Swipe, Stap, Sprong – Media Ukkie Dagen 2022

Van 26 maart tot 1 april 2022 zijn het de MediaUkkieDagen. Tijdens deze dagen is extra aandacht voor de opvoeding met media bij kinderen van o t/m 6 jaar. Onder media worden boeken, tv, smartphones en tablets verstaan. Tijdens deze week krijg je als opvoeder tips hoe je met media kunt omgaan en welke media geschikt zijn. In deze blog geef ik een aantal tips en deel websites waar je als leerkracht en ouder nog meer informatie kunt vinden.

Vorig jaar heb ik deze video gemaakt voor de Media Ukkie Dagen.

In deze blog vind je de volgende onderdelen:
1. Onderzoek naar mediagebruik bij kinderen van 0 tot 6 jaar
2. Media voor jonge kinderen
3. Voeg nu eigen video’s toe aan YouTube Kids
4. Media in combinatie met fysieke materialen
5. Aan de slag met Audio
6. Landelijk Webinar
7. MediaUkkie Wegwijzers

1. Onderzoek naar mediagebruik bij kinderen van 0 tot 6 jaar

Iene Miene Media is het jaarlijkse onderzoek naar Mediagebruik bij jonge kinderen. Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt dit onderzoek gepresenteerd. Een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • Het mediagebruik bij jonge kinderen is licht gedaald ten opzichte van de coronaperiode
  • Ouders noemen het vaakst YouTube (kids) en Peppa Pig en Paw Patrol als favoriete media
  • Kinderen kijken gemiddeld 28 minuten per dag naar YouTube.
  • Educatief mediagebruik is het hoogst aan het begin van de dag
  • Ongeveer drie op de tien ouders is van mening over voldoende kennis te beschikken over media en de opvoeding van hun kind, waarmee er nog voldoende ruimte lijkt te zijn om meer te leren over dit onderwerp.
  • Vergelijkend met de situatie van vorig jaar lijkt de coronapandemie vooralsnog geen grote blijvende effecten te hebben op het mediagebruik van kinderen. 

Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

2. Media voor jonge kinderen

Mijn dochter is 1 en natuurlijk wil ze ook meekijken op mijn telefoon of tablet. Voor haar heb ik een leuke app gevonden:

Schud de boom
In schud de boom valt er steeds een ander dier uit de boom. De app is heel eenvoudig en daarom al erg leuk voor jonge kinderen.

Klik hier voor de Android app
Klik hier voor de iPad app

Ook leuk: Computer engineering for babies. Kinderen leren verschillende basisprincipes van het programmeren.

Meer weten? Ga naar de website: https://computerengineeringforbabies.com/

Digitale kassa om mee te spelen – Little Zebra Shopper

In deze video laat ik onder andere de kassa app zien. Van 2:50 zie je de app Little Zebra Shopper:

Little Zebra Shopper streepjescodes downloaden: https://littlezebrashopper.com/category/products/

Download de app voor Android en iPad: https://littlezebrashopper.com

Quiver – Laat kleurplaten tot leven komen

Ga naar https://quivervision.com om de kleurplaten en app te downloaden.

Toca Builders – Minecraft voor jonge kinderen

Met Toca Builders heb je een fantastische en eenvoudige app voor jonge kinderen. De kinderen kunnen eindeloos bouwen met verschillende poppetjes. Elk poppetje kan een ding, bijvoorbeeld: Schilderen, bouwen of slopen. In deze video laat ik de app zien:

Boeken met een app

Er zijn ook boeken waarbij een app een digitale laag toevoegt. Hierdoor komt het boek tot leven. Een mooi voorbeeld hiervan is het boek Alfabet van Charlotte Dematons. In deze video laat ik het boek zien:

Wil jij de controle houden over de Beeldschermtijd van je kind? Zet dan Ouderlijk toezicht aan op je apparaten. Dit kan eenvoudig en snel. Wil je weten hoe? Klik hier voor meer informatie over de functie ouderlijk toezicht.

Wil je meer weten over beeldschermtijd? Klik hier om een handige poster te downloaden met tips.

3. Voeg nu eigen video’s toe aan YouTube Kids

Uit het Iene Miene Media onderzoek blijkt dat veel ouders hun kinderen een filmpje laten kijken. Uiteraard wil je dat dit wel veilig gaat. Daarom ben ik fan van de YouTube kids app. Deze app is beschikbaar voor smart tv’s, tablets en telefoons. Ideaal, want je kind kan niet zomaar alle content op Youtube kijken. In de app krijgt het kind een selectie van de video’s te zien. De video’s zijn allemaal geschikt voor kinderen en je kunt bij het instellen van een profiel aangeven welke leeftijd het kind heeft. Zo krijgt je kind video’s te zien die passen bij de leeftijd. Maar er was altijd een probleem. Heel veel kindvriendelijke video’s waren niet beschikbaar. Zo kon je geen video’s van mij kijken in de YouTube kids app. Maar met de nieuwste update is dat wel mogelijk en daar ben ik super blij mee. In deze video laat ik zien hoe het werkt:

4. Media in combinatie met fysieke materialen

Het is belangrijk om jonge kinderen met fysieke materialen te laten werken. Daarom zoek ik altijd de combinatie tussen fysiek en digitaal, zodat ze elkaar kunnen versterken. De digitale laag geeft een extra dimensie en zorgt voor een echt wauw effect.

OSMO – Speel voor de iPad

Verander je tafel in een interactief speelveld met je iPad als educatieve tool. De Osmo is een innovatieve uitvinding die je helpt bij het leren van Engelse woordjes, het leggen van tangram stukjes en het maken van tekeningen op speelse wijze die het speelveld letterlijk beïnvloeden. En dat allemaal op zo’n intuïtieve wijze uitgelegd dat het niet alleen voor de kinderen ontzettend leuk is om te leren en te spelen, maar ook voor de ouders.

Osmo is een spelsysteem voor de iPad. In een starterset zit een houder voor de iPad, een spiegeltje en educatief speelgoed. Je plaatst de iPad in de houder en het spiegeltje er bovenop. De iPad kan nu waarnemen wat er voor het scherm gebeurt. Kinderen swipen dus niet alleen op het scherm, maar spelen ervoor met echte materialen. 

Al jaren gebruik ik deze spellen in de klas. De iPad herkent de materialen goed en de spellen zijn echt leerzaam. Zo zijn er spellen voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en zelfs als volwassene is het nog leuk om mee te spelen. 

Spellen in de Little Genius Kit 

De Little Genius kit is geschikt voor kleuters en zowel thuis als in de klas te gebruiken. Met deze kit kun je vier spellen spelen. De taal die gesproken wordt is Nederlands. De apps kun je gratis downloaden uit de app store. Wil je er meer over weten? Lees dan deze blog.

PLUGO – SHiFU 

Shifu Plugo Link combineert klassieke blokjes om mee te bouwen met de moderne manier van digitaal spelletjes doen. Met Plugo Link worden kinderen middels allerlei vragen en puzzels uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken en stabiele bouwwerken neer te zetten. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs het kritische denkvermogen en ruimtelijk inzicht te verbeteren.

Orboot – leer alles over de aarde

5. Aan de slag met audio


Luka is een voorleesvriendje voor kinderen. Plaats een boek voor de robot en de uil leest het verhaal voor. In deze video laat ik het zien. Let op! in de video test ik een demoversie.

LEES OOK DE TEKST ONDER DE VIDEO

LET OP! IN DE VIDEO TEST IK EEN DEMO VERSIE! Deze versie is nooit uitgebracht. De versie die nu te koop is spreekt standaard Duits, maar dit kan je via de app wijzigen naar Engels. Er zijn enkele Nederlandstalige boeken beschikbaar, maar zelf neem ik alle boeken op met de app en laat deze voorlezen door Luka. Luka leest op deze manier de boeken voor in het Nederlands. Ik moet wel zelf alle boeken inspreken. 

Meer informatie over Luka vind je hier: https://www.luka-world.com/nl/ 

Je schaft Luka nu aan voor € 49,- i.p.v. € 69,- op Amazon.de.

6. Landelijk webinar ‘Swipe, stap, sprong’ voor ouders

Samen met Netwerk Mediawijsheid, BoekStart, Cubiss en Mediasmarties organiseert de KB weer een gratis landelijk webinar gericht op ouders op maandagavond 28 maart van 20.00 – 21.00 uur. Ben jij benieuwd welke media geschikt zijn voor een ukkie? Denise Bontje van Mediasmarties duikt deze avond samen met ouders in het media-aanbod voor jonge kinderen. Ouders krijgen antwoord op vragen die zij hierover kunnen hebben. Ook wordt er ingegaan op een bewuste inzet van media en begeleiding van kinderen. Kom je ook? 

Aanmelden

Wat: ‘Swipe, stap, sprong’ – Een webinar met praktische tips om media bewust in te kunnen zetten
Voor wie: Ouders van kinderen tussen de 0 en 6 jaar 
Wanneer: Maandag 28 maart 2022 van 20:00 uur tot 21:00 uur 
Hoe: Aanmelden voor het webinar (Vul bij bibliotheek mediaukkiedagen.nl in)

7. Media Ukkie Wegwijzers

https://www.mediaukkiedagen.nl/wegwijzers/

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.