|

Digitaal kiezen in de kleuterklas met het Digikeuzebord

IMG_7935.JPG

Sinds 2015 gebruik ik intensief het digikeuzebord in de klas. Kinderen kunnen eenvoudig hun naam en plaatje slepen naar de activiteit of taak en ik kan achteraf precies zien waar elk kind heeft gespeeld. In deze blog laat ik je in beeld, geluid en tekst zien wat ik de voordelen vind van het digitaal kiezen.

Mijn video review:

Maak een kiesbord aan
Het is erg eenvoudig om met je eigen foto’s een kiesbord klaar te zetten voor de kinderen. Je voegt eenvoudig een foto toe, kiest het aantal kinderen en eventueel geef je de activiteit een kleur mee. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven voor welke kinderen deze hoek of activiteit geschikt is. Dit is helemaal handig wanneer je lesgeeft aan een combinatiegroep 0/1/2. Je kunt ook verschillende kiesborden klaarzetten voor verschillende momenten.

Digitaal kiezen
Zodra je een kiesbord hebt gemaakt en alle kinderen hun eigen plaatje hebben kun je starten met het digitaal kiezen. Ik gebruik voor het kiezen een 21 inch All-in-one Touch pc van Prowise. Je kunt dit uiteraard ook op je digitale schoolbord doen. Bekijk hier mijn review over deze grote tablet: http://meestersander.nl/2017/09/12/grote-windows-10-tablet-in-de-kleuterklas-review-prowise-all-in-one-touch-pc/

IMG_6916

Weektaak
Ook de weektaak kun je via het digikeuzebord inplannen en afvinken. De kinderen geven aan op welke dag ze een taak willen doen. Ik ga hiervoor op maandagochtend bij het kiesbord zitten en plan dit samen met de kinderen in tijdens het spelen. Zodra een taak is afgerond kan het kind aangeven of het gelukt is en met een smiley aangeven hoe de taak is verlopen.

Statistieken
Aan het eind van een periode heb je een prachtig overzicht van de leerlingen. Je kunt verschillende statistieken bekijken. Zoals het samenspelen, de duur van het spelen en natuurlijk welke hoeken er populair zijn. Ik gebruik deze gegevens ook tijdens de gesprekken die ik voer met ouder en kind. Het mooie om te zien is dat kinderen dit ook van zichzelf heel goed weten. De extra bevestiging via het kiesbord is dan alleen maar fijn.

Zoals je merkt ben ik enthousiast en wil ik niet meer zonder het digitale kiezen. Het grootste voordeel vind ik de statistieken. Je kunt zo zien wie waar en met wie heeft gespeeld. In het begin is het voor sommige jonge kinderen nog lastig om het digitale kiesbord te bedienen, maar hierbij geldt ook: oefening baart kunst.

Daarnaast zit er ook nog een leerlingvolgsysteem in het digikeuzebord. Hier maak ik zelf echter geen gebruik van.

Meer informatie vind je op: http://www.digikeuzebord.nl

 

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Hoi Sander!

  Bedankt voor je review. Wij zijn erg enthousiast en willen het graag gaan uitproberen.
  Nu vroeg ik me nog iets af over je prowise touch’tv. Ik heb hem even opgezocht en las iets over dat de accu niet heel sterk is en dat hij regelmatig moet worden opgeladen. Wat is jouw ervaring op dit gebied?
  Bedankt alvast!

 2. Hoi Sander!

  Oja,toch nog een vraagje.
  Volgens mij zag ik laatst dat jij ook met de pictogrammen van heutink werkt. (De plaatjes voor de lln.) Kun je die ook instellen op het digikeuzebord?

  Groetjes!

 3. Kun je ook het keuzebord van de ene week kopiëren voor de volgende week. Of moet je elke week een nieuwe weekplanner maken. Bepaalde onderdelen blijven namelijk hetzelfde. Je hoeft dan slechts bijvoorbeeld 2 activiteiten te wijzigen en de rest blijft staan . Anders moet je dus steeds alles aanraken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.