| |

iPadOS 13: Dit zijn de nieuwe mogelijkheden die elke leerkracht en ouder moet kennen

Het nieuwste besturingssysteem voor de iPad is vanaf dinsdagavond 24 september om 19:00 uur Nederlandse tijd te downloaden. De afgelopen periode heb ik op mijn eigen iPad al kunnen testen met iPadOS 13. Een apart besturingsysteem voor de iPad. Deze staat nu los van de iPhone en dit zorgt voor een heleboel verbeteringen. In deze blog laat ik je de belangrijkste vernieuwingen zien. Heb je vragen? Stel ze gerust onder deze blog of via social media.

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

1. Downloadmanager en desktopwebsite in Safari – iPadOS13

In de afgelopen periode heb ik enorm genoten van de nieuwe Safari op de iPad. Je kunt nu gewoon bestanden downloaden zoals je gewend bent op een computer en deze komen ook in een aparte map in de bestanden app. Ook kan je alle website benaderen alsof het een computer is. Dit klinkt heel logisch, maar eerder kreeg je altijd de mobiele versie van een website te zien. Je kunt nu bijvoorbeeld de website van Scratch gewoon benaderen vanaf de iPad en Google Drive werkt nu ook optimaal. Dit geeft erg veel mogelijkheden. In deze video laat ik het je zien.

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

2. Dark Mode op de iPad – iPadOS13

Een mooie nieuwe functie is Dark Mode. Je kunt er nu voor kiezen om de kleuren van het OS in te stellen op zwart, zodat het scherm minder licht geeft. Zelf heb ik het zo ingesteld dat de iPad over gaat op de donkere modus als de zon ondergaat. Dit is natuurlijk niet perse handig voor school, maar wel handig als je nog even je lessen aan het voorbereiden bent in de avonduren.

3. Open meerdere keren dezelfde app – iPadOS13

Multitasken op een iPad is best lastig, maar er is een nieuwe functie die het eenvoudiger maakt. Je opent nu eenvoudige meerdere scherm van een app. Zo kun je twee keer een tekstverwerkings app naast elkaar openen, zodat je in meerdere documenten tegelijk kunt werken. In deze video laat ik je dit zien:

4. Zo zet je een widget op het beginscherm – iPadOS13

Het iPad beginscherm is al jaren hetzelfde. Vanaf nu passen er meer iconen op het scherm en dat is erg fijn. Ook kun je ervoor kiezen om de widget altijd in beeld te brengen. Een ideale manier om snel overzicht te hebben. Hoe je dit instelt zie je in deze video:

5. Maak een screenshot van een hele website – iPadOS13

Als ik snel iets wil opslaan maak ik vaak een screenshot. Dit kan erg snel en eenvoudig. Je hebt vanaf nu nog meer mogelijkheden voor een goed screenshot. Zo kan je een screenshot maken van een complete website. In deze video laat ik zien hoe dit werkt.

6. Uitleg nieuwe swipe suggesties voor de iPad – iPadOS13

Met je vingers bestuur je een iPad. Met de update naar iPadOS13 komen er ook een heleboel handige swipe suggesties bij. Zo kun je nu eenvoudig knippen, plakken en ongedaan maken. Apple geeft de volgende suggesties om handig en snel teksten te bewerken:

Bladeren met de scrolbalk

Navigeer snel door lange documenten, webpagina’s en gesprekken door de scrolbalk te verslepen.

Cursornavigatie

Je kunt de cursor nu nog sneller en preciezer bewegen. Je hoeft hem alleen maar op te pakken en naar de juiste plek te slepen. Daar valt hij automatisch op de regel en tussen woorden.

Tekst selecteren

Je kunt tekst selecteren door gewoon te tikken en te swipen. Om snel zinnen of alinea’s te selecteren, tik je drie of vier keer.

Slim selecteren

Tik dubbel om snel (e‑mail)­adressen, telefoon­nummers en meer te selecteren.

Knippen, kopiëren en plakken, met bewegingen

Met de nieuwe bewegingen kun je in een handomdraai knippen, kopiëren en plakken. Knijp met drie vingers omhoog om snel iets te kopiëren, knijp tweemaal met drie vingers omhoog om iets te knippen en knijp met drie vingers omlaag om te plakken.

Bewegingen ongedaan maken en herstellen

Veeg met drie vingers naar links om iets ongedaan te maken, of met drie vingers naar rechts om iets te herstellen.

Meerdere woorden selecteren

Snel e‑mails, bestanden en mappen selecteren door met twee vingers te tikken en te slepen.

In deze video laat ik zien hoe makkelijk dit is:

7. USB Sticks en harde schijven koppelen aan je iPad – iPadOS13

De bestanden app is nu nog beter geworden en de iPad zal nu de meeste harde schijven en USB sticks herkennen. Ook vind je nu een mapje met downloads in je bestanden app en kun je eenvoudiger door de bestanden navigeren.

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

8. En deze mogelijkheden zijn er nog meer met iPadOS 13:

  • Lettertypes installeren. Je kunt nu eenvoudig een lettertype downloaden en deze
  • Muisondersteuning. Je kunt een bluetooth muis aansluiten. Dit doe je via toegankelijkheid.
  • Apple Arcade. Voor 5 euro per maand kun je meer dan 100 games downloaden en spelen op je iPad, iPhone, AppleTV en Mac.
  • Quicktype. Je krijgt nu boven je toetsenbord een balk te zien met suggesties van woorden die je wilt typen. Het is even wennen, maar ik geloof dat het zeker een verbetering is.
  • Vernieuwde foto’s app. Met de app kun je nu onder andere heel snel video’s bijsnijden, roteren en een filter instellen. Dit kon altijd al met je foto’s, maar het is dus ook erg handig om met je video’s te doen.

iPadOS 13 werkt op de volgende iPads:

  • iPad Air 2 en iPad Air 2019
  • iPad mini 4 en iPad mini 5
  • iPad Pro (alle modellen)
  • iPad 2017 & iPad 2018 & iPad 2019

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.