Een online les met kleuters is een hele uitdaging en veel leerkrachten zien er dan ook tegenop. In deze blog geef ik je tips om dit op een goede manier te laten verlopen en welke activiteiten je dan kunt doen. In drie stappen laat ik zien hoe jij een online les kan geven aan kleuters.

Stap 1. Plan een meeting

Je wilt eenvoudig contact hebben met de kinderen uit je klas. Mijn voorkeur gaat bij kleuters uit naar kleine groepjes kinderen. Uiteraard is het gezellig met de hele klas, maar bedenk dat je dan bijna geen individueel contact kunt maken.

Maak een planning en stuur deze naar de ouders en kies voor korte momenten. Liever 2 keer in de week een kwartier, dan een keer een half uur. Wanneer je gebruik maakt van Jitsi kun je gewoon dezelfde link gebruiken voor elke les.

Plan een meeting met Jitsi Meet
Jitsi is een platform waarmee je eenvoudig een online les/vergadering plant zonder account te hoeven aanmaken. Jitsi is snel en eenvoudig en ook goed te gebruiken voor een online vergadering.

Ook komt Jitsi qua privacy erg goed uit een onderzoek van de Autoriteit persoonsgegevens. In deze blog lees je daar meer over.

In deze video laat ik zien hoe je een Jitsi meeting aanmaakt:

Wil jij aan de slag met Jitsi? Ga naar meet.jit.si en maak een meeting aan.

De apps kun je gebruiken om deel te nemen aan een les of vergadering:

iPad: https://apps.apple.com/nl/app/jitsi-meet/id1165103905

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet

Stap 2. Voorbereiding

Pak het ritme op wat je normaal in de klas hebt tijdens het begin van de dag en betrek je thema bij het gesprek. Je kunt dus het liedje van de dagen van de week zingen en daarna een opening doen over het thema. Kinderen kijken naar je via een scherm dus bedenk van te voren goed welke activiteiten je wilt gaan doen.

Ideeën voor activiteiten

Bewegend leren

Bewegend leren vanachter de camera kan prima. Laat de kinderen staan en joggen op de plaats. Print cijfers, plaatjes of iets anders uit en jij toont deze aan de kinderen via de webcam. De kinderen moeten dan roepen wat ze zien of jullie doen een afgesproken bewegen. Opzoek naar kaartjes? Je kunt ze gratis downloaden in mijn blog over bewegend leren.

Wat hoor ik? – Geluiden spel!

Knuffelpraat

Ga in gesprek met een pop of knuffel over jullie thema. Op deze manier kan je eenvoudig interactie hebben en alleen een verhaaltje uitspelen. Vraag ook de kinderen om hun knuffel mee te nemen en iets te laten doen in het gesprek.

Zoek de klank

Een speurtocht door het huis. De leerkracht roept een klank en de kinderen gaan opzoek naar een voorwerp die met deze klank begint. Nog leuker met een stopwatch. Lukt het alle kinderen binnen de afgesproken tijd?

Tekendictee

Teken is leuk, maar wist je dat je ook een tekendictee kunt afnemen? Kinderen oefenen hierbij met kritisch luisteren. Omschrijf de tekening stap voor stap. Gebruik begrippen die jij wilt oefenen, zodat je kunt zien of kinderen dit begrijpen.

Geef antwoord met de juiste kleur

Laat kinderen voorwerpen of papier pakken in verschillende kleuren. Jij stelt nu een vraag over bijvoorbeeld drijven en zinken of een ander ondewerp. De kinderen geven antwoorden door de juiste kleur omhoog te houden. Dit idee zie je ook in het programma Even tot hier.

Deel je eigen tips

Nu wil ik graag weten welke activiteiten jullie hebben gedaan. Deel ze onder deze blog zodat wij elkaar kunnen inspireren.

Stap 3. Online ‘les’ geven aan kleuters

Bedenk van te voren op welke manier je interactie met de kinderen wilt hebben. Is het een klein groepje kinderen, dan kun je ervoor kiezen om iedereen te laten praten. Maar je kunt ook vragen om een papier klaar te leggen en kinderen te laten reageren door te tekenen of bijvoorbeeld cijfers op te schrijven.

Ook kan je vragen of een ouder aanwezig is. De ouder kan helpen om het kind iets te laten doen.

Graag verzamel ik nog veel meer tips in deze blog. Help jij mee? Laat een reactie achter en ik deel het in mijn blog.

%d bloggers liken dit: