| | | |

Kijk en speel in de klas PatsBoemKledder! – Het nieuwe kleuterprogramma over techniek

PatsBoemKledder! Is een leerzaam programma over techniek en sluit perfect aan bij de kleuterleeftijd. Het programma laat kleuters zien hoe gewone dingen gemaakt worden en dit alles vanuit het Museum van Gewone Dingen. In deze blog vertel ik je over het programma en hoe jij dit kunt inzetten in de klas! 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met SchoolTV. 

In deze video heb ik een live verbinding met de studio en kom jij erachter wat PatsBoemKledder! is: 

Het museum van gewone dingen

Als klein jongetje was ik al gefascineerd door televisie. Toen ik een uitnodiging kreeg om naar de studio in Hilversum te gaan heb ik dan ook geen moment getwijfeld. In een studio op het mediapark kwam ik binnen in het museum van gewone dingen. Je weet dat er veel mensen aan een televisieprogramma werken, maar dit waren er wel heel veel.  Voor elk klein onderdeel is er wel iemand verantwoordelijk. Het meest onder de indruk was ik van de camera kraan. Het programma wat ze aan het opnemen waren was toen nog een groot geheim project. Maar toen ik de opnames zag werd ik gelijk enthousiast. Op een laagdrempelige manier krijgen kleuters alles mee over de techniek en hoe dingen gemaakt worden. Dit sluit natuurlijk fantastisch aan op waar ik mee bezig ben in mijn OntdekPunt in Meppel. 

Memory

Alles in het museum is zwart en wit, behalve de poppen die erin spelen. Ook zijn er twee grote schermen. Op het eerste scherm spelen de kandidaten het geheugenspel en op het tweede scherm krijgen ze een filmpje te zien over het nieuwe ding dat in het museum terecht komt. De memory heeft altijd te maken met het gewone ding. Dus als het gewone ding Melk is, dan zie je in de memory: een koe, een glas en een vrachtwagen.  

De monsters Pats! Boem! En Kledder!

Het programma heeft de titel PatsBoemKledder! Want dit zijn de namen van de monsters die in de memory wonen. Elke keer verschijnen zij op een andere plek. De kandidaat mag wel een foutje maken, maar als zij het spel verliezen, zorgen de monsters Pats! Boem! of Kledder! voor spectaculaire effecten als ontploffingen, klodders vogelpoep en vallende gewichten. Deze effecten zijn allemaal vormgegeven in cartoonstijl, waardoor het niet spannend is, maar juist ook wel leuk als een kandidaat het spelletje verliest! 

Als de kandidaat een monster kiest is het spel direct afgelopen en volgt er een pats, boem of kledder. Dit zijn speciale effecten zoals een bom in de studio, een gewicht op de kandidaat of een heleboel vogelpoep. De eerste keer vinden de kinderen dit een beetje spannend, maar het programma is zo gemaakt dat het daarna vooral heel leuk is om naar te kijken. 

Zo wordt het gemaakt

Het doel van het programma is dat kinderen leren hoe een gewoon ding gemaakt wordt. Heeft de kandidaat het spelletje gewonnen, dan komt er een gewoon ding bij in het museum. De stoel van de kandidaat draait naar het andere scherm en daar wordt een filmpje getoond over het productieproces van het gewone ding. Er zijn superduidelijke beelden gemaakt over het productieproces en de plaatjes uit het memoryspel worden getoond. Tijdens het productieproces kunnen kinderen raden welk voorwerp gemaakt wordt. Bovendien leren jonge kleuters de cijfers die steeds in het spelletje voorkomen. En ook is het programma goed voor de woordenschat. Alle plaatjes in het spelletje worden meerdere malen benoemd.

PatsBoemKledder! In de klas 

Dit programma is super geschikt om in de kleuterklas te kijken. Het programma vind je op de website van SchoolTV en daar kun je het spel ook zelf spelen: 

In deze video laat ik je zien hoe jij PatsBoemKledder! In de klas kunt inzetten:

Speel PatsBoemKledder! op Schooltv

De makers van het programma hebben ook een versie van het spel geproduceerd voor op het digibord. Dit is superleuk om samen met de kinderen te doen. Zo kun je in de kring het spel met de hele klas doen of tijdens het spelen en werken het op het digibord of tablet aanzetten. De kinderen zijn nu zelf de kandidaat en kunnen de memory spelen. Hebben ze alles goed, dan krijgen ze het filmpje over het gewone ding te zien. Verliezen ze het spelletje, dan zijn ook Pats! Boem! en Kledder! in dit online spel aanwezig!  

Tips!

Kijk eerst met de kinderen in de klas een aantal afleveringen van PatsBoemKledder! Daarna kun je het interactieve spel introduceren. Zo komt het nog meer tot leven en kun jij ook zelf bepalen naar welke video jullie gaan kijken. Je kunt aan het begin van het spel kiezen welk ding erbij moeten komen in het museum. Zo laat je het spel aansluiten bij het thema in de klas. 

Wil je PatsBoemKledder! op je digibord spelen? Ga dan naar Schooltv.nl en kies bij PatsBoemKledder! voor extra’s. Ook kun je het spel vinden onder het kopje interactieve schoolplaten. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.