| |

Wat is de beste Chromebook voor in de klas?

Een Chromebook is een laptop of tablet die draait op ChromeOS en is ontwikkeld door Google. Chromebooks zijn onder andere door de prijs en eenvoud erg populair in het onderwijs. Het idee van een Chromebook is dat alles wat je op een computer wilt doen, je tegenwoordig online kunt vinden en toepassen (in de cloud). Chromebooks hebben een SSD kaart waar je bestanden kunt opslaan zoals Android Apps. Er zijn heel veel verschillende soorten Chromebooks. In deze blog en video laat ik je zien welke verschillende Chromebooks er op de markt zijn en welke ik zou aanraden.

Klik hier om je te abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer.

1. Chromebook met of zonder touchscreen 

De standaard Chromebook lijkt veel op een laptop. Het is een draagbare computer met het ChromeOS besturingssysteem. Deze variant is met of zonder touchscreen te krijgen. Vaak maakt vooral de onderbouw gebruik van touchscreens omdat ze nog niet veel typen in de les. Al je bestanden worden in de cloud opgeslagen door middel van jouw persoonlijke Google account. Zo kun je overal en altijd bij je bestanden en raak je nooit meer een document kwijt omdat deze automatisch opgeslagen wordt. 

2. Chromebook Flip (2 in 1) 

2-4-768x484-2.jpg

Een Chromebook Flip is een Chromebook die je kunt omklappen. Op deze manier kun je de Chromebook voor zowel als laptop en als tablet gebruiken. Deze Chromebook heeft ook een touchscreen, handig voor educatieve apps. 

3. De eerste Chromebook Tablet: Acer Chromebook Tab 10 

grote-foto-tab-10

De afgelopen jaren zijn er alleen nog maar Chromebooks in de vorm van laptops gemaakt. Acer komt nu voor het eerst met een Chromebook Tablet. Deze tablet draait volledig op het ChromeOS besturingssysteem. Naast het touchscreen, zit er bij de Tab 10 ook een handige stylus pen. Zo hoeven de leerlingen niet met hun vingers het scherm aan te raken en kunnen ze makkelijk schrijven of tekenen. De tablet is vooral geschikt voor de onderbouw, omdat leerlingen dan vaak nog niet tekstverwerken of presentaties maken. Leerlingen zijn met dit device nog mobieler, omdat de tablet licht is en daardoor makkelijk mee te nemen. Het is wel een aanrader om een hoes inclusief handvat aan te schaffen bij de Tab 10.

In 5 stappen de juiste Chromebook kiezen

Stap 1: Wat is je doel? 

Om de juiste Chromebook te kunnen vinden, moet je eerst je doel bepalen. Hoe kunnen Chromebooks jouw lessen ondersteunen? Voorbeelden van doelen kunnen zijn: adaptief leren, vaardig worden met digitale apparaten en de 21st century skills of mediawijsheid bevorderen.

Stap 2: Touchscreen of non-touch? 

Hierboven heb je gelezen dat er Chromebooks zijn met of zonder touchscreen. Voor de bovenbouw is een touchscreen niet perse vereist, zij zullen voornamelijk typen met tekstverwerken en presentaties maken. De onderbouw heeft meer baat bij een touchscreen vanwege de educatieve apps. 

Stap 3: Ruggedized of standaard? 

COOLbook_Cloudwise-600x310

Chromebooks zijn over het algemeen al stevige apparaten. Speciaal voor het onderwijs zijn de ruggedized Chromebooks ontwikkeld. Deze Chromebooks hebben een extra rubberen rand ter versteviging. Handig voor in de onderbouw, maar ook in de bovenbouw zit een ongeluk in een klein hoekje of wordt er iets gemorst. 

Stap 4: Wat is een goed formaat? 

Als je op school wilt gaan werken met Chromebooks, bedenk dan van te voren wie de Chromebooks gaan gebruiken. Als je op zoek bent naar devices voor leerlingen dan zit je goed met een 11 inch en met een resolutie van 1366 x 768. Een handzaam formaat en niet te zwaar dus ideaal voor kinderen. We zien dat docenten en administratief medewerkers vaker voor minimaal 13 inch gaan. Met een 13 inch scherm heb je namelijk net wat meer ruimte op je scherm om bijvoorbeeld documenten naast elkaar open te zetten. 

Wil je je team echt een plezier doen? Kies dan voor een mooi 14 inch Full HD scherm met een resolutie van 1920 x 1080.

Stap 5: Een laptop of een tablet? 

Met de introductie van de Acer Chromebook Tab 10 heb je als school de keuze om voor een laptop of tablet te kiezen met ChromeOS. Een tablet is erg handig in de onderbouw, een laptop is handiger voor de bovenbouw. Natuurlijk kun je deze apparaten ook combineren binnen jouw school! 

Durf te kiezen

Maak als school een keuze voor een type device, maar durf ook te combineren. Voor de onderbouw wordt vaak ook een andere inrichting gekozen qua tafels en stoelen, dus kijk ook voor ICT materialen naar de behoefte van de onderbouw. Een grote fout die vaak gemaakt wordt is dat de oude devices worden doorgeschoven. Uiteraard kun je deze apparaten nog prima een jaar extra gebruiken, maar als leerkracht voel je je dan vaak niet serieus genomen. Dus doorloop bovenstaande stappen samen met je collega’s en beslis samen voor welk type Chromebook jullie willen gaan.

Een Chromebook gebruiken in de onderbouw

Voor de onderbouw raad ik je zeker aan om voor de Acer Chromebook Tab 10 te gaan. Om je op weg te helpen heb ik een handige download gemaakt: ‘Aan de slag met Chromebooks in de onderbouw’. Je vindt in deze download 6 hoofdstukken met daarin een uitleg over de verschillende Chromebooks, hoe je Chromebooks kunt beheren met COOL van Cloudwise, 10 lesideeën om uit te voeren in de onderbouw en websites & apps die goed werken op de Tab 10.

Foto Aan de slag met Chromebooks in de onderbouw.png


Actiebundels Acer Chromebook Tab 10

Cloudwise heeft op dit moment een toffe actie lopen met de Acer Chromebook Tab 10. De tablet kan in een bundel van 5 of 10 stuks inclusief hoes met een mooie korting worden aangeschaft.

Klik hier voor de bundel van 5 tablets inclusief hoes

 

tab-10-bundel-5-stuks kopie

Klik hier voor de bundel van 10 tablets inclusief hoes 
10stuks-bundel kopie


De blog, video en download zijn tot stand gekomen in samenwerking met Cloudwise. 


 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.