|

Leerkrachten werken aan digitale vaardigheden in de Edutrainers Academy

Voel jij je al digitaal vaardig? De afgelopen maanden zijn veel scholen definitief aan de slag gegaan met online leermiddelen. Elke school is zich nu bewust van het belang van digitale middelen. Maar ben jij als leerkracht er ook klaar voor? Kan jij uit de voeten met Google Classroom of Microsoft Teams? Hoe digitaal vaardig voel jij je? In deze blog en video laat ik zien hoe jij met behulp van Edutrainers jezelf en je team kunt bijscholen in digitale vaardigheden in jullie eigen tempo. 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Edutrainers.

In deze video laat ik je de voordelen van Edutrainers zien:

Klik hier om je abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.

Praktische tips

Als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren is dat leerkrachten houden van praktische tips voor in de klas. Daarom spreekt de Edutrainers Academy mij ook enorm aan. De academy bevat praktische en korte leerblokken voor en door leerkrachten. De leerblokken zijn erop gericht om leerkrachten helemaal up to date te houden op het gebied van digitale vaardigheden. Het mooiste is dat je als leerkracht je eigen leerroute kunt volgen, zodat er voor iedereen iets te leren is. Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker en door de korte eenvoudige modules kunnen leerkrachten snel en praktisch aan de slag. 

Veel leerkrachten vinden het spannend om met digitale tools aan de slag te gaan in hun les. Edutrainers heeft als doel om angst weg te halen en met korte en praktische tips te laten zien dat iedereen dit kan leren. In korte tijd leer je al vaardigheden die je kunnen helpen in het samenwerken met collega’s en het lesgeven in de klas of online.

Leerlijn van Edutrainers

De Edutrainers leerlijn is samengesteld aan de hand van de laatste Europese standaarden op het gebied van digitale competenties. Dit is naar het Nederlandse onderwijs vertaald. De zes domeinen die daaruit voort zijn gekomen zijn:

  • Professionele houding, 
  • Digitale bronnen, 
  • Lesgeven en leren, 
  • Toetsen en feedback 
  • Lerende motiveren en 
  • Digitale geletterdheid.
Afbeelding met voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Klik hier om de leerlijn te downloaden.

Wanneer je start is het ideaal om een scan te doen die je digitale vaardigheden meet. De scan stelt 23 vragen gebaseerd op competenties in de zes domeinen. Na het maken van de scan krijg je een overzicht van je niveau per domein en suggesties voor jouw leerroute. De scan is verbonden aan de leerblokken over Microsoft 365 of G-suite van Google. De scan duurt maar ongeveer 5 minuten en daarna kun je direct aan de slag met Google of Microsoft leerlijn. 

Leerblokken

Elk leerblok bestaat uit vaste onderdelen en is direct gekoppeld aan een tool die jij kunt gebruiken in de klas. Je start met een introductie en hierin vind je ook direct de leerdoelen voor dit blok. Wat ik ook fijn vind is dat er staat welke voorkennis je moet hebben. De leerblokken zijn daarnaast praktisch en hebben een fijne afwisseling tussen filmpjes, presentaties en tekst. Ook krijg je vragen om je kennis te controleren en zijn de opdrachten praktisch van aard, zodat je deze direct in de klas kunt gebruiken. 

Leren in je eigen tempo

Je leert dus in je eigen tempo en dat vind ik fantastisch. Zo ben ik gelijk in de lessen over Microsoft Teams gedoken en ga ik nu aan de slag met Sway. Je krijgt na afronding ook direct een nieuw leerblok aangereikt die aansluit op de vorige. Maar gelukkig kun je ook altijd stoppen wanneer je dat wilt en op een later moment verdergaan.

Certificaat

Je kunt na het afronden met trots aan je collega’s tonen welke onderdelen je hebt afgerond met de certificeringbadges. Deze kun je op je profiel tonen en natuurlijk meenemen in je eigen portfolio. Wanneer je de Microsoft 365 leerblokken hebt voltooid krijg je een unieke code voor het valideren van jouw officiële certificeringen bij de Microsoft Docentencentrum.

Probeer het nu gratis uit!

De Academy bevat een aantal gratis leerblokken en scans, zodat je het gewoon even kunt uitproberen. Super handig en snel. Omdat ik zo enthousiast ben over het maken van een Sway, kun jij dit leerblok tot eind september 2020 gratis volgen.

Wil je dit ook? Klik hier en maak dan een gratis account aan op Edutrainers en ontdek de kracht van digitaal leren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.