Tips om tablets in te zetten in de leeshoek – De digitale voorleesdagen

img_2448

Voorlezen is geweldig. Ik kan uren doorbrengen met de kinderen in de boeken. Maar wist je dat je ook heel veel leuke digitale dingen kunt doen met boeken. Speciaal voor de nationale voorleesdagen heb ik deze digitale tips!

De Voorleeshoek

persfoto-de-voorleeshoek

Woensdag 1 februari gaat ‘De Voorleeshoek’ officieel live. Een super tof initiatief. De eerste 28 boeken staan online! Bekijk mijn korte review in dit filmpje:

Initiatiefnemer Anouk Overman is blij met de start van De Voorleeshoek. ‘’Op dit moment wordt er naar mijn beleving veel te weinig voorgelezen voor kinderen. Daarnaast zie ik veel kinderen op een tablet/smartphone spelen, maar de content die zij bekijken is niet altijd educatief verantwoord. Vandaar mijn idee om een digitaal hoekje te creëren waar kinderen op avontuur gaan in een nieuw voorleesverhaal. In De Voorleeshoek kan een kind even heerlijk wegdromen.’’

Voor €6,- per maand krijgt men toegang tot het online platform en daarmee tot alle voorleesfilmpjes. De Voorleeshoek werkt nu al samen met uitgeverijen De Vier Windstreken, Meis & Maas, De Eenhoorn en Clavis. In 2017 zal er naast de website een app ontwikkeld worden.

Bezoek de Voorleeshoek op: http://www.devoorleeshoek.nl

 

Maak samen verhalen met Brikki

Waarom moeten volwassenen altijd kinderverhalen bedenken, dat kunnen kinderen toch minstens net zo goed zelf. Dit is de gedachte achter Brikki.

Het leeuwtje brikki is ontstaan door de samenwerking tussen Karsten en zijn oom Ingmar. Samen hebben zij Brikki bedacht. Ondertussen is er van Brikki een app, een boek en een complete website.

De app van Brikki is beschikbaar voor de iPhone en iPad en te downloaden in de App Store: https://itunes.apple.com/nl/app/brikki/id484015277?mt=8

Op de website van Brikki kun je ook zelf verhaaltjes maken.
Ga daarvoor naar www.brikki.nl

Het boek van brikki is hier te bestellen (klik op de afbeelding):

Tips om tablets in te zetten in de leeshoek

De leeshoek is altijd een vast onderdeel in mijn klas. De kinderen kunnen er boeken lezen. Zij kiezen de boeken zelf uit in onze Bieb op school. Met veel enthousiasme kiezen kinderen een boek en bladeren er in 2 seconde doorheen. Een enkeling speelt een rollenspel. Het boek is dan bekend voor het kind en wordt voorgelezen aan een ander kind. Een heerlijk spel om te zien. Soms vragen kinderen: ‘Meester, wil je dit boek (nog een keer) voorlezen?’. Waarop ik helaas te vaak nee moest antwoorden. Daarom heb ik nu een interactieve leeshoek. Kinderen kunnen zelf kiezen of ze worden voorgelezen of dat ze het boek zelf lezen.

IMG_4762

De tablet zet ik in als hulpmiddel. De kinderen kunnen er interactieve prentenboeken op bekijken, maar ook luisteren naar een verhaal die de meester heeft voorgelezen. Hieronder laat ik een drietal manieren zien om de leeshoek interactiever te maken met behulp van een tablet

Maak je eigen luisterboek
De mooiste manier is het aanbieden van je eigen gemaakte luisterboeken. In mijn eigen kleutertijd luisterde ik naar boeken op cassettebandjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig apparaten om dit eenvoudig zelf te doen. Ik zet hiervoor een tablet in met koptelefoon. De kinderen hebben het fysieke boek nodig en krijgen de tekst voorgelezen. Bij elke nieuwe bladzijde horen zij een belletje rinkelen, zodat ze weten dat ze de bladzijde moeten omslaan.
Het voordeel is dat jij als leerkracht zelf vragen kunt opnemen tijdens het voorlezen, maar ook extra informatie kan toevoegen en moeilijke woorden kunt uitleggen.

Wil jij ook je eigen luisterboek maken, download dan hier mijn handleiding:

IMG_4761

Klik op de afbeelding om de handleiding te downloaden.

QR Codes
Op internet zijn veel prentenboeken ingesproken. Je kunt digitale prentenboeken vinden op veel verschillende websites. Wil je deze in de klas gebruiken, dan is het niet handig dat kinderen zelf moeten zoeken naar de website. Daarvoor kun je QR-Codes gebruiken. Martijn de Winter heeft er al een heleboel voor je op een rij gezet en deze kun je in ruil voor een social media post downloaden.

http://www.martijndewinter.nl/#!qr-codes/ws5al

De QR-Codes kun je vervolgens scannen met de apps op de volgende pagina: QR-Codes in de kleuterklas.

Tip:
– leg niet gelijk alle 65 QR-Codes in de leeshoek. Hierdoor kun je afwisselen en het aanbod afstemmen op je thema.

Prentenboeken Apps

De eenvoudigste en snelste manier om je leeshoek interactief te maken is met digitale prentenboeken. Dit zijn apps die je op een tablet zet. De kinderen kunnen zelfstandig luisteren en kijken naar het verhaal. Meestal zijn de boeken interactief gemaakt met animaties en kunnen de kinderen extra spelletjes doen.

De kleine walvis

iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/de-kleine-walvis-benji-davies/id1142171426?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yipyip.dekleinewalvis

Digibord: http://www.nationalevoorleesdagen.nl/game/

Dierendorpje

iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/dierendorpje/id670941932?mt=8

Meneer Big en het Gouden Ei

iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/meneer-big-en-het-gouden-ei/id443131593?mt=8

Wij gaan op berenjacht

Deze app is geschikt voor de iPad en te downloaden in de App Store: https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=979202379&mt=8

Nippertje

Deze app is geschikt voor de iPad en te downloaden in de App Store:
https://itunes.apple.com/nl/app/nippertje/id459442443?mt=8

Aadje Piraatje

Deze app is geschikt voor de iPad en te downloaden in de App Store: https://itunes.apple.com/nl/app/aadje-piraatje/id459443859?mt=8

Het Lettercircus 3.0

iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/het-lettercircus-3.0/id572859938?mt=8

Ook zijn de kinderen nog dol op de app van vorig jaar: Wij hebben er een geitje bij!

iPad: https://itunes.apple.com/nl/app/we-hebben-er-een-geitje-bij/id1057917779?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.gottmer.wheegb&hl=nl

schermafbeelding-2017-01-31-om-07-09-38

Je kunt ook gratis gebruikmaken van de website: http://app.wepboek.nl
Hier vind je een heleboel digitale prentenboeken die te gebruiken zijn op het digitale schoolbord, computer en tablet. Voor informatie voor de leerkracht ga je naar http://www.wepboek.nl

Tips voor je leeshoek:
– less is more. Het aantal boeken zegt niks over hoe graag kinderen er zitten
– zoek boeken bij je thema, hierdoor sluit ook deze hoek aan bij de rest van de klas
– verander de hoek in een knus plekje waar kinderen heerlijk kunnen wegdromen met hun boek
– lees de boeken ook voor in de klas. Boekpromotie is erg belangrijk om de interesse in boeken te verhogen.

Rekenen met de kleine walvis – aanvullen tot 10

schermafbeelding-2017-01-31-om-08-09-52

Een super leuk en leerzaam spel. Laat de kinderen de juiste pijp slepen naar de pijpleiding en de walvis kan weer vrij zwemmen in de zee.

http://www.ictgames.com/save_the_whale_v4.html

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.