fbpx

img_1386

In elke klas zitten er wel een paar: Slimme kleuters. Kinderen die net wat meer uitdaging aankunnen op cognitief gebied. Natuurlijk zijn er ook fantastische apps om deze kinderen mee uit te dagen.

Op de website Slimmekleuters.nl staat het als volgt omschreven:

Juist voor Slimme Kleuters is het belangrijk dat er uitnodigende en prikkelende materialen en activiteiten aanwezig en beschikbaar zijn.

Ik denk dat apps daar ook zeker een toevoeging in kunnen zijn. In deze blog ga ik er niet op in wat een slimme kleuter is, maar uitdaging bieden deze apps zeker!

Grote mensen apps
Zet een aantal apps op de tablet die normaal alleen grote mensen gebruiken. Bijvoorbeeld buienradar. Een kind vindt het namelijk net zo interessant om te kijken of het gaat regenen.

Ook Google Maps kan voor deze kinderen een wereld openen. Laat ze hun eigen omgeving bekijken op de kaart en satelliet. Wat herkennen de kinderen? Nog leuker wordt het met Streetview. Hiermee kun je de hele wereld ontdekken. Wat dacht je van een kijkje in onze hoofdstad, een pretpark of Schiphol?

Leer Engels met Magic Phonics: 

Een vreemde taal leren kan al prima op jonge leeftijd en slimme kleuters vinden dit een leuke uitdaging. Zelf ben ik fan van Magic Phonics, dit is een houten klankstempelset die kinderen stap voor stap woorden leert kennen en stempelen op een tablet.


Laat je verbazen door Augmented Reality Apps voor in de (kleuter)klas. 

Met deze apps laat je kinderen de wereld om hun heen ontdekken. De apps projecteren dingen in de ruimte en zo kun je een extra wereld toevoegen aan de bestaande. Bekijk in de video wat er allemaal mogelijk is:


Programmeren met Robot turtles bordspel

Programmeren met een bordspel. In dit spel kunnen kinderen leren programmeren en dit is zeker een uitdaging. Uiteraard kun je het nog moeilijker maken om de kinderen uit te dagen. Bekijk de uitleg in deze video:

 


Creatieve opdrachten


Met deze apps bevorder je de creativiteit van de kinderen. Met Toca Builders kunnen kinderen eindeloos bouwen en hun eigen wereld creëren.

 

 

Ontdek in Pettson’s Inventions hoe techniek werkt. Allemaal uitdagende levels waarmee kinderen uren zoet kunnen zijn.

 

Smartgames
De apps van SmartGames zijn net zo leuk als de spellen. Nog leuker is het dat de kinderen het antwoord niet af kunnen kijken. Je kunt ook het spel en de app combineren mocht je deze in de klas hebben.

 

 

 

http://www.smartgameslive.com

Taal
Met Woordwijs ontdekken kinderen de wereld van letters en cijfers. De pratende letterbak kan de leerlingen een schat aan informatie geven over de betekenis hiervan. Ook kunnen ze zelf woorden schrijven, naschrijven of bedenken. Ook de cijfers zijn een groot succes.

Andere taal leren

Kinderen zijn op jonge leeftijd erg vatbaar voor een tweede of derde taal. Dit kun je bevorderen met de apps van Leer kinderen Talen.

 

 

Rekenen
Laat kinderen kennis maken met sommen. In deze app van Marbotic wordt om een eenvoudige manier uitgelegd wat Plus en Min is. Helemaal leuk is het als de houten cijfers van Marbotic erbij aanschaft. Bekijk hier alle apps van Marbotic.

 

Met Overcolor daag je kinderen uit om moeilijke puzzels te maken. Dit zijn hele pittige puzzels maar ik heb gemerkt dat de kinderen er veel voldoening uithalen als het (met een tip) uiteindelijk wel lukt. Frustratie gegarandeerd!

 

Programmeren

Programmeren zet ons brein aan het denken. ScratchJr. is een gratis app waarmee kinderen hun eigen spel of verhaal kunnen programmeren. Klik hier voor gratis leskaarten.

 

Turtle Logic is een puzzelgame die is gebaseerd op programmeren. Uitdagende levels waarmee kinderen uren zoet kunnen zijn. Lijkt erg op de SmartGames.

 

Osmo
Een uitdagende set is de Osmo Playset. Hiermee kunnen kinderen leren rekenen, programmeren en hun eigen pizzaria openen. Bekijk hier de video over Osmo Coding:

Als laatste nog een tip van Slimmekleuters.nl:

En dat er regelmatig iets ‘nieuws’ te vinden is, zodat de nieuwsgierigheid en exploratiedrang wordt gestimuleerd.

Zorg ook bij apps voor afwisseling. Zet niet alle apps open maar maak een keuze voor de kinderen.

Welke apps gebruik jij nog meer bij slimme kleuters? Laat het weten in de reacties!

%d bloggers liken dit: