ICT is overal om ons heen en niet meer weg te denken. Maar wat voor de een heel logisch is, is voor de ander totaal onbekend. Om het digitale leven als leerkracht weer iets makkelijker te maken heb ik hier 15 tips voor je uitgeschreven:

 1. F11 is je grote vriend
  384966.jpg

  Als jij een website wilt laten zien op het digitale schoolbord wil je dat het liefst zo groot mogelijk doen. Zodra je op F11 drukt krijgt je een schermvullende weergave. Deze weergave zorgt ervoor dat er onder en boven je scherm geen taakbalken en andere opties te zien zijn waar (met name jonge) kinderen nog wel eens per ongeluk op willen klikken.
 2. Gebruik Google Chrome op je digitale schoolbord.
  Wil jij zeker zijn dat websites goed werken, maak dan gebruik van Google Chrome. Deze browser wordt het meest gebruikt en ontwikkelaars gaan er vaak vanuit dat gebruikers deze browser kennen.
 3. Gebruik het lettertype School kx_new
  Wil jij iets uitprinten of typen voor jonge kinderen? Dan merk je dat het soms lastig is dat de letters anders geschreven worden. Dit kan je oplossen door het lettertype School kx_new te gebruiken. Juf Linda heeft op haar website dit lettertype staan en een duidelijk omschrijving gemaakt hoe je dit lettertype kunt installeren. Let wel op dat het lettertype pas zichtbaar wordt in Word als je het opnieuw hebt opgestart.
 4. Laat foto’s eenvoudig zien op het Digibord via de cloud.
  Synchroniseer je foto’s snel en handig via de cloud met bijvoorbeeld Dropbox of google drive. Installeer de app van de clouddienst die jij gebruikt en zet foto’s hierin als je deze aan de klas wilt laten zien. Log in op de website van de clouddienst om de foto’s te bekijken op je digitale schoolbord.
 5. Altijd alle gegevens bij de hand
  Installeer de leerkracht app van Parnassys en je hebt overal de gegevens van je klas bij de hand. Ook als je een uitstapje maakt en er mocht iets gebeuren kun je met twee klikken de ouders van het kind bereiken.
 6. Maak een printscreen van een website
  v4-728px-Use-the-
  Gebruik de printscreen knop om een website, app of andere handige tool te laten zien in je digibordsoftware. Maak de printscreen eenvoudig door op de prtsc knop te drukken en plak hem daarna waar je wilt.
 7. Gebruik de glasplaatfunctie van Gynzy
  Ook handig: De glasplaatfunctie van Gynzy. Je kunt hiermee over websites en andere programma’s heen schrijven. In deze video wordt dit uitgelegd:
  https://www.youtube.com/watch?v=NAu1glpsOKs
 8. Maak gebruik van een kindvriendelijke zoekmachine
  Wil jij niet dat kinderen op allemaal vreemde uithoeken van het internet terecht komen, maak dan gebruik van speciale kinderzoekmachines. http://blogs.bibliotheek.rotterdam.nl/blog/wijs-met-media/kindvriendelijke-zoekmachines-overzicht
 9. Maak gezichten op de foto onherkenbaar
  Gebruik de app blur photo om kinderen die niet op de website mogen te blurren.
  available-in-app-store D90D94331E54D2005CC8CEE352FF98ECF639
 10. Maak je eigen QR codes
  Wil je een link delen met de kinderen in de klas? Doe dit dan via een QR code. Martijn de Winter legt je in 6 korte stappen uit hoe jezelf eenvoudig een QR code maakt. https://www.martijndewinter.nl/qr-code-maken
 11. Maak fantastische mooie posters met Canva
  Gebruik de website Canva om een professioneel ogende flyer of poster te maken voor je school!
 12. Maak een afbeelding van woorden met de website: tagxedo.com
  appleteacherdualityfont.jpg
 13. Maak snel en eenvoudig een rebus met deze website: https://www.festisite.com/rebus/
  d15167849fdd2790b260c03abffa1b0c.png
  Je kunt trouwens nog veel meer toffe dingen maken, zoals een eigen letterdoolhof, een eigen logo of geld met je eigen foto erop. Hoe tof is dat.
 14. Koop met korting software en hardware
  Schermafbeelding 2018-02-14 om 17.37.54.png
  Via de website: schoolspot.nl voor HBO en universiteit ga je naar surfspot.nl
 15. Classdojo: een digitaal beloningssysteem
  logo-purple-min.png
  voor op het digitale schoolbord. Eerder heb ik deze video gemaakt over ClassDojo: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=26N2LiOiiDc3

Nu is het jullie beurt! Welke tips zijn onmisbaar voor je collega’s? Deel de tip door hieronder een reactie achter te laten!

Advertenties

6 gedachten over “15 tips die het digitale leven van een leerkracht makkelijker maken

 1. Als je iets moet overtypen (bijv. Scores) sleep de ene pagina (of document) naar links en de ander naar rechts. Dan heb je beide schermen naast elkaar 😁

 2. Leuk, Sander! Ik ga ook vaak los bij alle opties van schoolbordportaal.nl, de “Freeze-functie” op mijn Smartboard. Kan ik het scherm bevriezen terwijl ik even snel wat check of erbij pak als de klas aan het werk is. Daarnaast kan je in Word ook gemakkelijk schrijven/tekenen bij een smartboard of over Powerpoints heen. Ik weet alleen niet of dat ook zo werkt op digiborden in het po.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.