15 tips die het digitale leven van een leerkracht makkelijker maken

ICT is overal om ons heen en niet meer weg te denken. Maar wat voor de een heel logisch is, is voor de ander totaal onbekend. Om het digitale leven als leerkracht weer iets makkelijker te maken heb ik hier 15 tips voor je uitgeschreven:

384966.jpg

1. F11 is je grote vriend

Als jij een website wilt laten zien op het digitale schoolbord wil je dat het liefst zo groot mogelijk doen. Zodra je op F11 drukt krijgt je een schermvullende weergave. Deze weergave zorgt ervoor dat er onder en boven je scherm geen taakbalken en andere opties te zien zijn waar (met name jonge) kinderen nog wel eens per ongeluk op willen klikken.

2. Maak eenvoudig en snel toffe video’s met een green screen effect in iMovie op de iPad

Tip: je kunt ook werken met een groot groen of blauw papier!

3. Gebruik het lettertype School kx_new

Wil jij iets uitprinten of typen voor jonge kinderen? Dan merk je dat het soms lastig is dat de letters anders geschreven worden. Dit kan je oplossen door het lettertype School kx_new te gebruiken. Juf Linda heeft op haar website dit lettertype staan en een duidelijk omschrijving gemaakt hoe je dit lettertype kunt installeren. Let wel op dat het lettertype pas zichtbaar wordt in Word als je het opnieuw hebt opgestart.

4. Laat foto’s eenvoudig zien op het Digibord

5. Gratis lessen over digitale vaardigheden

6. Maak een printscreen van een website

Gebruik de printscreen knop om een website, app of andere handige tool te laten zien in je digibordsoftware. Maak de printscreen eenvoudig door op de prtsc knop te drukken en plak hem daarna waar je wilt.

7. Gebruik de glasplaatfunctie van Gynzy

Ook handig: De glasplaatfunctie van Gynzy. Je kunt hiermee over websites en andere programma’s heen schrijven. In deze video wordt dit uitgelegd:

8. Leer alles over de digitale onderbouw in deze gratis cursus

9. Maak gezichten op de foto onherkenbaar

10. Maak je eigen QR codes

Wil je een link delen met de kinderen in de klas? Doe dit dan via een QR code. Martijn de Winter legt je in 6 korte stappen uit hoe jezelf eenvoudig een QR code maakt. https://www.martijndewinter.nl/qr-code-maken

qr code maak je code

11. Maak fantastische mooie werkbladen met Canva

Gebruik de website Canva om een professioneel ogende werkbladen, flyers of poster te maken voor je school!

12. Maak een afbeelding van woorden met de website: tagxedo.com

appleteacherdualityfont.jpg

13. Maak snel en eenvoudig een rebus met deze website: 

https://www.festisite.com/rebus/

d15167849fdd2790b260c03abffa1b0c.png

Je kunt trouwens nog veel meer toffe dingen maken, zoals een eigen letterdoolhof, een eigen logo of geld met je eigen foto erop. Hoe tof is dat?

14. Koop met korting software en hardware

Via de website: schoolspot.nl

Schermafbeelding 2018-02-14 om 17.37.54.png

Met speciale onderwijskorting (tot wel 90%) kun je op schoolspot officiële en legale software, hardware, clouddiensten en cursussen bestellen. Je hebt de keus uit ruim 200 artikelen van gerenommeerde leveranciers als Adobe, Norton, McAfee, Microsoft en specifieke educatieve softwareleveranciers. Welke producten je in de webwinkel vindt en welke prijzen je ziet, is afhankelijk van de licenties die jouw instelling afneemt van APS IT-diensten, de eigenaar van schoolspot. Voor de meeste producten betaalt jouw basisschool namelijk de licentie voor gebruik thuis. Legale software voor een betaalbare prijs, dat vind je dus bij schoolspot.

Let op! Voor MBO, HBO en Universiteit ga je naar surfspot.nl

15. Maak een grote kleurplaat met de website Blockposters

Nu is het jullie beurt! Welke tips zijn onmisbaar voor je collega’s? Deel de tip door hieronder een reactie achter te laten!

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Als je iets moet overtypen (bijv. Scores) sleep de ene pagina (of document) naar links en de ander naar rechts. Dan heb je beide schermen naast elkaar 😁

  2. Leuk, Sander! Ik ga ook vaak los bij alle opties van schoolbordportaal.nl, de “Freeze-functie” op mijn Smartboard. Kan ik het scherm bevriezen terwijl ik even snel wat check of erbij pak als de klas aan het werk is. Daarnaast kan je in Word ook gemakkelijk schrijven/tekenen bij een smartboard of over Powerpoints heen. Ik weet alleen niet of dat ook zo werkt op digiborden in het po.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.