Wat is fortnite? Een uitleg door meester Sander
|

Wat is Fortnite? Een uitleg voor ouders en leerkrachten die er (nog) niks van snappen

De afgelopen maanden vroegen veel kinderen of ik ook Fortnite speel. De kinderen op school zijn ontzettend druk met deze game en mijn buurjongen verklaarde mij zelfs voor gek toen ik vertelde dat ik een Nintendo Switch had gekocht. Zijn reactie: “Hierop kan je toch geen Fortnite spelen?”. Maar gelukkig kan dat sinds vorige maand wel en ondertussen ben ik ook verslaafd. Maar voor iedere ouder en/of leerkracht die geen tijd heeft om het te spelen leg ik in de blog, video en download uit wat Fortnite is en of het eigenlijk wel geschikt is voor kinderen.

Bekijk hier mijn video uitleg:

Klik hier om je gratis te abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer. 

Ben jij nog een noob? Download dan onderaan deze blog het boekje:  Mijn eerste fortnite woordjes – download

Wat is Fortnite?

Fortnite is een cartoonachtige Third person shooter game die in twee versies te spelen is. Het spel oogt voor mij als een kruising tussen Minecraft (bouwen) en een schietgame.

 Nintendo switch voor thuis en onderweg

Save the world (betaald)

In Save the world moet jij de wereld redden tegen zombies. Een storm heeft ervoor gezorgd dat 98% van de wereldbevolking is verdwenen. Er staan zombies op om de rest van de mensen aan te vallen. Via verschillende missies en kaarten kun je steeds verder komen in dit spel. Maar dit is dus de minst gespeelde variant.

Fortnite Nintendo Switch Meester Sander

Battle royale (gratis)  
Als je iemand hoort praten over Fortnite bedoelen ze vaak Fortnite Battle royale. Dit is de gratis versie die op veel verschillende (spel)computers te spelen is. Je speelt online tegen 99 andere gamers. Je kunt dit alleen, in een duo of met vier personen spelen. Je wordt met een bus afgezet op het eiland en het doel is simpel: blijf als laatste over en je hebt gewonnen.

Zodra je op het eiland geland bent ga je opzoek naar materialen zoals hout, ijzer en steen. Hiermee kan je zelf een fort bouwen om jezelf te beschermen. Daarom vind ik het zo op Minecraft lijken. Je gaat ook opzoek naar wapens, munitie en medicijnen. Hiermee kun jij jezelf verdedigen en jezelf met de medicijnen weer beter maken. Het doel van de wapens is: schakel je tegenstander uit. Het klinkt luguber maar door de cartoonachtige uitstraling valt dit heel erg mee. Je schiet wel op je tegenstander maar je ziet geen bloed of rondvliegende ledematen.

Fornite StormCircle Meester Sander

Storm
Om de zoveel tijd vindt er een storm plaats en wordt het eiland kleiner. Als je in de storm blijft staan zal je doodgaan. In het begin kom je door de grootte van het eiland meestal geen tegenstander tegen en kun je rustig opzoek gaan naar grondstoffen en wapens. Maar hoe verder je in het spel komt hoe kleiner het speelveld. De kans wordt dus groter om een tegenstander te treffen.

De term Battle Royale komt van een Japanse film. In deze film moet een klas vol tieners vechten voor leven en dood op een eiland. Dit is een van populairste online gamegenres op dit moment.

Fornite bouwen nintendo switch meester Sander

Wat maakt Fortnite zo leuk?

Een normale game speel je level voor level en kun je uitspelen. Bij Fortnite is elk spel anders. Je kunt samen met vrienden van over de hele wereld online een spelletjes spelen. Er zitten grappige dansjes in die je op elk moment kan doen. Als je dit spel niet speelt hoor je er op het schoolplein niet meer bij. Het gaat niet meer om de nieuwste kleren, maar om hoe goed je bent in Fortnite en welke dansjes je kan. Ook skins zijn erg belangrijk, je kunt je uiterlijk in het spel aanpassen door in de shop kleren te kopen voor je karakter.

YouTube en Twitch hebben ook een erg grote invloed op kinderen. Hierop kun je filmpjes kijken van Youtubers die dit spel spelen. Veel volwassenen kijken voetbal, maar jongeren vinden het vaak leuker om te kijken naar iemand die een game speelt. Je kan er namelijk van leren. Je ziet de strategie van een ander en hoeft niet helemaal zelf het wiel uit te vinden. Daarnaast is het ook gewoon vermaak en kun jij jezelf vergelijken met een bekende YouTuber.

Fornite Dropping Nintendo Switch meester Sander

Is fortnite verslavend?

JA! Sinds ik dit spel heb gespeeld wil ik het elke keer weer opnieuw doen. Waarom zul je denken? Omdat je elke keer weer beter wilt worden en omdat elk spel anders is. Je wilt toch nog een keer proberen om te winnen of om ieder geval bij de beste spelers te horen. Hoe vaker je het spel speelt hoe meer punten je kunt verdienen en hoe meer aanzien je in het spel krijgt.

Je speelt online tegen 99 andere spelers en je kunt het spel dus niet even op pauze zetten. Wanneer je dus aandacht wilt van iemand die Fortnite speelt, zul je soms even geduld moeten hebben tot het potje is afgelopen.

Fortnite Loadingscreen meester Sander nintendo switch

Op welke apparaten kan je Fortnite spelen?

Het succes van Fortnite is onder andere te danken aan het feit dat het gratis te downloaden is en op veel verschillende platforms werkt. Zo kun je op dit moment de game spelen op je Computer, Playstation4, Xbox One, Nintendo Switch en iPhone en iPad. Het maakt dus niet meer uit of je een spelcomputer in je huiskamer hebt staan of niet. Op bijna ieder apparaat met internet kun je spelen.

Moet je voor Fortnite betalen?

Nee en ja. Om Battle Royale te downloaden hoef je niet te betalen, maar zodra je het spel langer speelt wil je er wel heel graag geld aan uitgeven. Je kunt skins kopen voor je karakter en hierdoor krijg je een betere status in de game. Je gaat er niet beter door spelen, maar je ziet er gewoon cooler uit en een ander speler ziet dit en denkt waarschijnlijk: Dit is een goede speler, oppassen.

Ook kun je een Battle pass kopen voor een seizoen. Een seizoen duurt 10 weken en in die tien weken kun jij dan allemaal extra voorwerpen, kleding en dansjes verdienen door het spel te spelen. Als je geen battle pass hebt krijg je ook voorwerpen, maar een stuk minder dan met een battle pas.

Moet ik fortnite verbieden Meester Sander

Voor welke leeftijd is het spel Fortnite geschikt?

Het spel Fortnite heeft een leeftijdsindicatie van 12+. Dit komt doordat je met wapens andere personages dood moet schieten. Het klinkt echter heftiger dan het is. De game ziet er cartoonachtig uit en er vloeit geen bloed en er vliegen geen ledematen in het rond. Zelf vind ik deze leeftijdsindicatie zeker kloppen. Ik zou het spel dan ook niet aanraden aan kinderen op de basisschool, maar veel kinderen spelen het dus wel.

Moet ik Fortnite verbieden?

Maar zoals zoveel dingen die verboden zijn is het natuurlijk veel leuker om het wel te spelen. Veel ouders staan het toe en kinderen praten erover op het schoolplein. Je kunt dan maar beter open het gesprek aangaan. Als je kind het toch mag spelen zou ik ervoor pleiten dat je meekijkt met je kind. Zorg ervoor dat je als ouder in de buurt bent als het kind het spel speelt en ga in gesprek over het spel. Om je op weg te helpen heb ik een gids gemaakt met daarin de meest voorkomende Fortnite termen, zodat jij met je kind mee kunt praten. Deze gids kan je onderaan deze blog downloaden.

Natuurlijk heb ik ook even navraag gedaan bij een aantal kinderen. Lily en Jesse zitten op de basisschool en zijn fan van Fortnite. Zij leggen uit dat het echt wel meevalt met het geweld in deze game. Zij snappen zelf ook wel dat je niet iemand mag neerschieten. In de video bovenaan deze blog leggen zij het spel aan je uit en doen ook een paar dansjes voor.

Zelf merk ik wel dat ik boos kan worden als ik dood ga in het spel. Gelukkig kan je wel gelijk een nieuw potje starten om het nog een keer te proberen. Het is nog nooit aangetoond dat kinderen die schietspellen spelen gewelddadiger zijn dan anderen die deze spellen niet spelen.

LET OP! Fortnite op Twitch en YouTube

Als je kind het spel niet mag spelen, moet je nog wel op een aantal dingen letten. Er staan namelijk duizenden video’s over Fortnite op YouTube en het videoplatform Twitch. Als je kind dus op YouTube filmpjes kijkt, kan het zomaar zijn dat het alsnog in aanraking komt met Fortnite. Let dus goed op als je kind op deze platformen actief is.

Bekende YouTuber Enzo Knol maakt elke dag een video over Fortnite:

Ook het jeugdjournaal heeft een item gemaakt over Fortnite:

Hoe kan ik Fortnite installeren?

Fortnite kun je op veel verschillende platforms spelen. Klik op de links hieronder om naar de juiste download te gaan:

Mac

https://www.epicgames.com/fortnite/nl/buy-now/battle-royale

Windows

https://www.epicgames.com/fortnite/nl/buy-now/battle-royale

iPad/iPhone

https://itunes.apple.com/nl/app/fortnite/id1261357853?mt=8&at=1001lsQM

Nintendo Switch

https://www.nintendo.nl/Games/Nintendo-Switch-download-software/Fortnite-1388372.html

Xbox

https://www.microsoft.com/nl-nl/p/fortnite-battle-royale/bt5p2x999vh2

Playstation

https://www.epicgames.com/fortnite/nl/buy-now/battle-royale

Wil jij meer weten over Fortnite? Download dan Mijn eerste fortnite woordjes – download en leer alle belangrijke woorden uit de game.

Mijn eerste fortnite woordjes - download.png

Uiteraard wil ik Lily, Jesse en hun ouders bedanken voor de medewerking aan deze blog.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Superinterresante blog en nu weten mijn ouders er meer van alleen er staat 1 foutje in want het is geen first person shooter (zegmaar de camera vanuit de ogen van het karakter) maar een third person shooter (dat de camera schter het karakter ‘vliegt’ en zo het hele karakter in beeld brengt) ik hoop dat jullie dit kunnen aanpassen
    Gr

  2. Ik maak me totaal niet druk dat mijn kinderen (10 en 12 jaar) Fortnite spelen. Het is leuk om mee te kijken en het ziet er niet zo geweldadig uit dankzij de vrolijke animatiestijl. Ik maak me meer druk om hun ogen! Ze staren de hele dag naar dat scherm. Ik las laatst over ‘blauw licht’ uit beeldschermen en dat het schadelijk is voor je ogen, vooral als je langer dan twee uur achtereenvolgens naar een scherm kijkt. Het verstoort ook nog eens je slaap. Ik heb voor beiden kinderen laatst een computerbril gekocht van het merk Reluxer. Dat blokkeert dat schadelijke licht en beschermt je ogen tijdens het kijken naar een scherm. Ze vinden het geweldig. Ze denken dat ze er beter door kunnen gamen. Het mooiste is nog dat ik me minder druk hoef te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.