|

Dit moet je als eerste doen als je een Chromebook koopt – 9 Tips voor studenten en leerkrachten

Een Chromebook is een laptop vol mogelijkheden, maar wat mij opvalt is dat veel collega’s nog niet alle mogelijkheden van een Chromebook kennen. Daarom leer ik je in deze blog alles over het gebruik van een Chromebook en wat jij als eerste moet doen wanneer je een nieuwe Chromebook uit de doos haalt.  

1. Krijg heel veel voordeel als je een Chromebook koopt 

Heb je een nieuwe Chromebook gekocht, dan moet je zeker gebruik maken van alle gratis extra’s die je van Google krijgt. Wat dacht je van YouTube zonder reclame, gratis Canva Pro en heel veel extra opslag! Meer informatie vind je op de website van Google.  

2. Ga aan de slag met sneltoetsen op je Chromebook 

Mijn vrouw Merel kent altijd alle sneltoetsen. Ik zie bij haar hoe snel dit werkt en daarom leer ik er ook steeds meer uit mijn hoofd. De meest standaard sneltoetsen werken ook op een Chromebook, zoals:  

Crtl + x = Knippen 

Ctrl + c = Kopiëren 

Ctrl + v = Plakken 

Ctrl + z = Ongedaan maken 

Maar er zijn nog veel meer sneltoetsen. In de Chromebook vind je ook een heel handig overzicht van deze toetsen. De sneltoets om deze te openen is: 

CRTL + ALT + / = Overzicht van Sneltoetsen 

Dit zijn de sneltoetsen die ik vaak gebruik op mijn Chromebook:  

Alt + Backspace = delete 

Alt + Vergrootglas = Caps Locks aan of uit 

Ctrl + + = vergroten van de tekst 

Ctrl + – = verkleinen van de tekst 

Ctrl + H = geschiedenis openen 

Shift + Ctrl + Alt + t = Schakelen tussen tablet en laptopmodus 

Shift + Zoeken = App Scherm  

Ctrl + Vraagteken = Open de Chromebook handleiding 

Ctrl + vensters weergeven = Schermafbeelding maken 

Ctrl + Shift + vensters weergeven= Schermafbeelding van een deel van het scherm  

Meer sneltoetsen vind je op de website van Google.  

3. Start je favoriete websites in een keer op 

Wanneer ik ‘s ochtends start met werken heb ik altijd een aantal vaste websites die ik opstart. Tegenwoordig doe ik dat met 1 klik. In de Chromebrowser op je Chromebook is daar een heel handig trucje voor. Als eerste moet je weten dat je een website kan toevoegen als een bladwijzer door op het sterretje te klikken. Je hebt nu een bladwijzer aangemaakt. Om de bladwijzer zichtbaar te maken klik je op:  

CRTL + Shift + B = Laat je bladwijzers zien 

Nu ga je een bladwijzer mak aanmaken. Hiervoor open je het bladwijzerbeheer. Die doe je met de volgende sneltoets: 

Crtl + Shift + O = Bladwijzerbeheer openen 

Klik op de drie puntjes en maak een map aan. Nu kun je hier bladwijzers aan toevoegen door de bladwijzer te bewerken. Klik met je rechtermuisknop op de bladwijzer en bewerk de bladwijzer. Je kiest de map die je net hebt aangemaakt. Voeg alle websites toe die je ‘s ochtends nodig hebt.  

Wanneer je ‘s ochtends je Chromebook opent klik je op Ctrl + linkermuisknop voor het openen van alle websites uit deze map. Alle websites uit het mapje openen nu in een keer.  

4. Maak gebruik van de zoekfunctie 

Op alle apparaten zit tegenwoordig een hele goede zoekfunctie. Deze gebruik ik erg vaak, want zo kan ik supersnel alles vinden wat ik nodig heb. Op je Chromebook vind je een app overzicht. Daarboven heb je een zoekbalk. Deze kun je gebruiken om te zoeken op je apparaat, in apps en op internet. Dit werkt supersnel. Wanneer je in de Chromebrowser aan het werkt ben druk je op Crtl + F om eenvoudig en snel te zoeken op een website of in een Google docs document.  

5. Maak een ergonomische werkplek 

Het is erg belangrijk om een goede werkplek te hebben. De gemiddelde student en leerkracht brengt heel wat uren achter zijn Chromebook door. Ik raad je dan ook aan om een extern toetsenbord en een losse muis aan te schaffen. Van Coolblue ontving ik het Logitech K380 toetsenbord en de Logitech Pebble M350 muis. Deze apparaten werken supersnel en simpel met je Chromebook samen. Je kunt ze verbinden via bluetooth. Het grootste voordeel van het toetsenbord is dat deze aan 3 apparaten tegelijk kunt koppelen. Zo kun je eenvoudig typen op je Chromebook en je smartphone.   

Voordelen Logitech K380 toetsenbord: 

 • Mooi en strak design 
 • Fijn en stil toetsenbord 
 • Eenvoudig te koppelen aan meerdere apparaten. Je wisselt eenvoudig met sneltoetsen tussen de apparaten.  
 • Werkt met elk apparaat 

Voordelen Logitech Pebble M350 Muis: 

 • Fijn om vast te houden 
 • Erg stil, je hoort de klik bijna niet 
 • Te verbinden via bluetooth of draadloos met USB 
 • Mini USB stick zit verwerkt in de muis, zo raak je deze nooit kwijt 

6. Verander je cursor in een Bitmoji 

Dit is een erg leuke tool voor leerkrachten en studenten. Neem jij instructiefilmpjes op of deel jij je scherm met je Chromebook? Met deze extensie verander jij je muis in Google Chrome in een ander voorwerp. Dit kan zelfs een bitmoji van jezelf zijn, maar kan ook elk ander plaatje zijn. De extensie kan je gratis downloaden via de Chrome Webstore.  

7. Zo maak je een werkblad digitaal op een Chromebook 

Veel scholen hebben nog papieren werkbladen en methodes. Met Google Jamboard maak je hier eenvoudig een digitaal werkblad van. In deze video wordt dit stap voor stap uitgelegd:  

8. Maak de beste stopmotion filmpjes met een webcam  

Een favoriete activiteit is het maken van stopmotion filmpjes. De video’s zijn ook al prima te maken door een kleuter. Met een Chromebook kun je eenvoudig een video met maken de website: www.Cloudstopmotion.com 

Nu heb ik nog een handige tip. Van Coolblue ontving ik de Logitech C270 HD Webcam. De webcam is natuurlijk handig voor alle videogesprekken en het opnemen van instructievideo’s. Maar met deze webcam kun je nog betere stopmotionvideo’s maken. Je plugt de webcam in via USB en plaats deze bij de scene die je wilt opnemen. In Cloudstopmotion selecteer je de webcam en nu kun je nog eenvoudiger een stopmotion video maken. Zo maak je een stop motion video op een Chromebook – Tip van Meester Sander 

Logitech C270 HD Webcam voordelen: 

 • HD-video in 720p en 30fps 
 • Breedbeeld video in een hoek van 60 graden 
 • Ingebouwde microfoon die het achtergrondgeluid filtert.  
 • Past op elk apparaat  

9. Aan de slag met educatieve apps en websites  

 Nog veel meer tips vind je in mijn blog over apps en websites voor de Chromebook. Daar vind je ook de winnaar van de Chromebook die ik mocht weggeven.  

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Coolblue.  

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.