Digitaal plannen, observeren en registeren in de kleuterklas
In de kleuterklas willen de meeste leerkrachten ontwikkelingsgericht werken en tijd hebben om met kinderen te werken en te observeren. De vraag is dan vaak: Hoe kun je ontwikkelingsgericht werken en toch de kinderen goed in beeld hebben? Hoe zorg je ervoor dat je alle doelen hebt aangeboden en dat je als onderbouw voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan het onderwijs? In deze blog laat ik je zien hoe ik dat doe met behulp van Klasseplan. Een praktische uitleg van de werkwijze op mijn school. (Op de foto’s en in de video maak ik gebruik van een demo-account, deze heb ik verkregen via Klasseplan)
Wat is klasseplan?
Klasseplan is ontworpen om groepsplannen en weektaken in te voeren in de midden en bovenbouw. Een handige tool om doelgericht te werken. In de onderbouw kun je ook aan de slag met Klasseplan. Je maakt een rooster, een jaarplanning, deelt de kinderen in op niveau en daarna kun je in de klas observeren en registeren op je laptop of tablet in de klas.
Bekijk in deze video mijn uitleg over klasseplan voor groep 1 en 2
Klik hier om je te abonneren op mijn kanaal en mis geen video meer.
Start met je rooster en de jaarplanning
Om snel en eenvoudig te kunnen werken met Klasseplan begin je met het maken van een rooster. Dit rooster komt terug in je weekplanning. Ook kan je precies zien hoeveel tijd je voor elk vak hebt ingepland. Wij moeten dit altijd overleggen met onze directie en het is erg handig om dit overzicht uit Klasseplan te gebruiken.
Daarna ga je de doelen plannen in de jaarplanning. Je kunt eenvoudig doelen importeren die al in Klasseplan staan zoals voor fonemisch bewustzijn, beginnende geletterdheid en meten en meetkunde. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen doelen en methodes te gebruiken en deze te implementeren.
Kinderen indelen op niveau
Als je alle kinderen hebt toegevoegd kun je de kinderen indelen op niveau. Per vakgebied kun je zeggen of de kinderen bij de basisgroep, de meergroep of de intensief groep horen. Ook is het mogelijk om ervoor te kiezen dat een kind een eigen leerlijn volgt. Hierdoor hou je overzicht. Je kunt dit door het jaar heen eenvoudig aanpassen.
Weekplanning invullen
Als de instellingen goed staan kun je bezig met je weekplanning per vakgebied. Je beschrijft de activiteit die je gaat doen bij de taak en het leerdoel staat eronder.
Zo kun je per vakgebied alles invullen. Dit werkt erg eenvoudig en komt straks weer terug in de app omgeving. Wanneer je met een duocollega samenwerkt, kun. je beide werken in dezelfde weekplanning en kun je samen de doelen en activiteiten plannen.
Als de planning klaar is druk je op synchroniseer met app. Je kunt daarna rechts bovenin het scherm klikken op naar de app. Je komt dan in het scherm zoals hier onder wordt getoond uit.Hierin zie je de doelen en activiteiten die je gepland hebt voor die dag. Bovenin het scherm heb je de keuze uit drie opties. Activiteiten dashboard, observatie doelen en overzicht leerlingen.
Observatiedoelen inplannen
Wanneer je een doel wilt observeren zorg je ervoor dat het sterretjes is ingekleurd. Nu komt dit doel bij de observatie doelen in de app te staan. Ik kan de plaats van een voorwerp in de ruimte beschrijven ga je op maandag aanbieden en observeren. Het doel ik kan vertellen wat ik wel/niet kan zien bied je alleen aan en ga je op een later moment observeren. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht van welke doelen je registreert en welke je alleen gaat aanbieden.
Met je iPad op schoot
Bij de observatie doelen kun je per doel de leerlingen observeren. Je geeft aan hoe goed de leerlingen het doel beheersen. Ook kan je eenvoudig en snel een korte observatie toevoegen. Ik doe dit allemaal gewoon in de klas, terwijl ik met de kinderen bezig ben. Zo kan ik snel en eenvoudig mijn doelen observeren en registeren.
Wanneer je op overzicht leerlingen kiest kun je ook eenvoudig alle doelen voor een leerling tegelijk observeren. Zie schermafbeelding hieronder.
Digitaal rapport
Wanneer je op de printer klikt kun je een rapport uitdraaien van al je observaties. Je hebt hierbij keus uit een heleboel variabelen. Je kunt het rapport snel en eenvoudig printen, gebruiken tijdens de gesprekken of gebruiken als echt rapport.
Mijn mening
Zelf gebruik ik Klasseplan nu een jaar in de kleuterklas. Ik word er erg blij van omdat het overzichtelijk is, je weet zeker dat je alle doelen hebt aangeboden en het observeren en registreren kan vliegensvlug met je tablet in de klas. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!
Probeer Klasseplan nu gratis uit tot de zomervakantie!
Beste,
Kan je klassenplan ook gebruiken in een Belgische school?
Mvg,
Ilse
Het werkt via internet dus dat lijkt mij van wel. Je kunt Klasseplan altijd een mail sturen. Check even hun website.