatie over het abonnement vind je op: www.meestersander.nl/abonnement

Programmeren in de kinderboekenweek

Van 7 t/m 22 oktober is de codeweek. De codeweek valt deels samen met de Kinderboekenweek, dus wat is er leuker dan dit te combineren? Zo heb ik een Bee-bot mat van een huis gemaakt. De mat is er in 4×4 en 6×6 vakjes. Bij de mat zitten opdrachtkaarten en antwoordkaarten. Ook kun je de opdrachten laten voorlezen door de tablet.

Verander de Bee-bot in een postbode

Laat de Postbode de bireven bezorgen bij het juiste huis. Deze mat gebruik ik altijd bij het thema kerst, maar kan ik dit jaar al eerder gebruiken! De kinderen vinden het vooral leuk om de kaarten in de rugzak van de postbode te doen.

In deze video zie je de Bee-bot mat post. In de download vind je een winter en zomerversie van de mat. Ook zijn er naast kerstkaarten ook gewone enveloppen die je kunt gebruiken.

Lessen en spelletjes voor op je digibord

Prowise heeft kant-en-klare Presenter-lessen voor je gemaakt die je kan inzetten tijdens de Kinderboekenweek.  

In totaal hebben zij 5 lessen ontwikkeld:

  • Een introductieles – Met een overzicht van de uitgelichte boeken, het themalied en gedicht
  • Een les voor groep 1-2 – Bij ons in de straat
  • Een les voor groep 3-4 – Dit is mijn huis
  • Een les voor groep 5-6 – Kinderen van ver
  • Een les voor groep 7-8 – Het ministerie van oplossingen en het veel te volle huis

https://my.prowise.com/nl-NL/collectie/kinderboekenweek-2023/

TinyTap spelletje – Woordenschat huis

Thema Bouw een huis

Apps bij het thema Bij Mij Thuis

Toca House

https://apps.apple.com/nl/app/toca-house/id495680460

Toca Builders

https://apps.apple.com/nl/app/toca-builders/id652077009

Meer inspiratie:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.