| |

Adaptief lesgeven met Prowise GO – Op bezoek in groep 5 bij meester Wilco

Een bezoek aan een andere school is altijd leuk en daarom neem ik jullie in deze blog mee naar een school in het midden van het land. Ik ga op bezoek bij groep 5 van meester Wilco. Op uitnodiging van Prowise mag ik een kijkje nemen in zijn klas en laat Wilco mij zien hoe hij werkt met Prowise GO. Volgens Prowise is dit het enige onderwijsplatform inclusief slimme software en IT-beheer voor je school. Wij gaan er achter komen door een kijkje te nemen in groep 5 en een ochtend mee te draaien.   

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Prowise.

Een les van Meester Wilco

Wat een voorbeeld is meester Wilco. Ik loop zijn klas in en de kinderen zijn fantastisch aan het werk. Je merkt aan alles dat dit niet speciaal voor het bezoek is, maar dat de kinderen dit gewend zijn. Wilco legt een aantal sommen uit op het Prowise-bord en de kinderen geven antwoord met hun wisbordjes. Daarna gaan ze op hun Chromebook de sommen verder oefenen. Wilco loopt rond en helpt kinderen. Na twee rondes door de klas heb ik even tijd om met hem te praten. Hij zit achter zijn bureau en laat het dashboard zien waarop hij de oefeningen heeft klaargezet. Ook kan hij meekijken op alle schermen van de kinderen. Wilco vertelt dat hij erg blij is met deze functie, want zo kan hij precies zien wat alle kinderen doen en hulp bieden als dat nodig is. 

Wat is Prowise GO?

Zelf ben ik fan van Prowise Presenter 10 en de digiborden. Maar Prowise GO is voor mij nieuw. Prowise GO gaat veel verder dan alleen het digibord en de software op het bord. Het is een complete ICT-oplossing voor je school. Wilco legt uit dat de ICT binnen hun school helemaal verzorgd wordt door Prowise. Van de digiborden tot de Chromebooks. Op zijn bureau heeft hij een all-in-one touchscreen staan. 

Op al deze apparaten kan hij inloggen en direct aan de slag met zijn eigen dashboard. Hiervandaan kan hij werk klaarzetten voor de kinderen, maar dit dashboard is ook geïntegreerd met alle onderdelen die hij als leerkracht nodig heeft.

In deze video vertelt Wilco alles over het werken met Prowise GO en krijg je een inkijkje in zijn klas: 

Voordelen van het GO Portaal

De grootste voordelen van het werken met Prowise GO en het GO-portaal zet ik voor je op een rij. Deze voordelen komen niet van de website van Prowise, maar zijn de punten die ik heb gehaald uit het gesprek met Wilco en zijn lessen: 

 • De leerkracht is de bepalende factor in het klaslokaal en bepaalt wat de leerlingen gaan doen. 
 • Je kunt eenvoudig linkjes en opdrachten sturen naar de apparaten van de leerlingen. 
 • Pauzeer alle schermen tegelijk, zodat de leerlingen alle aandacht hebben voor jou.
 • Draadloze verbinding tussen alle apparaten. Laat bijvoorbeeld het scherm van een leerling snel en eenvoudig zien op het touchscreen voor in de klas.

Adaptieve software in Prowise Learn

Nog een voordeel van Prowise GO is de toevoeging van Prowise Learn. Dit is adaptieve software waarmee kinderen kunnen oefenen met rekenen, taal en Engels. Bij Wilco in de klas zijn de kinderen gek op de oefeningen in Rekentuin en Taalzee. In onderstaande video leggen de kinderen en Wilco uit hoe zij werken met Rekentuin.

Kinderen leggen uit wat Rekentuin is

Vanuit de GO-portal laat Wilco zien dat hij stof kan klaarzetten voor de leerlingen in zijn klas. De adaptieve software zorgt ervoor dat de kinderen altijd opdrachten krijgen op hun eigen niveau. De leerkracht kan wel bepalen met welk leerdoel de kinderen aan de slag gaan. Voor elke opdracht die kinderen maken krijgen zij muntjes. De muntjes kunnen weer ingewisseld worden voor prijzen.

Conclusie van mijn bezoek

Erg tof om te zien hoe Wilco zijn klas lesgeeft. Ook snap ik helemaal waarom ik uitgenodigd ben door Prowise. Prowise GO is echt een ideale oplossing en zorgt voor een complete ontzorging. Omdat alles geïntegreerd is werkt het super fijn voor de leerkracht en de leerlingen. Het grootste voordeel vind ik de adaptieve software en de mogelijkheden om als leerkracht met een klik alles klaar te zetten voor de kinderen. Bekijk ook zeker de video’s die bij deze blog horen om een echt kijkje te krijgen in de klas van meester Wilco. Wil je meer weten over Prowise GO? Ga dan naar: https://www.prowise.com/nl/online-leeromgeving-prowise-go/

Alles uit je digibord halen? Volg dan de gratis e-learning: Gebruik je digibord als een pro. 

Wil jij het digitale schoolbord zo goed mogelijk inzetten? En ben je benieuwd welke software je daarvoor kunt gebruiken? In mijn nieuwe e-learning leer ik je alles over de beamer of touchscreen in je klas en laat je zien hoe jij deze optimaal kunt gebruiken. Ik ben erg blij met deze nieuwe cursus. De e-learning is tot stand gekomen in samenwerking met Prowise.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor de e-learning

Voor wie is de e-learning gemaakt?

De E-learning is gemaakt voor professionals die werken met een digitaal schoolbord in de klas. Van peuters tot groep 8 komen er tips voorbij waar jij direct mee aan de slag kunt. Alle tools die voorbij komen zijn gratis te gebruiken en kun jij dus ook direct uitproberen. 

Wat ga ik je leren tijdens de e-learning? 

Bijna elke klas in Nederland heeft een digitaal schoolbord, steeds vaker een touchscreen. Leuk zo’n scherm in je klas, maar wat kan je er allemaal mee? In deze cursus leer je welke tools jij kunt inzetten en ga je aan de slag met belangrijke basisvaardigheden. Zo ga je straks te werk als een pro tijdens je lessen. 

Onder andere de volgende leerdoelen komen tijdens de E-learning aan bod: 

 • Basisfuncties van digibordsoftware leren kennen 
 • Lessen opslaan, delen en kant-en-klare lessen zoeken
 • 300+ educatieve tools vinden, aanpassen en combineren
 • 3D-modellen, video’s, afbeeldingen, geluiden en achtergronden gebruiken
 • Spelenderwijs leren in je lesaanbod opnemen
 • Interactie tussen devices en het touchscreen creëren 
 • Op een speelse manier de aanwezige kennis testen
 • Leerlingen hun gemaakte werk op het touchscreen laten ‘streamen’
 • Digitaal aantekeningen maken en over bestaande websites schrijven

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.