WEGWIJSVR
|

Verkeersles in Virtual Reality – WegwijsVR voor scholen

Dankzij digitale middelen zijn er zoveel meer mogelijkheden om te leren. Een van de nieuwste tools die je hiervoor kunt gebruiken is een Virtual Realitybril. Met WegWijsVR geef jij kinderen een virtuele verkeersles waarbij de kinderen in echte situaties terecht komen en direct feedback krijgen op hun gedrag in het verkeer. In deze blog laat ik zien wat jij kan met WegWijsVR voor scholen.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Interpolis.

In deze video laat ik WegWijsVR voor scholen zien:

Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

Wat is WegwijsVR?

WegWijsVR is een spel waarin kinderen kennis maken met de verkeersregels. Je legt een route af van school naar huis en komt op gevaarlijke kruispunten en in andere onverwachte verkeerssituaties. Doe je het goed, dan verdien je punten en mag je door. Gaat het nog niet goed? Dan krijg je tips en mag je het nog een keer proberen. Kinderen oefenen dat ze op straat lopen of fietsen en leren hierdoor wat zij moeten doen in een bepaalde verkeerssituatie.

Het voordeel van WegWijsVR is dat kinderen door middel van Virtual Reality het gevoel hebben dat ze midden in de situatie zitten. Zodra de kinderen de Oculus Go opzetten bevinden zij zich in een andere omgeving en kunnen zij echt rondkijken. De VR-bril registreert of de kinderen goed uitkijken en de situatie kunnen overzien. Ook kun je echt over je schouder kijken en daardoor zien wat er achter je gebeurt.

Wat is WegWijsVR voor scholen?

Met WegWijsVR voor scholen kun jij eenvoudig en snel een verkeersles klaarzetten en direct zien hoe de kinderen scoren. Je krijgt als school een dashboard waar je als leerkracht kunt zien hoe de leerlingen scoren op de oefeningen. Ook krijg je handige tips om bijvoorbeeld buiten op het plein een lastige situatie uit te spelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en Interpolis onderzochten de effectiviteit van WegWijsVR onder ruim 400 basisschoolkinderen (groep 5 t/m 8).

Het onderzoek van de SWOV toont aan dat WegWijsVR positief en significant bijdraagt aan het verkeersvaardigheidsniveau van kinderen. De resultaten tonen zowel op basale als complexere vaardigheden een significante stijging.

De leeromgeving wordt ieder halfjaar geactualiseerd. Dit maakt het voor kinderen leuk om over een langere periode met WegWijsVR te oefenen. WegWijsVR sluit aan op de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland en op de doorlopende leerlijn Verkeer. Het lespakket werkt op een laptop en desktop met minimaal Windows 8. En op een tablet of telefoon met Android 6 of hoger of iOS 9 of hoger. Ook is het mogelijk om met een Oculus GO VR-bril te oefenen. Er is internet vereist voor het spelen van de app. Voor toegang tot het online platform is ook internet nodig.

Online dashboard met resultaten

Doordat WegWijsVR alle informatie realtime en digitaal verwerkt, heb je direct zicht op de prestaties van jouw leerlingen. Deze staan in het online dashboard. Op basis van de hier getoonde inzichten, kun je snel bepalen of extra lesstof nodig is. Naast een klassikaal aanbod, kun je vanuit individuele leerprestaties de lesstof aanpassen. Ook vind je hier handige tips en praktische oefeningen.

De app WegwijsVR scholen, kunnen kinderen ook thuis oefenen. Als ze dat doen, dan kun je ook die resultaten als leerkracht inzien en daar direct op inspelen.

Op welke apparaten kan ik Wegwijs VR gebruiken?

WegWijsVR voor scholen is beschikbaar op verschillende apparaten. Als je een echte Virtuele ervaring wilt hebben, dan heb je een Oculus Go nodig. Je ontvangt dan een code om de app te installeren van WegWijsVR en kunt direct aan de slag. Wanneer je geen Oculus Go op school hebt, kun je de lessen geven via een Windows computer of een tablet. Je mist dan het VR effect maar door de eenvoudige besturing met de duimen op de tablet kunnen kinderen bijna hetzelfde ervaren als met een vr bril op.

Er zijn twee verschillende apps verkrijgbaar. De scholen app kun je gebruiken wanneer je als school een abonnement hebt. Je kunt dan eenvoudig toegangscodes aanmaken voor de leerlingen en hun voortgang volgen als leerkracht. De gewone app is geschikt om kinderen ook thuis te laten oefenen en kun je dus ook als tip geven aan ouders.

Android

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.achmea.interpolis.wegwijsvr&hl=nl

iPad

https://apps.apple.com/nl/app/wegwijs-vr/id1427492471

Aan de slag met WegwijsVR op school

Als je als school met WegWijsVR aan de slag wilt neem je een abonnement op deze dienst. Je zorgt als school zelf voor tablets of VR brillen.

Ben jij enthousiast geworden en wil je aan de slag met WegWijsVR? Meld je dan direct aan via deze website: https://wegwijsvr.nl/scholen/

In deze blog op Onderwijs.tools laat ik zien wat je nog meer kan met VR in de klas

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.