| |

Oefen met begrijpend luisteren met de luisterspellen voor de zomer

Ontdek de magie van luisterspellen: een unieke manier om de luistervaardigheden van kinderen te ontwikkelen en hun leerervaring te verrijken. Audio speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van kinderen, en daarom heb ik besloten om het klassieke concept van cassettebandjes naar het moderne tijdperk te brengen. Met behulp van eenvoudig toegankelijke technologie, zoals QR-codes en mijn opgenomen instructies, kunnen kinderen zich onderdompelen in spannende luisteravonturen. Of het nu gaat om het bereiden van ijsjes of het creëren van een kleurrijk strandlandschap, deze luisterspellen stimuleren de aandacht, het begrip en de creativiteit van kinderen. Laat me je voorstellen aan twee boeiende luisterspellen: “IJsjes” en “Strand”.

Waarom moet je aan de slag gaan met een luisterspel?

Audio speelt een enorm belangrijk rol bij de ontwikkeling van kinderen. Je kunt hierbij denken aan taalvaardigheid, cognitieve ontwikkeling, sociaal-emotioneel groei en creativiteit. Het goed kunnen luisteren en informatie te begrijpen is daarbij er belangrijk. Audioactiviteiten zoals het luisteren naar verhalen, liedjes of instructies helpen kinderen bij het ontwikkelen van hun luistervaardigheden.

Daarom ben ik aan de slag gegaan met luisterspellen. Zelf luisterde ik als kind thuis veel naar cassettebandjes. Ook in de klas werden deze gebruikt bij spelletjes. Ik heb met de luisterspellen dit naar het nu gebracht. De audio heb ik opgenomen met mijn telefoon en online geplaatst. De kinderen scannen de QR-code en kunnen nu luisteren naar de opdrachten.

Een kind leert van de luisterspellen om aandachtig te luisteren, belangrijke details op te pikken en informatie te verwerken. Dit is iets wat ik ook samen met het kind kan doen, maar door het op te nemen kunnen kinderen er veel vaker mee oefenen.

Luisterspel IJsjes

De kinderen scannen de QR code en luisteren naar Meester Sander. Ze krijgen van Meester Sander een bestelling door. Ze hebben hiervoor de ijsbolletjes nodig en de versiering. Van elke opdracht zijn een rustige en snelle versie beschikbaar. Je kunt als leerkracht zelf bepalen welke de kinderen gaan doen. De antwoorden van de rustige en snelle versie zijn identiek. De kinderen kunnen met de antwoordkaarten zelf nakijken of ze het goed hebben gedaan.

Luisterspel Strand

De kinderen scannen de QR code en luisteren naar Meester Sander. Eerst krijgen ze te horen welke materialen ze nodig hebben voor de luisteropdracht. Daarna krijgen ze opdrachten om de juiste strandlakens en vissen en schelpen op de juiste plek te plaatsen. De plekken in de zee en op het strand worden aangeduid met de getallen van 1 t/m 12. De kinderen plaatsen dus het juiste plaatje op het juiste getal. Klaar? Dan kunnen ze de opdracht zelf nakijken met de antwoordkaarten.

Download de luisterspellen Exclusief in het Meester Sander Abonnement

De luisterspellen IJsjes en Strand zijn exclusief te downloaden door abonnees. Het Meester Sander abonnement vind je op mijn aparte website: https://abonnement.meestersander.nl. Zodra je een abonnement hebt afgesloten heb je direct toegang tot alle materialen die je op mijn website tegen betaling kunt vinden. Ook krijg je heel veel extra’s. Zoals exclusieve bewegend leren video’s, meer downloads, posters en je kunt alle webinars terugkijken. Ga direct naar https://abonnement.meestersander.nl voor meer informatie.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.