5 Digitale tips om de olympische winterspelen tot leven te laten komen in de onderbouw
De olympische winterspelen zijn in volle gang. Speciaal voor de onderbouw heb ik deze digitale tips voor je op een rij gezet.
Video: Aan de keukentafel #10 – 5 digitale tips voor de olympische winterspelen
Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube Kanaal!
Tip 1. Fiete Winterspelen – App
In de reeks Fiete apps is nu een nieuwe app uitgebracht speciaal voor de olympische winterspelen. In deze app kun je alle sporten beoefenen van de olympische spelen. De app is beschikbaar voor de iPad en je kunt twee sporten gratis spelen, om de andere sporten te ontgrendelen moet je een in-app aankoop doen.
De spellen
De kinderen kunnen skispringen, snowboarden, curling spelen en ijshockeyen. Alle sporten zijn aanwezig. Het spel wordt steeds met twee tegenstanders gespeeld en het doel is om zo hoog mogelijk op het podium te komen. Bij de spellen komt ook een medaille te staan wanneer je deze hebt gespeeld.
Download de app Fiete Winterspelen:
Tip 2. Maak je eigen wedstrijd – App
In de klas knutselen wij van alles rond de olympische spelen, zo ook een bobsleebaan. De kinderen nemen met de klok app op de iPad de tijd op die de bobslee erover doet om beneden te komen. Ook worden er verschillende ballen en knikkers naar beneden gerold. De kinderen vergelijken de tijden en kunnen ook mee tellen.
Je kunt natuurlijk ook andere disciplines na spelen in de klas of natuurlijk buiten. Schaats rondjes op de zandbak en neem de tijd op. Bespreek met de kinderen wat de cijfers betekenen, bepaal wie er goud, zilver en brons hebben gewonnen en maak zo je eigen olympische spelen.
Tip 3. TinyTap – App en Digibord
Wat is TinyTap?
Tinytap.it is de ideale app. Je kunt je eigen spellen maken en laten spelen door de kinderen in je klas. Voor dit thema heb ik dit al voor je gedaan! Klik hieronder op de afbeeldingen en je komt op de juiste website uit. De kinderen kunnen het spel gelijk spelen!
Op Tablets kun je de TinyTap app gratis installeren en op computer en digitaal schoolbord speel je het in de browser en hoef je niks te installeren. Wil je zelf ook een spel maken? Bekijk dan mijn instructiefilmpje!
Woordenschat Olympische spelen
Herken het deel van de sportfoto – Olympische spelen
Hoe ver springt de skiër?
QR-Codes naar TinyTap
De komende twee weken ga ik voor het eerst experimenten met QR-Codes die leiden naar de spellen op Tinytap. Voordat je de codes gebruikt moet je er wel voor zorgen dat de TinyTap app is geïnstalleerd en dat je bent ingelogd op je account.
Nu kunnen de kinderen de QR Code scannen en op de play button klikken op de website. De TinyTap zal zichzelf openen en je kunt aan de slag gaan.
Tip 4. Kahoot – Digibord en app
Wat is Kahoot?
Speel samen met de kinderen een Kahoot Quiz. Zorg voor meerdere tablets en een digitaal schoolbord. De kinderen kunnen nu tegen elkaar spelen.
Start de quiz en voer de code in. Iedereen kan nu zijn naam invoeren en kan punten behalen door het juiste antwoord te geven.
Ben je nog niet bekend met Kahoot? Bekijk dan zeker eens deze uitleg van Juf Marita!
Herken het deel van de sportfoto:
Hoe ver spring de skiër?
Tip 5. StopMotion Filmpjes maken
De olympische spelen vinden plaats in Zuid-Korea en daarom zien wij alles via de televisie of het internet. Laat kinderen ook hun eigen filmpjes maken over de olympische spelen met de stopmotion techniek.
Stap 1: Zoek uit hoe je een stopmotion video kunt maken, je kunt onder andere op deze pagina kijken:
Stap 2: Zoek materialen of plaatjes waar je de stopmotion video mee gaat opnemen
Denk aan klei, lego, playmobil of print een kleurplaat en knip deze uit:
Stap 3: Laat kinderen in tweetallen bedenken wat ze willen maken en laat ze dit in 4 plaatjes tekenen.
Heb je nog meer tips nodig? Kijk dan eens op de website van het klokhuis: https://studio.hetklokhuis.nl/project/20/Stopmotion-animatie
Stap 4: De kinderen nemen samen de video op.
Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan zeker het volgende filmpjes over het olympisch vuur:
Bekijk meer winter apps op de themapagina: