De Pro-bot is de Bee-bot voor de bovenbouw

De Pro-bot is de opvolger van de Bee-bot en Blue-bot en is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool. Al jaren werk ik met verschillende robots in de klas. In de voorbereiding op het lesgeven in OntdekPunt Meppel ben ik robots aan het bekijken die je kunt gebruiken in de groepen 6, 7 en 8. Een van deze robots is de Pro-bot. In deze blog laat ik zien hoe de Pro-bot werkt en wat jij ermee kunt in de klas.

De Pro-bot en opdrachtenkaarten heb ik ontvangen om een review van te maken

In deze video laat ik de Pro-bot zien en zie je de robot in actie:

De functies op de Pro-bot

De Pro-bot ziet eruit als een auto, maar heeft maar twee echte wielen. Aan de onderkant van de robot vind je verschillende sensoren, de batterijen en de aan/uit knoppen. Op de bovenkant vind je een heleboel verschillende knoppen en een display. Op het display kun je zien wat je geprogrammeerd hebt. De knoppen en de tekst op het display is in het engels. Aan de bovenkant zit ook een gat om een pen of cameramount in te steken. Bekijk alle functies op onderstaande afbeeldingen:

De Pro-bot laten rijden

De Pro-bot laten rijden is heel eenvoudig wanneer je de Bee-bot al eerder hebt gebruikt. Je drukt op de pijltjes en daarna op GO om de robot te laten starten. Het grootste verschil is dat er ook tekst op het display verschijnt. Erg handig, want het programmeren kun je op de Pro-bot een stuk ingewikkelder maken.

Centimeters en graden aanpassen

De Pro-bot rijdt standaard 25 cm vooruit en maakt een draai van 90 graden. Door de invoertoetsen te gebruiken kun je dit helemaal naar eigen wens aanpassen. Zo wordt het programmeren echt een uitdaging. Druk je op vooruit dan verschijnt er op het scherm Fd. Dit staat voor Forward. Je kunt nu een getal achter Fd typen. Dit is het aantal centimeters. Wanneer kinderen met de bochten aan de slag gaan is het handig dat ze kunnen rekenen met graden.

Dat kan korten: Herhaling (Rpt)

Je kunt de robot ook herhalende opdrachten geven. Dit doet je met de knop Rpt[ tussen de haken voer je in welke taak de robot moet herhalen. Bijvoorbeeld een vierkant kun je zo programmeren: Rpt4[ – Fd – Rt – ] – GO
Geef je geen cijfer op achter Rpt, dan herhaalt de robot het programma 255 keer. Je kunt ook een herhaling in een herhaling gebruiken. Hierdoor kan je nog korter programmeren.

Verkort programmeren met Procedures

Heb je een bepaalde code vaak nodig, dan kun je gebruik maken van procedures. Een procedure kun je instellen in het menu. Je kunt 32 procedures opslaan in het menu., Je kunt de procedure oproepen door op de knop Proc te drukken met het bijbehorende getal erachter. De Pro-bot zal nu de procedure uitvoeren. Door meerdere procedures te maken kun je met heel weinig code een ingewikkelde route maken. n

Sensoren en procedures

De sensoren op de Pro-bot kun je ook aansturen met procedures. Zo kun je eenvoudig instellen wat er moet gebeuren wanneer de Pro-bot ergens tegenaan rijdt. De sensor aan de voorkant wordt dan ingedrukt en de Pro-bot zal de procedure uitvoeren. Na de procedure gaat de robot weer verder met het normale programma. Je kunt in het menu de sensoren aan en uit zetten.

Extra opties

De Pro-bot heeft nog een aantal opties. Zo kan de Pro-bot tekenen. Je stopt een stift in het midden en de robot laat een lijn achter. Zo kun je kinderen uitdagen om een figuur te maken. Ook zitten er gaten op de robot waar je knexx op kunt plaatsen. Je kunt zo iets bouwen op de Pro-bot.

Pro-Bot aanschaffen + Programmeeropdrachten

Bij De Rekenwinkel vind je een handleiding met programmeeropdrachten voor de Pro-bot.

https://www.derekenwinkel.nl/programmeren-en-robots/pro-bot/pro-bot.html

Opdrachtkaarten voor de Pro-bot

Deze set bevat 35 opdrachtkaarten, waardoor kinderen uit groep 6, 7 en 8 zelfstandig aan de slag kunnen met Pro-Bot. Er zit een opbouw in waardoor kinderen eerst kennis maken met de pijltjestoetsen. Al snel leren ze het zelf instellen van de afstanden en hoeken en maken ze kennis met herhalingen. Met deze kennis kunnen ze allerlei geometrische figuren programmeren. De opdrachten zijn uitdagend. Antwoorden staan op de achterzijde van de kaart. 

De set is vervaardigd door Suzanne Maas en wordt in samenwerking met Maakotheek en Science Centre Delft uitgegeven.

Pro-Bot instructievideo’s

Les 1. Uitleg Pro-bot

Les 2. Lengte en graden aanpassen

Les 3. Herhalen

Les 4. Procedures

Les 5. Sensoren

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.